Creat de un grup cu o vastă experiență în diverse domenii ale fotografiei, Centrul de Resurse în Fotografie și-a propus să sprijine dezvoltarea și profesionalizarea comunității fotografice din România, dar și să ofere o mai bună prezență și vizibilitate fotografiei românești pe piețele internaționale. Astfel, CdRF îmbină programe educaționale cu oportunități de lucru, expunere, producție și vânzare de fotografie, având focus pe fotograf și nevoile sale, de la workflow și organizare tehnică până la expunere, promovare și sprijin în demersuri artistice.
Fotografii Ioana Moldovan, Andrei Păcuraru, Adrian Bulboacă, Cornel Lazia, Cristina Irian, Ionuț Staicu și Silviu Gheție sunt echipa de bază a centrului, fiecare dintre ei devenind profesor, facilitator și mentor în relație cu comunitatea CdRF, în timp ce coordonarea centrului este asigurată de Andreea Leu, co-fondator (de asemenea, co-fondator Walk & Shoot), Olga Abramescu, coordonator cu o bogată experiență în domeniul vânzării fotografiei și management, și de Alexandru Molovata, director educațional și expert DAM, cu o experiență de peste 20 de ani ca editor foto și specialist în managementul arhivelor de fotografie.
În 2022, CdRF organizează o serie de ateliere și evenimente, urmând ca din 2023 să inaugureze spațiul unde vor avea loc cursuri, masterclass-uri, întâlniri ale comunității etc și care va găzdui o bibliotecă cu peste 100 de titluri, un spațiu de lucru pentru post procesare, un studio pentru experimente și învățare, plus o zonă dedicată expozițiilor.
Programul CdRF pentru lunile noiembrie și decembrie 2022 cuprinde:
Atelier de fotografie de spectacol cu Adi Bulboacă, 12, 13 și 16 noiembrie 2022
În cadrul acestui atelier susținut de fotograful care a văzut și fotografiat peste 1000 de spectacole de teatru, participanții vor avea ocazia de a participa și fotografia în regim de exclusivitate repetițiile șnur a trei spectacole.
Atelier de fotografie documentară cu Ioana Moldovan, 19 - 26 noiembrie 2022
Timp de o săptămână, sub îndrumarea fotojurnalistei de renume Ioana Moldovan, participanții vor documenta un subiect la alegere și vor învăța cum să facă editările finale.
Atelier rooftops urban cu Cornel Lazia, 19 - 20 noiembrie 2022
O plimbare pe acoperișuri cu Cornel Lazia, unul dintre cele mai sonore nume din spațiul artei vizuale, care va fi alături de participanți cu informații, sugestii, inspirație, într-o explorare fotografică aparte a Bucureștiului și o evaluare a selecției foto realizate de fiecare participant.
Atelier de proiecte fotografice cu Andrei Păcuraru, 19 noiembrie - 17 decembrie 2022
Un atelier compus din ore de teorie și practică, dedicat celor care doresc să parcurgă drumul de la o fotografie bună la un proiect fotografic foarte bun.
Curs de fotografie de produs cu Ionuț Staicu, 22 - 24 noiembrie
Dedicat micilor antreprenori, cursul susținut de Ionuț Staicu, unul dintre cei mai cunoscuți fotografi din România, cu peste 20 de ani de experiență, oferă participanților ocazia de a învăța cum să-și dezvolte afacerea cu ajutorul fotografiilor care pun în lumină produsele lor.
Experiment. „Cum construim o camera obscură” cu Cristina Irian - 29 noiembrie 2022
Pasionată fotografia de arhivă și de fotografia antropologică, Cristina Irian se adresează celor curioși, dornici sa experimenteze, creând în cadrul acestui „loc de joacă” o cameră obscură din cutii de carton, lentile, bandă neagră și hârtie de copt.
Curs de editare foto cu Ioana Moldovan, 14 - 18 decembrie
Ioana Moldovan împărtășește cu participanții cele mai utile informații pentru a realiza o selecție foto care să spună povești de impact.
Atelier fotografie editorială cu Ionuț Staicu, 17 - 18 decembrie
Atelierul facilitează o întâlnire cu profesioniștii implicați într-o ședință foto - modele, make-up artist, hair stylist - și oferă participanților ocazia de a experimenta o ședință foto de editorial de revistă.
De asemenea, pe 26 și 27 noiembrie va avea loc primul eveniment de vânzare de print al CdRF, la Mezanin (Palatul Universul). Ioana Moldovan, Cristina Irian, Cornel Lazia, Adi Bulboacă, Andrei Păcuraru, Silviu Gheție și Hajdu Tamas sunt autorii printurilor disponibile, imprimate pe hârtie specială și însoțite de certificat de autenticitate semnate de autor. O parte dintre fotografi vor fi prezenți la eveniment.
La începutul anului 2023, CdRF va lansa cursul emblemă, compus din 180 de ore de teorie și practică, susținut de 6 lectori și acreditat ANC, care are ca punct de pornire istoria fotografiei și se finalizează cu un portofoliu personal. Tot în 2023, prin intermediul parteneriatului cu managerul cultural Morten Bruun, CdRF aduce specialiști și fotografi din Norvegia pentru masterclass-uri și evenimente în București. De asemenea, de-a lungul anului, CdRF va lansa rezidențe artistice și va organiza un festival de fotografie.
Centrul de Resurse în Fotografie propune fotografilor profesioniști cursuri de specializare, întâlniri pentru networking și discuții despre fotografie, servicii personalizate în funcție de nevoile acestora și un demers susținut de vânzare de print, ca produs artistic.
Pentru fotografii amatori, CdRF va oferi o varietate de cursuri, teoretice și practice, precum și ateliere foto, în timp ce pentru cei care lucrează cu fotografia dar nu fotografiază vor fi disponibile cursuri precum „Fotografia de produs pentru antreprenori” sau servicii B2B.