Reprezentanții unei agenții de turism cred că vor trece 2-3 ani până când lucrurile vor intra în normal în acest domeniu. Aceștia susțin că industria are nevoie de un credit de salvare la fel de mult precum companiile aeriene românești.
Procesul de revenire la normal, după data de 15 mai, când începe relaxarea restricțiilor, va dura câțiva ani în turism. CEO-ul companiei Paralela 45, Alin Burcea, crede vor trece cel puţin 2-3 ani până când românii vor călători la fel ca înainte.
„În niciun caz nu vom zice gata, în 2020 am început să circulăm, e vorba de 2-3 ani, până lucrurile vor intra în normal. În niciun caz mai puţin. (...) Evident că nu vom vinde la fel de multe bilete de avion sau poate că biletele de avion se vor vinde, dar totul va fi în cel mai bun caz la jumătate sau sub jumătate. Evident că nu va mai pleca lumea nici în străinătate, nici în România cum pleca înainte”, a declarat Alin Burcea.
Agenţiile de turism din România au plătit sume importante pentru vacanţele early-booking către parteneri, iar dacă turiştii vor vrea banii înapoi, procesul va fi unul dificil, soluţia propusă de industrie este ca oamenii să fie lăsaţi să călătorească şi să beneficieze de aceste servicii.
„Probabil că avansurile pe care românii le-au dat prin agenţii la parteneri sunt în jur de 70-75 de milioane de euro, aceasta este socoteala noastră”, a spus Burcea.
În loc de acea aplicaţie lansată de Ministerul Economiei şi Turismului, prin care agenţiile pot să îşi declare voluntar banii viraţi la parteneri, industria turismului aşteaptă niştă măsuri concrete.
„Aşteptăm să găsim o formulă fie cu vouchere garantate de stat, fie cu suspendarea pe o perioadă a articolului de restituirea a banilor, să avem şi noi şi turiştii un an la dispoziţie ca să vedem ce facem, încotro plecăm”, susține CEO-ul companiei Paralela 45.
De asemenea, agenţiile vor un credit din partea statului, aşa cum a fost aprobat de către Guvern cel pentru companiile aeriene româneşti, Blue Air şi Tarom.
„Acest grant trebuie privit la nivel naţional, şi noi ne-am gândit că se poate derula prin Ministerul Fondurilor Europene şi Fondul Naţional de Garantare al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, avem şi un instrument FNGIMM”, a mai spus Burcea.
În prezent, Paralela 45 a închis 50% dintre birouri, iar 75% dintre angajaţi sunt în şomaj tehnic.
Sursa: Mediafax