Jurnalul.ro Timp liber Casa Certificat energetic: preț, valabilitate și modalitate de obținere

Certificat energetic: preț, valabilitate și modalitate de obținere

Una dintre căutările cele mai frecvente pe Google atunci când vine vorba despre certificatul de performanță energetică este "certificat energetic pret".

Datorită interesului mare pentru acest subiect în continuare vom trata câteva aspecte legate de prețul certificatului energetic, dând exemplul tarifelor percepute de o companie din București pentru clădirile din București și județul Ilfov.

 

Prețul unui certificat energetic pentru clădirile din București și Ilfov

 

Studiind site-ul www.certificatulmeu.ro, aflat pe prima poziție în motorul de căutare Google pentru căutarea "certificat energetic", am găsit următoarele prețuri:

  • garsonieră: 130 lei;
  • apartamente cu 2 camere: 150 lei;
  • pentru cele cu 3 camere: 160 lei;
  • la 4 camere: 170 lei;
  • pentru apartamentele cu 5 camere sau mai multe: 180 lei.

Prețul emiterii acestor documente pentru case sau alte clădiri este și el accesibil, fiind stabilit în funcție de complexitatea lucrării, pentru case prețul pornind de la 2,5 lei/m2.

Aceste valori sunt valabile pentru imobilele situate în București sau județul Ilfov.

Compania deținătoare a site-ului întocmește aceste certificate în câteva ore (în maxim 24 de ore), dacă a primit copiile după toate actele imobilului de care are nevoie și a efectuat o scurtă vizită pe teren la clădire.

Desigur, fiind o piață liberă, toți auditorii energetici își stabilesc propriile tarife așa cum doresc, în general respectând legea cererii și ofertei, astfel încât puteți găsi auditori care au alte onorarii, iar termenul de eliberare a documentului dorit de dumneavoastră poate fi diferit, putând dura chiar și de câteva zile, de exemplu.

 

Modalitatea de obținere a certificatului de performanță energetică

 

Solicitantul (adică proprietarul / administratorul / investitorul clădirii sau apartamentului) contactează un auditor energetic atestat, căruia îi pun la dispoziție copiile după câteva acte ale ale clădirii sau părții de clădire (apartamentului) supusă certificării.

Care sunt actele necesare vă poate spune, desigur, auditorul energetic atestat ales de dumneavoastră.

Auditorul extrage o parte dintre informațiile necesare calculului ingineresc din aceste acte ale imobilului, iar restul de date necesare din observații și măsurători pe teren, la construcție (este necesară o scurtă vizită de lucru a auditorului la aceasta).

Pe baza tuturor acestor date obținute, se efectuează calcule de specialitate, iar apoi se tipărește documentul dorit, care se înmânează solicitantului.

Certificatul de performanță energetică este un document oficial tipărit, conținând o serie de indicatori numerici și indică eficiența energetică a clădirii sau părții de clădire (apartamentului) supusă certificării.

Imobilele sunt încadrate în clase energetice (de la A la G0, în funcție de această eficiență energetică.

De asemenea, ele primesc și o notă energetică de la 1 la 100.

 

Valabilitatea certificatelor energetice

 

Aceste documente oficiale sunt valabile timp de 10 ani de la data emiterii lor, dată emiterii fiind înscrisă în ele, cu condiția ca   între timp să nu se fi efectuat asupra imobilului lucrări de renovare majoră, care să-i modifice consumurile de energie.

 

Subiecte în articol: Certificat energetic
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri