Dacă ar fi să gândim în termenii unei povești, aș spune că celebrul Butterfish este o Cenușăreasă a lumii acvatice. Dar, spre deosebire de celebrul personaj, acest pește nu s-a transformat peste noapte în prințesa, ci a parcurs cam trei sferturi dintr-un secol ca să ajungă a fi o delicatesă în bucătăriile lumii.
A trecut de la stadiul de celebru necunoscut, la unul dintre ingredientele cele mai scumpe, la preparatul care a făcut celebru un restaurant de sorginte japoneză și până la a fi “challenge” pentru mulți Chefi care își doreau o semnătură gastronomică.
Bogat în Omega 3, acest pește este recomandat și de către medici, dar și de nutriționșiti, întrucât are o concentrație scăzută de grăsimi. Mai mult, indiferent sub ce formă se gătește, Butterfish oferă o savoare deosebită.
Ca să rămânem în acest spectru, ce poate fi mai bună decât asocierea lui tot cu ingrediente sănătoase care fac din farfurie mai mult decât un deliciu gastronomic? Așadar, servit alături de linte și de risotto, preparatul devine o “pastilă” de sănătate în prag de iarnă.
Știm cu toții că lintea a început să urce pe podiumul alimentelor preferate. Este o sursă excelentă de fibre, ajutând la scăderea colesterolului. În plus, consumul său ajută la sănătatea inimii și ne asigură o cantitate de Fier, importantă pentru organism. În combinație cu orezul, s-a dovedit că se crește până la de 3 ori valoarea proteinelor.
Așadar, vă propun o rețetă sănătoasă, ușor de preparat și extrem de gustoasă: Risotto de linte verde cu butterfish.
Ingrediente pentru 2 porții
250 gr linte
o ceapă uscată
un pahar de vin alb
supă de legume
2 linguri de parmezan ras
50 ml smântână de gătit
sare, piper
8 fire de sparanghel
vlăstari de floarea soarelui
2 fileuri butterfish
8 lingurițe unt nesărat
4 lingurițe pătrunjel tocat, fin
4 lingurițe ceapă verde
1 ceașcă suc de lămâie
2 lămâi
sare și piper
Mod de preparare:
Se toacă ceapa mărunt, se pune într-o tigaie la încins cu o lingură de ulei de măsline. Se pune ceapa la călit, se adaugă lintea și se amestecă un minut. Se stinge cu vinul alb și se gătește până ce se reduce. Dacă aveți supă din legume (stock), adăugați peste linte, se gătește până se reduce, se adaugă iar supă de legume și se repetă până este gătită lintea.
După ce s-a gătit lintea, am adăugat parmezanul, smântâna, sare și piper. Am lăsat încă un minut pe foc și am dat deoparte. (modul clasic de preparare a unui risotto). Cât timp se face lintea, se încălzește cuptorul la 200’C și se unge o tavă cu unt, asta dacă nu aveți una antiaderentă. Într-un bol, se amestecă untul moale (la temperatura camerei), pătrunjelul și ceapa verde. Se așază fileurile de butterfish în tavă, se stropesc cu suc de lămâie și se presară cu sare și piper. Se toarnă atât peste fileuri, cât și peste legume, câte 2 lingurițe din compoziția de unt, ceapă și pătrunjel.
Se pune tava în cuptor pentru 5 minute, până se topește untul, se scoate din cuptor, se întorc fileurile și legumele și se stropesc cu amestecul de unt rămas. Se lasă în cuptor 15-20 de minute.
Până data viitoare, fiți inspirați în bucătărie și în viață.
Chef Paul Siserman (InkChef)