Jurnalul.ro Tech Ştiinţă China a lansat un satelit de monitorizare a Terrei

China a lansat un satelit de monitorizare a Terrei

China a lansat sâmbătă un nou satelit de monitorizare a Terrei: Gaofen-6 va fi utilizat folosit în cadrul unor studii ce vizează cercetările din domeniul agriculturii şi pentru monitorizarea dezastrelor naturale.

 

Gaofen-6 a fost lansat cu ajutorul rachetei Long March-2D de la Centrul de Lansare a Sateliţilor Jiuquan din nord-vestul Chinei. Un satelit ştiinţific experimental, Luojia-1, a fost lansat în cadrul aceleiaşi misiuni. Aceasta a fost cea de-a 276-a lansare reuşită de o rachetă chineză din gama Long March.

Cântărind 1.064 de kilograme şi având o durată de funcţionare prevăzută la opt ani, Gaofen-6 are o misiune similară cu aceea a satelitului Gaofen-1, însă este echipat cu camere foto-video mai eficiente, iar imaginile sale de înaltă rezoluţie pot să acopere regiuni mai întinse de pe Terra, potrivit experţilor chinezi de la Administraţia de Stat pentru Ştiinţă, Tehnologie şi Industrie, coordonată de Ministerul Apărării.

Gaofen-6 poate să observe nivelul de clorofilă şi alte conţinuturi nutriţionale ale culturilor agricole, contribuind la estimarea corectă a viitoarelor recolte de porumb, orez, soia, bumbac şi arahide, a explicat Tong Xudong, inginerul-şef care coordonează proiectul sateliţilor din seria Gaofen.

Datele transmise de Gaofen-6 pot fi utilizate şi pentru a monitoriza dezastre naturale precum secete şi inundaţii, dar şi pentru a evalua proiecte de agricultură şi de monitorizare a pădurilor şi a resurselor din zonele mlăştinoase. Dezvoltat de Corporaţia Chineză pentru Ştiinţe Aerospaţiale şi Tehnologie, Gaofen-6 face parte dintr-o constelaţie de sateliţi plasaţi pe orbita terestră.

După debutul proiectului Gaofen, în 2010, China a a început să obţină imagini tot mai clare ale Terrei, obţinute din spaţiu. Lansat în aprilie 2013, satelitul Gaofen-1 realizează o hartă completă a Pământului în doar patru zile. Gaofen-2, trimis în spaţiu în august 2014, are un grad de acurateţe de 0,8 metri, transmite fotografii color şi poate să colecteze imagini multispectrale cu obiecte ce au lungimi mai mari de 3,2 metri.

Gaofen-4, lansat la sfârşitul anului 2015, este primul satelit chinez plasat o orbită geosincronă şi care transmite imagini de înaltă definiţie. Gaofen-3, lansat în august 2016, este primul satelit chinez ce obţine imagini cu ajutorul unui radar cu apertură de sinteză.

Gaofen-5, lansat în mai 2018, deţine cea mai ridicată rezoluţie spectrală dintre toţi sateliţii chinezi de imagistică. Proiectul Gaofen ajută China să îşi reducă dependenţa de datele furnizate de sateliţii de monitorizare lansaţi de alte ţări.

AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri