Jurnalul.ro Ştiri Externe China, acuzată de existenţa unor secţii de poliţie ilegale în Olanda

China, acuzată de existenţa unor secţii de poliţie ilegale în Olanda

China a deschis în mod ilegal ilegal cel puţin două „secţii de poliţie" în Olanda începând din 2018, în încercarea de a exercita presiuni asupra disidenţilor chinezi, au dezvăluit marţi RTL Nieuws şi Follow the Money.

 

Presa olandeză a găsit dovezi că „staţiile de servicii în străinătate", care promit să ofere servicii diplomatice, sunt folosite pentru a încerca să reducă la tăcere disidenţii chinezi din Europa, citând o victimă chineză pe nume Wang Jingyu.

Wang le-a povestit jurnaliştilor olandezi că a fugit în Olanda după ce a fost urmărit de poliţie în China pentru că a criticat regimul pe reţelele de socializare. Dar când a ajuns, „secţia de poliţie chineză” din Rotterdam i-a cerut să se întoarcă în China pentru a-şi rezolva problemele, adăugând că ar trebui să se gândească şi la familia sa, relatează POLITICO.

„Aceste agenţii sunt ilegale", a declarat un purtător de cuvânt al ministerului olandez de externe, adăugând că guvernul va investiga şi va lua „măsuri adecvate".

Ambasada chineză le-a declarat reporterilor că nu are cunoştinţă de existenţa secţiilor din Amsterdam şi Rotterdam. Totuși, agenţiile de presă olandeze indică rapoarte chinezeşti potrivit cărora un oficial de rang înalt al ambasadei a fost prezent la o întâlnire în care s-a discutat despre înfiinţarea postului din Amsterdam.

Dezvăluirile vin după ce o organizaţie spaniolă pentru drepturile omului - Safeguard Defenders - a publicat în septembrie un raport privind posturile de poliţie chinezeşti din străinătate.

Potrivit raportului, autorităţile chineze „au înfiinţat o serie de

(sursa: Mediafax)

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri