Jurnalul.ro Ştiri Externe China se strecoară în Europa prin Ungaria

China se strecoară în Europa prin Ungaria

de Şerban Mihăilă    |   

Încercările Chinei de a-și intensifica investițiile în Uniunea Europeană și, în general, pe întreg continentul european provoacă o mare îngrijorare la Bruxelles, unde liderii blocului comunitar se gândesc cum să reziste asediului  economic și comercial tot mai insistent al Beijingului. Între timp, China pare să folosească Ungaria și statele balcanice pentru a pătrunde în Europa

China întâmpină o rezistență enormă din partea Uniunii Europene, pe măsură ce încearcă să-și impulsioneze investițiile în statele estice din blocul comunitar, prin intermediul unui proiect feroviar de anvergură. Eforturile chinezilor de a-și extinde prezența pe continent, în special în Balcani, provoacă o îngrijorare crescândă la Bruxelles, unde oficialii europeni au trasat o serie de măsuri care ar putea opri ofensiva Beijingului, scrie site-ul britanic „Express”. China a băgat în Europa circa 6 miliarde de lire sterline, o mare parte din această investiție mergând în Ungaria, unde autoritățile chineze au dezvoltat o relație apropiată cu premierul ungar, Viktor Orban, unul dintre cei mai vocali critici ai UE. Prim-ministrul chinez, Li Keqiang, a sosit de altfel încă de duminică, la Budapesta, pentru a participa la reuniunea șefilor de guvern din statele Europei Centrale și de Est și Republica Populară Chineză, care a început, ieri, în capitala Ungariei. Între principalele obiective ale Beijingului în cadrul summit-ului figurează construirea de drumuri și rețelele de cale ferată, în special în Serbia, precum și demararea unui proiect uriaș, prin care un tren de mare viteză să facă legătura între Belgrad și Budapesta. Până în prezent, chinezii au avut cel mai mare succes în state din vestul Balcanilor, cum ar fi în Serbia și Muntenegru, unde birocrația impusă de Bruxelles este mult mai mică. În valoare de 2,2 miliarde de lire sterline, proiectul întâmpină însă obiecții serioase din partea Comisiei Europene, care susține că planul nu respectă legislația UE în domeniul achizițiilor.  Comisia a lansat deja o anchetă, atât asupra viabilității financiare a proiectului, cât și pentru a vedea dacă acesta nu a încălcat legislația europeană în privința organizării licitațiilor publice. În pofida opoziției UE, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a avertizat că proiectul, care ar permite mărfurilor chineze să ajungă în Europa mult mai rapid, ar trebui acceptat. În același timp, premierul Orban este gata să semneze 11 acorduri bilaterale cu China și, într-o declarație televizată, s-a arătat revoltat că un grup de state dezvoltate „ține predici restului lumii despre drepturile omului, democrație, dezvoltare și economia de piață”.

„În această regiune, considerăm că rolul conducător al Chinei în noua ordine mondială este mai degrabă o oportunitate decât o amenințare”.

Peter Szijjarto

 

Subiecte în articol: China
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri