„Am aflat şi eu de curând că această fabrică se închide, dar nu ştiu foarte multe detalii. Este păcat că o astfel de fabrică se închide în Constanţa, dar este o decizie a unei companii private, ei şi-au făcut calculele, şi noi la nivel de primărie nu ştiu ce măsuri putem lua“, a spus Vergil Chiţac, contactat de ZF.
El a adăugat că o să încerce să găsească soluţii ca această fabrică să rămână în picioare.
„Este în interesul nostru, al locuitorilor Constanţei, să avem investitori în oraş şi să nu treacă angajaţii din sectorul privat în sectorul public. Nu ne dorim asta. Nu ştiu câţi angajaţi are această fabrică, dar probabil câteva sute. O să întreb la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), dar nu ştiu în ce măsură ne pot furniza aceste date“.
Heineken a transmis decizia de închidere a fabricii printr-un comunicat de presă pe 20 septembrie, însă nu a precizat câţi angajaţi lucrează în această fabrică.
Aceasta este singura fabrică de bere din oraş. Economia oraşului, dar şi a întregului judeţ este susţinută de Portul Constanţa şi de companiile care şi-au făcut sediu aici pentru a putea beneficia de apropierea de Marea Neagră pentru a transporta bunuri mai facil. De exemplu, cea mai mare companie cu sediul în oraşul Constanţa este Ameropa Grains, unul dintre cei mai mari traderi de cereale de pe plan local.
Unitatea de producţie din Constanţa are o istorie de peste 50 de ani, fiind inaugurată în 1970 şi purtând iniţial numele de „Fabrica de Bere Constanţa“. Unitatea a fost preluată în 2003 de Brau Union, aşa cum se numea anterior Heineken România.
Închiderea fabricii vine în contextul în care piaţa din România a stagnat anul trecut şi s-a situat la circa 16,6 milioane hl.
În plus, piaţa berii a scăzut în primele patru luni din acest an cu 10% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. De asemenea, gigantul olandez a anunţat în prima parte a anului trecut concedieri masive.
Heineken România mai are fabrici la Craiova, Miercurea Ciuc şi Ungheni (Mureş), dar anterior a mai avut unităţi de producţie la Haţeg ( închisă în 2010), Griviţa - Bucureşti (închisă în 2005) şi Reghin (închisă în 2003).
Compania a încheiat anul 2021 cu o cifră de afaceri de 1,37 mld. lei, în creştere cu 9% faţă de anul precedent, conform datelor de la Ministerul de Finanţe.
(sursa: Mediafax)