Jurnalul.ro Ştiri Observator Vine potopul! Vreme extremă în România: Furtuni violente, ploi torențiale, inundații și ninsori la munte

Vine potopul! Vreme extremă în România: Furtuni violente, ploi torențiale, inundații și ninsori la munte

de Redacția Jurnalul    |   

România se pregătește pentru o perioadă de vreme severă, cu avertizări meteo care acoperă aproape întreaga țară în următoarele zile. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis mai multe coduri de avertizare, inclusiv cod portocaliu pentru unele zone.

România se pregăteşte pentru ce e mai rău. Meteorologii avertizează că ne-am putea confrunta cu una dintre cele mai violente furtuni înregistrate în luna septembrie. Toate instituţiile statului sunt in alerta si au fost convocate deja comitete de urgenţă.

De sâmbătă, ora 18.00, până duminică la ora 8.00, în Banat, Crișana, Maramureș, vestul Transilvaniei și local la munte este cod galben. Vor fi perioade cu averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului, local cu rafale în general de 50...60 km/h. Izolat vor fi vijelii și va cădea grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat de peste 30...40 l/mp.

Duminică între orele 8.00 - 20.00, ploile se vor extinde în cea mai mare parte a țării și local în regiunile sudice vor fi însoțite de descărcări electrice. Izolat vor fi vijelii și va cădea grindină. În intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25...40 l/mp și local de peste 50 l/mp.

Vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de 45...65 km/h. În Moldova și estul Munteniei temporar vor fi și rafale de peste 70 km/h.

Vremea se va răci accentuat în toată țara.

Tot duminică între orele 8.00 - 20.00, este cod portocaliu în nordul și estul Olteniei, în cea mai mare parte a Munteniei și sudul Transilvaniei, vor fi perioade cu ploi torențiale și abundente. În intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 50...70 l/mp și izolat de peste 80 l/mp.

În intervalul duminică, ora 20.00 - luni, ora 10.00, un cod galben anunță în cea mai mare parte a Olteniei, vestul Munteniei și local în Transilvania averse. În intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25...40 l/mp.

Vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de 45...65 km/h.

La munte, la altitudini în general de peste 1700 m și cu precădere în Carpații Orientali, vor fi și precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare.

Începând de duminică seara până luni la ora 10.00, va fi cod portocaliu în Moldova, Dobrogea, jumătatea de est a Munteniei, estul și sud-estul Transilvaniei. Vor fi perioade cu ploi torențiale și abundente. În intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 40...60 l/mp și local peste 70 l/mp.

Vântul va avea intensificări, temporar cu rafale în general de 70...85 km/h, transmite Mediafax

„În contextul creșterii debitului pe fluviul Dunărea și al precipitațiilor abundente prognozate, este esențial ca populația să fie informată și pregătită pentru a se proteja de posibile situații care pot apărea. Este o muncă de echipă pentru gestionarea unor astfel de situații, din care fac parte autoritățile centrale, autoritățile locale, pompieri, polițiști, jandarmi voluntari, dar din această echipă nu trebuie să lipsească și oamenii din zonele respective vizate de posibile situații care pot apărea. La nivelul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență s-au luat măsuri încă de la începutul săptămânii. Au fost transmise o serie de dispoziții către Inspectoratele pentru Situații de Urgență din județele traversate de fluviul Dunărea. Și aici fac referire la realizarea unei evaluări detaliate a riscului de inundații pentru zonele respective.

Au fost revizuite planurile de evacuare și intervenție în caz de inundații, au fost verificate fluxurile informaționale între toate structurile implicate în gestionarea acestui tip de risc și mă refer la inundații și, totodată, a fost verificată tehnica de intervenție, inclusiv a motopompelor, a echipamentelor de salvare și evacuare, precum și a celor destinate protecției împotriva inundațiilor. Așa cum spuneați mai devreme și așa cum am văzut și la nivelul județului Galați că s-a întâmplat, nu este exclusă varianta dispunerii măsurilor pentru creșterea capacității operaționale astfel încât colegii noștri să fie pregătiți să intervină în orice moment și, bineînțeles, dacă va fi cazul, dislocarea de pompieri în zonele care pot fi afectate de inundații”, a declarat Adrian Marin, purtător de cuvânt al IGSU.

Recomandările IGSU pentru românii din zonele cu risc de inundații: „Să aibă pregătit un rucsac pentru situații de urgență”

Acesta a explicat apoi ce trebuie să facă oamenii aflați în zone cu risc de inundații și cum trebuie să se pregătească în cazul în care vor fi nevoiți să evacueze zonele afectate de ploi.

„Este foarte important să știm cum să reacționăm pentru a ne proteja pe noi și pe cei dragi. Sunt o serie de măsuri de care oamenii trebuie să țină cont, măsuri care fac referire la momentul de dinaintea producerii inundației. Ceea ce trebuie să facem în timpul inundațiilor și bineînțeles, ceea ce trebuie să facă oamenii după producerea inundației.

Dacă ne referim la momentul de dinainte a producerii inundației, oamenii trebuie să se informeze despre zonele inundabile din localitatea în care locuiesc și să evite construirea de locuințe în acele zone, să construiască bariere care să oprească pătrunderea apei în casă, eventual, din niște saci de nisip și să curețe șanțurile și zonele de scurgere pentru a permite evacuarea eficientă a apelor provenite din precipitații.

Cel mai indicat și recomandat de către noi este să aibă pregătit un rucsac pentru situații de urgență, așa cum îl noi îl numim, care să conțină o cantitate suficientă de apă, alimente neperisabile și aici mă refer la conserve, medicamente, o lanternă, baterii, eventual un radio, documente importante și alte obiecte esențiale. Având în vedere că nu mai este mult timp până intră în vigoare avertizarea meteorologică de ploi și precipitații abundente și torențiale, este important ca oamenii să respecte recomandările transmise de autorități prin intermediul dumneavoastră, a radioului și bineînțeles a sistemului RO-ALERT. Dacă este necesară evacuarea, să se deplaseze rapid spre o zonă înaltă și sigură indicată de autorități. În cazul în care sunt surprinși de viitură, să urce către etajele superioare ale locuințelor sau pe acoperiș până la sosirea echipelor de salvare, să deconecteze aparatele electrice și întrerupătorul general de energie electrică și să nu atingă echipamentele electrice dacă sunt uzi sau dacă stau în casă în apă”, a mai transmis purtătorul de cuvânt al IGSU.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri