Puterea liberalo-rezistentă a ajuns la putere atrăgând voturile celor care erau convinși că principala piedică în calea prosperității generale și individuale ar fi fost corupția. Diabolizarea lui Dragnea și a PSD, socotiți ca factorii principali ai răului, a fost o strategie simplistă, dar eficientă pentru a demola „ciuma roșie”. După cum era prezentat programul de guvernare, urma o epocă a dreptății, cu o curățire a clasei politice de penali, iar justiția devenea stâlpul societății, mai dihai decât susținătoarea de bază a familiei.
Noua formulă de guvernare, cu plasarea la conducerea justiției a unor reprezentanți ai curentului neomarxist, a pus însă cărbuni pe focul la care ardea statul de drept românesc. Tensiunile în rândul magistraților au crescut până la starea de conflict deschis cu vremelnicul ministru Stelian Ion, care, cu aroganță, ignoră nu doar asociațiile profesionale de prestigiu, ci, mai ales, subminează autoritatea și rolul Consiliului Superior al Magistraturii. Un proiect legislativ de emasculare a puterii acestui for, asigurat prin Constituție drept garant al independenței justiției, este ținut încă pe rol. Să fie doar inconștiență politică sau, mai grav, o cale deliberată de a pune România pe harta țărilor UE care nu respectă principiile statului de drept?
Polonia are în curs un proces la Curtea Europeană de Justiție unde este judecată tocmai pentru modificarea statutului independent al judecătorilor, trecuți sub control politic strict. Îl ia Klaus Iohannis pe președintele polonez Duda, onorat chiar în aceste zile ca aliat militar de nădejde, mentor și în această problemă? Sancțiunile UE merg până la blocarea accesului la fondurile europene, ceea ce la București pare să fie doar un avertisment teoretic, nu o cale sigură de a pierde finanțări. În acest cadru putem ignora rezoluțiile unor foruri europene cu mare influență în sistemele juridice față de presiunile și abuzurile grave la adresa exercitării profesiei de avocat, ilustrate de motivarea în cazul dosarului Ferma Băneasa?
Atacarea pensiilor speciale ale magistraților ar fi un alt cartof fierbinte apucat de Stelian, care mai are la activ și sancțiuni publice, alături de premierul Cîțu, pentru atacarea unor decizii ale judecătorilor. Întoarcerea prin presiuni politice a deciziei definitive în dosarul 10 august este doar pană la pălăria celor care vor să rescrie faptele după cum le dictează interesul electoral. Deja o răfuială în parchetele militare pornită de procurorul Pîrlog, rezistent sprijinit politic, arată a fi, de fapt și de drept, un puci la adresa organizării justiției militare. Mai adăugăm la masa bogată în scandaluri și atacurile la baionetă asupra Curții Constituționale și Avocatului Poporului, pentru a avea imaginea furtunii din justiție. Altfel, programul de guvernare merge uns, și doar masca ne mai ține să nu vedem obrazul hâd al „reformei” din justiție.