Jurnalul.ro Ştiri Politică Cioloş se bate cu liberalii pentru şefia PNL

Cioloş se bate cu liberalii pentru şefia PNL

de Marius Gîrlașiu    |   

Măcinaţi de lupte interne, liberalii îşi caută un lider providenţial care să-i treacă nevătămaţi prin cei patru ani de Opoziţie. Dacă în interiorul partidului nu s-a găsit deocamdată o mână de fier cu autoritate, o parte din PNL încă îl mai aşteaptă pe Dacian Cioloş ca pe un salvator. Alţii, în schimb, nici nu vor să audă de posibilitatea ca fostul premier să candideze la Congresul anunţat în primăvară.

 

Primii care şi-au anunţat candidatura la şefia partidului au fost Cătălin Predoiu şi Ludovic Orban, foştii candidaţi ai PNL la Primăria Capitalei. Fost ministru al Justiţiei, Predoiu atacă la baionetă Guvernul Grindeanu, încercând să devină una dintre vocile puternice ale Opoziţiei, însă de numele său va atârna la Congres înfrângerea suferită în vară la alegerile locale. În privinţa lui Ludovic Orban, fostul prim-vicepreşedinte PNL îşi doreşte ca partidul să iasă de sub influenţa Cotroceniului, iar reconstrucţia să înceapă de la firul ierbii, cu alegeri de sus în jos, în fiecare organizaţie din teritoriu. “Suntem în ceasul al doisprezecelea. Soarta PNL este în mâinile fiecărui membru al PNL. Ora exactă nu mai vine de la Bucureşti sau de la judeţ. A venit până astăzi şi am păţit ce am păţit. Fiecare membru PNL, din orice organizaţie locală, are datoria să se implice în reconstrucţia PNL”, susţine fostul deputat. Problema lui Orban se leagă însă de dosarul în care este judecat la Instanţa Supremă şi care ar putea rămâne în stand-by, fără o soluţie definitivă până la Congresul din primăvară. Orban l-a invitat în luptă şi pe fostul premier Dacian Cioloş, deşi acesta nu este membru de partid iar Statutul PNL i-ar interzice, teoretic, să candideze. De altfel, Cioloş i-a cerut Ralucăi Turcan să-i aranjeze o întâlnire de curtoazie cu partidul, însă o bună parte dintre lideri nu a vrut să audă de musafirul nepoftit. În interiorul partidului există voci care consideră că Cioloş ar fi principalul vinovat pentru dezastrul de la alegerile parlamentare. Mulţi dintre liberali îi reproşează fostului premier prestaţia anemică din timpul campaniei, dar şi faptul că nu i-a ajutat cu nimic pe primarii din teritoriu. “PNL a înregistrat acest eşec la alegeri din cauza unui mesaj confuz care a diluat identitatea PNL şi care ne-a îndepărtat de oamenii ataşaţi de partid. Raportarea la Dacian Cioloş trebuie să fie chibzuită şi decentă”, s-a eschivat Raluca Turcan, ce care ar putea candida la Congres, deşi înţelegerea iniţială a fost ca preşedintele interimar să nu vizeze funcţia supremă în primăvară.

 

Ar vrea şi finul lui Băsescu

Aspiraţii la şefia PNL şi-a manifestat şi fostul şef de campanie, Gheorghe Falcă, însă edilul Aradului se va lovi la Congres de scorul de numai 20% obţinut sub comanda sa. “Dacă Dacian Cioloş intra în campanie, PNL ar fi avut 38%”, s-a apărat finul lui Băsescu după dezastrul din alegeri. În cursă ar putea intra in extremis şi fostul lider al PNL Călăraşi, actualul senator Răducu Filipescu, şi el un adversar declarat al fostului premier. Alţi liberali cu pretenţii la tron ar fi secretarul general interimar Marian Petrache, liderul PNL Ilfov, dar şi Mircea Dolha, şeful de la Maramureş, cel care n-a mai prins loc în Parlament. O altă variantă luată în calcul în culise ar fi fostul secretar general Ilie Bolojan sau liderul PNL Suceava, Gheorghe Flutur. O surpriză ar fi şi revenirea în prim-plan a Alinei Gorghiu, mai ales că fosta şefă a liberalilor crede că “PNL se descurcă ca peştele în apă în Opoziţie”.

 

Raluca Turcan, preşedinte interimar PNL: Sunt unii care consideră că participarea domnului Cioloş în campania electorală putea fi mai puternică, sunt unii care solicită să ne uităm întâi în propria noastră curte. Pentru a fi preşedinte PNL, trebuie să fii dorit de membrii PNL

 

Data Congresului e incertă

Neînţelegeri există şi în privinţa organizării Congresului. O parte din partid şi-ar dori ca perioada de interimat să ia sfârşit cât mai repede, prin întrunirea forului suprem cel mai târziu în februarie-martie, în vreme ce altă facţiune susţine că reconstrucţia PNL ar trebui să înceapă cu alegeri în organizaţiile locale şi judeţene, ceea ce ar presupune o întârziere de aproape trei luni. În acest caz, Congresul PNL ar urma să aibă loc abia în mai, după alegerea unor lideri legitimi în teritoriu.

Fostul premier Dacian Cioloş ar avea nevoie de o derogare de la vechime pentru a putea candida la şefia PNL

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri