Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Circuitul apei în organism - ești ceea ce bei

Circuitul apei în organism - ești ceea ce bei

de Florian Saiu    |   

Cercetările științifice au demonstrat că ceea ce bem, și cât de mult ne influențează semnificativ sănătatea. Anumite băuturi ne pot ajuta chiar în lupta împotriva grăsimii. Ești ceea ce mănânci, dar la fel de corect este să spunem „ești ceea ce bei”. 

Corpul obișnuit al unui adult este alcătuit în proporție de 60% din apă. Dacă ai 68 kg, 40 dintre ele - adică 41 litri - constituie lichid. Eliminăm zilnic 1,8 litri prin urină, scaun și transpirație - și chiar mai mult dacă suntem expuși căldurii și activi fizic. În plus, pierdem cel puțin încă 900 ml prin aerul umidificat pe care îl expirăm din plămâni și prin evaporare. „Acest gen de pierdere de lichide se numește pierdere insensibilă, deoarece de obicei nu o simți sau observi și este dificil de măsurat. Există o cantitate mare de lichid pe care trebuie să o completezi, 2,8 litri zilnic, și de aceea trebuie să bem lichide. Apa se găsește în alimente, precum sucul unui măr, lichidul din sosul de tomate sau apa prezentă natural în pește sau pui, dar aceasta nu este nici pe departe suficientă pentru a compensa cantitatea pe care o elimină corpul. Acest deficit trebuie să fie compensat de băuturile pe care le consumi zilnic.”, menționa Dr. William W. Lee în studiul „Mănâncă și învinge dieta” (Editura Lifestyle, 2024).

Organul subfornic dă alarma

„Motivul pentru care dorința de a bea este atât de puternică este explicat de biologia noastră.”, a urmat Dr Lee. Mai exact? „Comportamentul este programat în creier și include gura și esofagul. Neuronii responsabili de senzația de sete din creier simt când nivelul fluidelor este scăzut. Acești neuroni specializați se află în organul subfornic, o masă mică de țesut de lângă baza creierului, la distanță de un deget în spatele nasului. Pe măsură ce corpul pierde fluide pe parcursul zilei, sângele devine mai concentrat.” Și? „Aceasta declanșează neuronii responsabili de senzația de sete. Când începi să îți astâmperi setea, fluidul activează senzorii speciali din gură și esofag, în timp ce lichidul curge pe gât. Acești senzori spun creierului să diminueze senzația de sete în interval de un minut după ce ai băut ceva. Creierul calculează repede cât lichid este necesar pentru a te hidrata corect și resetează alarma de combustibil înainte ca lichidul pe care l-ai înghițit să ajungă în fluxul sanguin, ceea ce durează aproximativ zece minute.” Fascinant!

Apă rece, apă caldă

„O băutură rece - a completat Dr. Lee - potolește setea mai repede decât una caldă, deoarece organul subfornic este mai sensibil la temperaturile mai scăzute. De aceea un pahar de apă rece după sport este mult mai apetisant decât o băutură caldă. După câteva guri, pui paharul jos deoarece creierul îți spune automat să te oprești când ajunge la homeostază.” Atenție, însă! „Nu toate băuturile sunt la fel și unele sunt mai bune decât altele pentru a te menține hidratat și sănătos. Iar unele băuturi sunt nocive. Cel mai simplu mod de a te hidrata este să bei apă. Cuvântul hidratare înseamnă efectiv a combina cu apă.”

Evită băuturile acidulate și/sau îndulcite

În continuare: „Dar consumul de apă simplă nu este foarte interesant și opțiunile de băuturi pe care le găsești la supermarket sunt nenumărate. Dacă nu dorești ceva anume, gama băuturilor poate părea copleșitoare. Primul pas în procesul de selecție este să stai departe de băuturile care nu sunt benefice pentru sănătate. Acestea sunt băuturile acidulate și alte băuturi cu zahăr adăugat, o categorie care include băuturile pentru sportivi, băuturile energizante și multe ceaiuri și băuturi cu cofeină îmbuteliate.” Dovezi: „Un studiu de la Harvard realizat pe 14.971 de bărbați a demonstrat că până și consumul moderat de băuturi carbogazoase și îndulcite cu zahăr poate conduce la un câștig ponderal semnificativ și un risc crescut de obezitate.”

Mai ușor și cu sucurile naturale!

Concret? „Aceste lichide tentante conțin o cantitate uluitoare de zahăr adăugat. O porție de 355 ml, de pildă, conține 39 grame, echivalentul a nouă lingurițe! Adaugă la acestea aromele artificiale, coloranții artificiali, conservanții și alți aditivi care se găsesc în majoritatea băuturilor carbogazoase și obții un lichid care nu este doar plin cu calorii goale, ci și cu substanțe chimice care au potențialul de a degrada în timp metabolismul și mecanismele de apărare.” Sucurile naturale? „Pot părea o opțiune mai sănătoasă, dar multe sucuri comerciale au și ele zahăr adăugat pentru a le face mai atrăgătoare pentru papilele gustative. Citește eticheta cu ingrediente. Aceste sucuri înșală creierul să și le dorească, dar lor le lipsesc componentele valoroase ale fructului întreg, cum ar fi pulpa, fibrele și compușii bioactivi de combatere a grăsimii. Chiar dacă storci tu sucul din fructe, poți obține o supradoză calorică dacă bei prea mult dintr-o dată.”

„Eliminăm zilnic 1,8 litri de apă prin urină, scaun și transpirație - și chiar mai mult dacă suntem expuși căldurii și activi fizic.”, Dr William W. Lee

60% apă conține organismul nostru.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Subiecte în articol: circuit apă organism
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri