Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Ciudățeniile bebelușilor. Când NU trebuie să se sperie părinții

Ciudățeniile bebelușilor. Când NU trebuie să se sperie părinții

Bebelușii au atitudini și comportamente uneori ciudate deoarece creierul lor nu este suficient dezvoltat, însă acestea nu trebuie să-i îngrijoreze pe părinți.

Prin urmare, când schimbi scutecul vei observa că bebelușul își atinge organele genitale. Aceștia sunt dornici, instinctiv, să-și exploreze corpul și să se joace. Atitudinea părintelui trebuie să fie de normalitate. 

O altă activitate automată este reflezul Moro. Atunci când acesta este speriat va flutura mâinile ca și cum ar vrea să zboare. Pentru bebeluș poate fi puțin stresant, pentru că respirația devine mai alertă iar ritmul cardiac crește. Reflexul dispare în jurul vârstei de 3 luni. 

Totodată, bebelușul de 10 luni începe să se agațe de mobilier pentru a se ridica în picioare. Nu-și mai amintește cum să se așeze și începe să plângă. Părintele trebuie să-l ajute și să verifice ca piesele de mobilier să nu-l rănească. 

Dacă observi că bebelușul stă liniștit și ăncepe să tremure, acesta este un impuls nervos. Este bine să verifici dacă îi este frig, mai ales că are pielea subțire și temperatura corpului se reglează mai greu. 

De asemenea, bebelușul începe brusc să tușească. Și nu pentru că este bolnav, doar se distrează. Dacă râzi, va continua. Tusea falsă începe la 6 luni. 

Copiii ută lucruri care adulților li se par simple și naturale. Astfel, dacă merg într-o casă nouă, se vor simți dezorientați. 

Bebelușul ar putea să sughițe cam des. Acest obicei începe în burta mamei și este provocat de o iritație ori stimulare. Sughițul este un spasm al diafragmei. Dacă acesta are sughițuri însoțite de plâns, ar putea fi un reflux gastroesofagian și trebuie consultat un medic. Sughițurile sunt mai frecvente atunci când cel mic este obosit. 

Deși încep să faca asta încă de când sunt în burta mamei, uneori, pare că sughițul nu se mai termină. De fapt, un spasm al diafragmei (mușchiul care permite plămânilor să umple și să elibereze aerul) și este cauzat, în general, de o iritație sau de o stimulare.

O altă ciudățenie care îi poate speria pe părinți este când bebelușul își lovește capul. Acțiunea începe la 9 luni și dispare la 3 ani. Lovitul capului poate însoți crizele de furie, notează deparinti.ro.

Subiecte în articol: ciudatenii bebelus parinte
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri