Potrivit cumvaplace.ro, una dintre legendele care circulă despre acest desert spune că într-una din călătoriile prin țară, împăratul Franz Joseph a poposit la un han să mănânce. Bucătarul a fost atât de emoționat încât clătitele pe care le-a pregătit pentru desert s-au rupt în bucăți. Încercând să ascundă ”dezastrul”, bucătarul a turnat peste ele gem de prune. Chiar și așa, clătita pufoasă l-a cucerit pe împărat. Noi am pregătit rețeta de clătite austriece cu sos de vișine și este delicioasă. Poftă bună și vouă!
INGREDIENTE
-
250 ml lapte
-
6 ouă
-
130 g făină
-
2 linguri zahăr + extra
-
50 g unt
-
1 plic de zahăr vanilinat
-
Zeama de la 1/2 lămâie
-
Sare
-
Zahăr pudră
- Pentru sos
-
500 g vișine (proaspete sau congelate)
-
2 linguri de zahăr
CUM SĂ FACEȚI
- Pentru sos, fierbeți fructele și zahărul pentru 10 minute. Luați de pe foc și transformați-le într-un sos cât mai fin. Dacă este prea gros, adăugați câte un strop de apă fiartă până ajunge la consistența dorită. Noi am preferat un sos mai legat.
- Frecați gălbenușurile cu un praf de sare, apoi completați cu zahărul, vanilia, făina adăugată în paralel cu laptele, amestecând bine să nu se formeze cocoloașe. La final, încorporați și zeama de lămâie.
- Bateți albușurile cu mixerul și încorporați spuma în compoziția de clătite.
- Topiți untul într-o tigaie/cratiță pe care o puteți băga în cuptor. Am folosit o tigaie cu diametrul de 24 cm, dar era bine să fi fost un pic mai mare.
- Turnați compoziția de clătite în tigaie și o coaceți 2-3 minute pe foc potrivit, apoi o dați la cuptor, la 190 de grade, pentru 15 minute.
- Scoateți tigaia și cu ajutorul a două furculițe ”rupeți” compoziția semi coaptă în bucăți potrivite. Pudrați cu zahăr și mai dați 10 minute la cuptor. Împărți clătita pe farfurii și turnați deasupra sosul de vișine, delicios!