Formaţiunile apărute recent pe scena politică se pregătesc de alegerile din decembrie. Printre acestea se numără USR-ul lui Nicuşor Dan şi Partidul Alianţa Noastră, în spatele căruia se află fostul lider al studenţilor, Marian Munteanu. În categoria celor care participă pentru prima dată la parlamentare intră şi ALDE, PMP sau M10, partide relativ noi, alcătuite însă din politicieni cu state vechi în România.
După ce i-a surclasat pe liberali la alegerile locale din Capitală, partidul lui Nicuşor Dan a intrat într-o nouă etapă. Cei doi lideri ai partidului, Nicuşor şi franţuzoaica Clotilde Armand au plecat în teritoriu pentru a pune bazele Uniunii Salvaţi România. Până în acest moment, USR are filiale în zece oraşe, însă obiectivul este să ajungă la câte o filială în fiecare reşedinţă de judeţ. Pentru acest lucru este nevoie atât de resursă umană, cât şi de resurse financiare, motiv pentru care USR a deschis o campanie online de recrutare şi strângere de fonduri. USR poartă discuţii şi cu partidele locale care au avut candidaţi la alegerile din iunie. Printre acestea se numără Partidul pentru Iaşi sau Partidul Oamenilor Liberi, din Târgu Mureş, însă totul depinde de calculele electorale. În condiţiile în care pentru o alianţă formată din două partide lege electorală prevede un prag de 8% (faţă de 5% pentru un singur partid), colaborarea cu USR este pusă sub semnului unei fuziuni. Un alt calcul pe care şi-l pot face cei de la USR în legătură cu accederea în Parlament este legat de pragul electoral alternativ. Noua lege electorală permite un alt criteriu în funcţie de care se pot obţine mandate: cel puţin 20% din voturi la nivelul a minimum patru judeţe.
Liderul golanilor revine
După ce a fost pentru o săptămână candidatul PNL la primăria Capitalei, Marian Munteanu s-a apucat să pună pe picioare un partid pregătit special pentru parlamentare. Partidul Alianţa Noastră l-a cooptat în echipa de conducere pe fostul procuror DIICOT, Ciprian Nastasiu, care va fi preşedintele Consiliului Director până la alegerile interne din luna septembrie. Alianţa Noastră pregăteşte şi un program de guvernare. De partea economică a acestui program se ocupă profesorul Mircea Coşea, alături de un grup de experţi. Este de aşteptat ca în perioada următoare lui Marian Munteanu să i se alăture şi alte nume din politica românească. Totuşi, platforma sa politică depinde de modul în care va reuşi să coaguleze acea parte din societatea civilă pe care fostul lider al studenţilor susţine că o reprezintă.
PACT recrutează online
Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor încearcă să atragă adepţi în mediul online. După ce a susţinut mai mulţi candidaţi independenţi la alegerile locale, PACT vrea să depună liste cu candidaţi şi pentru alegerile parlamentare. Partidul tinerilor a deschis o platformă online, unde oricine poate depune candidaturi. Candidaţii vor fi selectaţi pe baza profilului, după care vor participa la programe de trainning politic, pentru a fi pregătiţi de campania electorală.
Noile partide trebuie să strângă aproape 200.000 de semnături pentru a depune listele cu candidaţii pentru alegerile parlamentare.