Jurnalul.ro Ştiri Locale Cluj: Peste 100 de oameni au protestat la Mărişel pentru respectarea drepturilor moţilor; jandarmii au folosit gaze lacrimogene

Cluj: Peste 100 de oameni au protestat la Mărişel pentru respectarea drepturilor moţilor; jandarmii au folosit gaze lacrimogene

Peste o sută de persoane din localitatea clujeană Mărişel au protestat, miercuri după-amiază, solicitând respectarea drepturilor moţilor, ei fiind nemulţumiţi că nu primesc cei 15 metri cubi de material lemnos la care au dreptul. La un moment dat, protestul a degenerat, jandarmii folosind gaze lacrimogene.

Oamenii s-au adunat în centrul comunei Mărişel, cerând respectarea drepturilor moţilor şi aplicarea Legii Moţilor.

Ei se plâng că nici măcar cantitatea de lemn garantată de lege nu le este acordată şi susţin că oricum aceasta nu le-ar fi suficientă. Moţii sunt nemulţumiţi că în prezent nu li se permite să taie mai mult de 15 metri cubi de material lemnos.

”Pentru zona de munte, cetăţenii au dreptul până la 15 metri cubi de material lemnos la preţul de 50% din preţul pieţei. Nici aceşti 15 metri cubi nu ni s-au dat. Noi, de la Primărie, vă daţi seama că nu putem să acoperim suprafaţa. Putem cel mult să asigurăm câte un metru cub, doi, trei pe an, pentru fiecare familie”, a declarat Viorel Ghic, viceprimarul comunei Mărişel.

La un moment dat, prin zona desfăşurării protestului a trecut un camion încărcat cu lemne, pe care moţii l-au oprit, cerându-i şoferului să le arate actele pentru a vedea dacă transportul este legal.

Discuţiile au degenerat, iar jandarmii au fost nevoiţi să folosească gaze lacrimogene pentru a-i calma pe manifestanţi.

”A avut loc o manifestare publică autorizată, dar întrucât s-a forţat dispozitivul de ordine publică s-a luat măsura folosirii materialelor din dotare. Nu au fost înregistrate victime nici dintr-o parte şi nici din cealaltă”, a spus Vasile Ilca, şef al Serviciului de Ordine şi Siguranţă Publică al Inspectoratului de Jandarmi Cluj.

Conducerea Direcţiei Silvice a judeţului Cluj spune însă că Legea moţilor provine dintr-o perioadă în care 99% din suprafaţa împădurită a ţării aparţinea statului, lucru care nu mai este valabil în prezent.

”Acest raport s-a inversat şi pădurea statului este mai puţin de jumătate din pădurea totală din România. Noi nu suntem parte din această lege. Dacă legiuitorul va face o lege, va corecta legea şi va spune că de mâine să dăm 10 metri cubi, noi vom da 10 metri cubi”, a declarat Dorel Oros, directorul Direcţiei Silvice Cluj.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri