Valoarea estimată a contractului - 11.654.104,41 de lei +TVA. Cotidianul Jurnalul a dezvăluit faptul că licitația a fost organizată în baza unei documentații tehnice întocmite anterior de firma Elba Com și aprobată de Dominic Fritz, iar firmele care au contestat documentația la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) au reclamat că singura companie care le poate îndeplini toate criteriile este doar Elba Com, care a participat și la următoarea etapă. Anul trecut, pe același „calapod”, firma a încheiat mai multe contracte cu municipalitatea.
Solicitări dubioase în documentație
În cele patru plângeri depuse la CNSC, au fost sesizate de către firmele nemulțumite mai multe cerințe dubioase impuse de Primăria Timișoara. Administrația useristă a ținut să spună și ce formă trebuie să aibă lămpile – concave, fix cum este produsul celor de la Elba Com, după cum se remarca în una dintre contestații. Asta în condițiile în care se licita inclusiv proiectarea pentru modernizarea iluminatului public.
De asemenea, în fișele tehnice s-a solicitat ca lămpile de iluminat să reziste la diverse temperaturi, deși ele vor fi instalate în același mediu. Dacă într-o situație se cere ca să reziste de la -40 la +55 grade Celsius, în alta de la -35 la +60 grade Celsius, iar recordul cerut este de -25 la +65 grade Celsius. O altă cerință a fost ca gradul de protecție să fie IK 10. Acest grad de protecție „presupune lovirea cu o greutate de 5 kg de la o distanță de 0,4 metri sau o minge de tenis lansată pe vertical cu o viteză de peste 100 km/h, ceea ce este improbabil”, după cum preciza unul dintre contestatari.
Din punctaj, 20% o reprezintă „demonstrarea unei metodologii adecvate de prestare a serviciilor”, iar 10% - „planificarea adecvată a resurselor tehnice și umane în corelare cu specificul și complexitatea activităților desfășurate în cadrul contractului”. Acestea erau niște criterii extrem de vagi explicate care permiteau celor din comisie să stabilească un câștigător după bunul plac.
Unde a dat înapoi Primăria Timișoara
În răspunsurile transmise CNSC, administrația condusă de Dominic Fritz a considerat ca fiind „nefondate” nemulțumirile legate de modul în care au fost formulate criteriile pentru cele două solicitări enunțate anterior. „Factorii au fost introduși pentru asigurarea eficienței cu care vor fi duse la îndeplinire activitățile specifice prevăzute în caietul de sarcini. Autoritatea contractantă dorește să obțină documentații la cel mai înalt nivel calitativ în condiții de eficiență maximă”, a transmis Primăria Timișoara. S-a opus și când a fost vorba de rezistența lămpilor pe motiv de eficiență economică. În schimb, a fost de acord să modifice prevederile legate de forma lămpilor și de temperaturi, maxima impusă fiind de 50 de grade Celsius.
CNSC demolează PMT
În primă fază, CNSC a considerat că se impune suspendarea procedurii de licitație până la soluționarea pe fond a contestațiilor. Ulterior, a analizat toate punctele de vedere și a stabilit că prevederile referitoare la „demonstrarea unei metodologii adecvate de prestare a serviciilor” și „planificarea adecvată a resurselor tehnice și umane” sunt ilegale.
„Autoritatea contractantă a menționat doar condițiile/criteriile în care va acorda maximul de puncte, fără a detalia în mod concret care sunt elemente de comparație/de raportate pentru neacordarea acestui punctaj datorită elementelor incomplete, incorecte sau neaplicabile. Elaborarea în cadrul documentației de atribuire a sintagmelor «detalierea TUTUROR subactivităților», minim detalierea activităților și subactivităților, detalierea parțială, nu constituie un element de raportare și nici nu constituie o metodologie de acordare a punctelor stabilite acestor factori, conform prevederilor legale” , a constatat CNSC.
De asemenea, s-a stabilit că „ în lipsa algoritmului de calcul cuantificabil/obiectiv, niciunul dintre membrii comisiei de evaluare nu va putea justifica punctajele acordate. Toate elementele de punctare trebuie să fie clare și cunoscute de ofertanți anterior depunerii și evaluării ofertelor. (…) Admite în parte contestațiile formulate (…), pe cale de consecință urmează a obliga autoritatea contractantă la remedierea documentației de atribuire cu respectarea prevederilor legale” se arată în decizia CNSC. Consiliul a respins celelalte solicitări ale contestatarilor. Decizia poate fi atacată în instanță în zece zile de la comunicare. În aceste condiții, Primăria Timișoara trebuie să refacă documentația și să reia licitația.
30% din valoarea punctajului o reprezintă criteriile pe care Consiliul Național de Soluționare a contestațiilor a decis că Primăria Timișoara trebuie să le refacă pentru a se asigura tuturor competitorilor șanse egale.