"O furtună de iarnă de mare anvergură va afecta o parte a estului Statelor Unite de vineri până sâmbătă seară, cu ninsori abundente, polei, vânturi puternice şi inundaţii pe coastă", au anunţat serviciile meteorologice.
Astfel, zeci de milioane de persoane ar putea fi afectate de zăpadă în circa 15 state, unde vremea ar urma să se strice vineri după-amiază, când vor fi cele mai abundente ninsori şi vânt care ar putea atinge 90 de kilometri pe oră.
La Washington, unde s-ar putea înregistra cele mai mari ninsori din aproape 100 de ani, guvernul federal a anunţat întreruperea activităţii vineri la prânz, în timp ce câteva state se pregătesc să înfrunte furtuni de zăpadă. Guvernatorul statului Kentucky a anunţat şi el închiderea birourilor administrative vineri.
"Ploi abundente şi zăpadă vor duce la condiţii meteo aspre, care vor ameninţa persoane şi bunuri", a avertizat National Weather Service (NWS), care a emis o alertă de vânt rece şi zăpadă pentru Washington. "Călătoriile ar trebui să fie drastic limitate în perioada vârfului furtunii, vineri seară şi sâmbătă", adaugă serviciul meteo.
Lucru excepţional, organismul care gestionează transporturile în comun la Washington (WMATA) a anunţat închiderea metroului pe perioada întregului weekend. Autobuzele nu vor mai circula de vineri după-amiază, iar metroul va funcţiona doar până vineri seară, la 23h00 (sâmbătă 04h00 GMT).
Au fost anulate şi sute de zboruri. Compania American Airlines a anunţat anularea tuturor zborurilor de sâmbătă de pe cele două aeroporturi din Washington, cele trei din New York, precum şi de pe aeroporturile din Baltimore şi Philadelphia. Şi United Airlines a anunţat că zborurile sale de sâmbătă pe aeroportul internaţional de la Washington vor fi anulate.
Condiţiile meteo în capitală s-au deteriorat de altfel de câteva zile. Michelle Obama, care se întorcea miercuri seară de la Salonul Auto din Detroit, a avut dificultăţi la întoarcerea la Casa Albă: câteva maşini din coloana în care se afla au derapat pe gheaţă, drumul de la aeroportul din Andrews (la periferia capitalei) fiind parcurs într-un timp de două ori mai lung decât de obicei.
Întrebat despre ce crede că va face preşedintele american în timpul furtunii, purtătorul de cuvânt al lui Barack Obama, Josh Earnest, a spus: "După părerea mea, va sta la căldură, la Casa Albă."
Avertizări au fost lansate în circa 15 state, de la Atlantic (New York şi Carolina de Sud) în Arkansas, şi circa 70 de milioane de persoane se află în calea furtunii botezate Jonas.
Furtuna "poate deveni extrem de periculoasă", a apreciat directorul NWS, Louis Uccellini, într-o conferinţă de presă telefonică. "Este vorba despre o furtună potenţial paralizantă care este pe cale să se instaleze", a adăugat el.
Dacă previziunile se vor adeveri, furtuna Jonas ar fi a doua în privinţa celor mai mari cantităţi de zăpadă căzute în două zile la Washington, după cei 66 de centimetri din timpul furtunii numite Knickerbocker din 1922.
Primarul oraşului Washington, Muriel Bowser, a decretat vineri stare de urgenţă în oraş, arătând că astfel poate accesa resurse federale "când va fi nevoie". Starea de urgenţă a implicat închiderea şcolilor publice. Oraşul, asemenea altor regiuni, a făcut cunoştinţă miercuri seară cu zăpada şi poleiul, care au provocat multe ambuteiaje şi accidente.
Primarul New Yorkului, Bill de Blasio, a spus joi că în oraş ar putea cădea între 20 şi 30 de centimetri de zăpadă de sâmbătă până duminică.