Jurnalul.ro Special Codul Silvic, modificat din nou. UDMR și AUR, aliați în pădure

Codul Silvic, modificat din nou. UDMR și AUR, aliați în pădure

de Monica Cosac    |   
Codul Silvic, modificat din nou. UDMR și AUR, aliați în pădure

Nici nu s-a uscat bine cerneala pe noul Cod Silvic, „născut” cu mare greutate după ani de muncă și luni de negocieri, că aleșii vor deja să-l modifice.

Mai exact, în cazul în care un proprietar de păduri schimbă ocolul silvic care-i gestionează fondul forestier, administratorul Sistemului informațional integrat pentru păduri va fi obligat să retragă dreptul de acces pe această platformă pentru vechiului ocol și dea acces noului ocol silvic, în cel mult 30 de zile din momentul în care este notificat de proprietar, potrivit unui proiect de lege depus recent la Parlament. În prezent, multe fonduri forestiere rămân neadministrate din cauză că vechiul ocol nu are retrase drepturile din sistem, deși contractul său a fost reziliat, susțin inițiatorii proiectului.

Adoptarea noului Cod Silvic, care a intrat în vigoare de numai patru luni, a fost catalogată, la momentul respectiv, de către ministrul Mediului, Mircea Fechet, ca fiind „o mare realizare”, pentru care au fost necesare sute de ore de muncă. 

Însă, în ciuda lungilor luni de negocieri purtate în Parlament, aleșii mai găsesc probleme nerezolvate de noul document. 

Un proiect de lege pus recent pe masa senatorilor - și semnat deopotrivă de deputații UDMR, AUR și PSD - vizează modificarea și completarea Legii nr.331/2024 privind Codul Silvic, care a fost publicată în Monitorul Oficial pe 9 ianuarie 2025, și are ca scop „optimizarea și clarificarea procedurilor privind sistemul informațional integrat de urmărire a materialelor lemnoase, astfel încât să asigure o gestionare mai eficientă și transparentă a schimbărilor în administrarea și serviciile silvice”. 

Schimbarea ocolului poate duce la blocaje pentru proprietarii de păduri

Proprietarul unui fond forestier poate încheia un nou contract pentru a schimba ocolul silvic care asigură administrarea și/sau serviciile silvice, iar pentru ca noul ocol să gestioneze efectiv pădurea respectivă este necesar accesul acestuia la sistemul informațional integrat de urmărire a materialelor lemnoase.

„Accesul poate fi însă blocat dacă vechiul ocol nu are retrase drepturile din sistem, deși contractul său a fost reziliat. Astfel, noul ocol, deși împuternicit, nu poate interveni, iar fondul rămâne neadministrat.

Problema afectează mulți proprietari care, din motive justificate, aleg să schimbe ocolul. În numeroase cazuri, vechiul ocol refuză intenționat retragerea accesului, profitând de lipsa unei reglementări clare, ceea ce duce la blocarea întregii activități forestiere și imposibilitatea valorificării lemnului din pădurile proprii”, explică inițiatorii în expunerea de motive, amintind că accesul unui utilizator în acest sistem poate fi suspendat sau retras de către autoritățile competente în anumite condiții, inclusiv la solicitarea organelor de cercetare penală sau în alte situații reglementate prin HG.

Potrivit inițiatorilor, cu toate că, prin modificările aduse Codului Silvic în urmă cu patru luni, au fost introduse prevederi referitoare la gestionarea accesului ocoalelor silvice în sistemul informațional integrat pentru păduri, în prezent nu există prevederi explicite care să reglementeze procedura de transfer al accesului în sistemul informațional de la un ocol silvic la altul în cazul schimbării contractului de administrare.

„Astfel, problemele semnalate anterior, referitoare la dificultățile întâmpinate de proprietarii de păduri atunci când doresc să schimbe ocolul silvic și la posibilitatea ca vechiul ocol să blocheze accesul noului ocol la sistemul informațional, rămân în continuare relevante și nerezolvate de actualele modificări legislative”, spun autorii proiectului legislativ, precizând că modificarea propusă urmărește crearea unei baze legale clare pentru realizarea și gestionarea sistemului informatic. 

„Autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură realizează, operaționalizează și gestionează sistemul informațional integrat pentru păduri. Modul de funcționare se reglementează prin ordin emis de autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură”, stipulează proiectul.

Informațiile din sistem, actualizate în 30 de zile 

De asemenea, documentul introduce obligația proprietarilor de a notifica autoritatea care gestionează sistemul informatic, dacă schimbă ocolul silvic, astfel încât acesta să reflecte în timp real modificările survenite, și stabilește un termen-limită pentru actualizarea informațiilor în sistem, „prevenind astfel eventualele disfuncționalități sau întârzieri în gestionarea fondului forestier”.

„În caz de schimbare a ocolului silvic care realizează administrarea și/sau serviciile silvice, proprietarul notifică administratorul sistemului informațional integrat pentru păduri. În termen de maximum 30 de zile de la data notificării, administratorul sistemului informațional integrat pentru păduri șterge din sistem vechiul ocol silvic și înregistrează noul ocol silvic care realizează administrarea și/sau serviciile silvice”, prevede documentul pus în dezbatere. 

„Este necesară o intervenție legislativă clară, care să impună obligativitatea retragerii accesului vechiului ocol și acordării accesului noului ocol silvic”, subliniază autorii proiectului.

Impactul modificărilor legislative

Aceste modificări legislative vor avea un impact pozitiv atât din punct de vedere economic, cât și din punct de vedere al protecției mediului, susțin inițiatorii. 

„Implementarea unui sistem mai eficient de urmărire a materialelor lemnoase va conduce la:

  • Reducerea exploatării ilegale și a fraudei în sectorul forestier printr-un control mai riguros al trasabilității lemnului.

  • Creșterea transparenței și responsabilității în administrarea pădurilor, atât din partea autorităților, cât și a operatorilor economici.

  • Îmbunătățirea capacității de monitorizare a resurselor forestiere, contribuind astfel la dezvoltarea durabilă a sectorului silvic.

  • Crearea unui cadru legislativ mai predictibil pentru proprietarii de păduri și operatorii economici care activează în domeniu”, se arată în expunerea de motive.

Inițiatorii au solicitat dezbaterea și adoptarea propunerii legislative în procedură de urgență. 


 

 

 

Subiecte în articol: codul silvic modificat lege drepturi
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri