Jurnalul.ro Special Colectarea datelor despre cei care se cazează în România, blocată de Parlament în ultimii 5 ani

Colectarea datelor despre cei care se cazează în România, blocată de Parlament în ultimii 5 ani

de Diana Scarlat    |   

Datele statistice despre numărul de turiști din România sunt incomplete și inexacte, ceea ce ne aduce grave prejudicii, la nivel național.

 

Dincolo de caracterul de control al mișcării turiștilor pe teritoriul României, care seamănă a „Big Brother”, datele care ar putea să fie transmise zilnic de către toate structurile de cazare ar fi utile pentru a se putea face evaluări corecte ale evoluției turismului. În prezent există doar estimări în loc de statistici corecte și aproximări în loc de predicții despre acest sector economic. Un sistem informatic este blocat din 2019, după ce apăruse în 2015 prima declarație oficială despre necesitatea de a avea date exacte în legătură cu numărul de turiști români și străini cazați în România, în fiecare zi a anului. 

Sistemul Informatic de Evidenţă a Activităţii de Turism din România (SIEATR) ar fi trebuit să existe de mai mulți ani, dar a fost blocat de fiecare dată când se putea legifera. SIEATR trebuia să fie prevăzut de lege încă din 2016, dar nu a fost creat un proiect care să ajungă în Parlament, ci s-au schițat doar câteva pagini, în cadrul fostei Autorități Naționale pentru Turism (ANT). Apoi s-a introdus un capitol în proiectul de lege a Turismului, în 2017, când deja se înființase ministerul de resort, însă la schimbarea ministrului, în 2018, s-a schimbat proiectul. Chiar și așa, legea ar fi putut fi votată, dacă n-ar fi fost de mai multe ori blocată în Parlament. Sistemul informatic nu există nici astăzi, deși ar fi benefic pentru toate instituțiile.

Foarte aproape de a deveni realitate a fost în anul 2017, când a intrat în Capitolul 7 din Legea Turismului – lege adoptată de Senat în septembrie 2019, care a ajuns la Camera Deputaților cu număr de înregistrare PLx 411/2019.

 

Parlamentarii nu au ținut cont de instituții

 

Practic, sistemul informatic era util atât pentru Ministerul Turismului, cât și pentru STS, Poliție, ANAF, INS, dar și SRI și SIE. Forma în care a ajuns acest proiect atunci când a fost adoptat de Senat nu mai avea legătură cu cea inițială, din noiembrie 2017 după ce reprezentanții Ministerului Turismului au stabilit textul de lege în urma unor ședințe comune cu toate instituțiile implicate, inclusiv Poliția Română, cu toate structurile ei, precum și serviciile de intelligence, SRI și SIE.

„Art. 37 (1) Prezentul capitol reglementează activităţile de colectare, stocare, corelare, ordonare, analiză, prelucrare şi diseminare a datelor, precum şi a indicatorilor statistici privind activităţile de turism şi turiştii, prin intermediul Sistemul Informatic de Evidenţă a Activităţii de Turism din România, denumit în continuare SIEATR. Acesta reprezintă un ansamblu al sistemelor şi mijloacelor informatice, asigurat de către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, necesare pentru ţinerea evidenţei structurilor de primire turistice cu funcţiuni de cazare, de evaluare a activităţii turistice, de evaluare a circulaţiei turiştilor şi de furnizare a informaţiilor necesare instituţiilor publice”, se specifica în textul de lege care nu a mai ajuns la votul final. 

 

STS ar gestiona datele personale

 

SIEATR trebuia să fie compus din trei module distribuite. Primul modul privea „Evidenţa furnizorilor de servicii turistice, persoane juridice şi fizice”, al doilea modul stabilea „Indicatorii statistici asociaţi activităţii de turism din România”, iar al treilea trebuia să întocmească „Fişa de anunţare a sosirii și plecării turistului”. 

Modulul 1 al SIEATR ar fi trebuit să fie gestionat de autoritatea administraţiei publice centrale cu atribuţii în domeniul turismului şi administrat din punct de vedere tehnic de către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. 

Cu ajutorul SIEATR se putea face și evaluarea activităţii turistice, dar era util și pentru mediul de afaceri, pentru că putea fi folosit de direcțiile din cadrul Ministerului Turismului, pentru facilitarea operaţiunilor de avizare, atestare şi clasificare, fără a exista întârzieri. Sistemul trebuia să colecteze date cu caracter personal respectând prevederile legale în vigoare, iar STS ar fi fost împuternicit pentru stocarea datelor. În continuare este așteptată legiferarea pentru implementarea acestui sistem informatic, dar pare imposibil de realizat, dacă se va bloca de fiecare dată în Parlament, sub diverse pretexte. 

 

 

Noul Guvern ar putea restabili situația din 2017

 

Surse din interiorul PSD spun că rotativa l-ar putea readuce la conducerea Ministerului Economiei pe Mihai Tudose, care ar putea reface structura ministerului, preluând actualul Minister al Energiei și Ministerul Turismului, iar pentru turism s-ar reveni la vechea formulă de Autoritate Națională (ANT). Unii dintre cei care au afaceri în acest domeniu susțin ideea unificării ministerelor și a subordonării turismului față de o structură puternică, ce ar putea gestiona un buget mai mare, în timp ce alții vor minister de sine stătător. Legea Turismului ar reveni și ea în actualitate, cu posibilitatea ca în scurt timp după stabilirea noului Executiv să se retrimită la vot în Parlament și o nouă variantă pentru sistemul informatic SIEATR, probabil cea inițială, din 2017.

 

Toate proiectele care se fac țin cont de niște statistici foarte îndepărtate de realitate, tocmai din cauza lipsei datelor exacte care nu ajung la Institutul Național de Statistică și nu se pot concepe strategii pe baza lor.

Subiecte în articol: cazare date parlament
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri