Jurnalul.ro Ştiri Social Colectare separată: se preferă pubelele colorate

Colectare separată: se preferă pubelele colorate

de L. Budin    |   

Un sondaj online, realizat de un operator care activează în mai multe localităţi din ţară, în domeniul managementului integrat al deşeurilor, arată cum şi unde se face colectarea separată la noi, respondenţii venind şi cu sugestii la acest capitol. 

 

În proporţie de 60%, colectarea separată a deşeurilor se face prin pubelele stradale colorate, specifice diferitelor tipuri de materiale care se pot recicla, arată sondajul operatorului Brai-Cata. Din totalul respondenţilor, 21,64% spun că fac această operaţiune folosind sacul galben, iar 18,91% afirmă că utilizează saci galbeni, albaştri şi verzi pentru diferitele tipuri de ambalaje. 

 

Bun pentru mediu

Peste trei sferturi dintre respondenţi consideră că operaţiunile de colectare separată prin pubele stradale colorate sunt benefice pentru mediu, iar 16,14% opinează că menţin localitatea mai curată. Doar 2,17% colectează separat pentru a completa bugetul familial. 

Regulile corecte de colectare au fost deprinse din presă (68,93%), din informările firmei de salubritate (16,75%) şi din cele ale autorităţilor locale (14,32%).

 

PET-uri presate

Cei mai mulţi (58,27%) susţin că aruncă în sacii de colectare toate tipurile de materiale reciclabile, de la PET-uri la ambalaje din plastic, sticle, doze de aluminiu şi carton. Peste 67% din respondenţi declară că presează sticlele de plastic înainte de a le arunca, şi peste 47% clătesc recipientele murdare înainte de colectare. Mulţi ştiu că e nevoie de clătirea recipientelor înainte de aruncare, ca să nu contamineze materialele reciclabile din hârtie şi carton. 

 

Programe în ţară

La întrebarea „Ce credeţi că ar trebui făcut, în România, la capitolul colectare separată a deşeurilor, pentru atingerea ţintelor de reciclare?”, 48,67% din respondenţi cer extinderea programelor de colectare separată în toate zonele urbane şi rurale, 32,53% cer instalarea de sisteme electronice de gestiune a deşeurilor în locuinţele colective, iar 18,8% spun că ar fi nevoie de staţii de sortare la fiecare depozit de deşeuri. 

 

 

7 din 10 români spun că au învăţat regulile corecte ale colectării separate din presă. 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri