Jurnalul.ro Ştiri Externe Anunţarea viitoarei Comisii Europene riscă o nouă amânare din cauza unei dispute politice în Slovenia

Anunţarea viitoarei Comisii Europene riscă o nouă amânare din cauza unei dispute politice în Slovenia

de Redacția Jurnalul    |   

Parlamentul sloven tergiversează validarea noii propuneri de comisar european din partea Sloveniei, schimbare cerută premierului liberal Robert Golob de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a se apropia de obiectivul ei de a avea egalitate de gen în viitorul executiv comunitar, dar care a provocat în Slovenia o dispută politică în care opoziţia a apelat la tertipuri procedurale ce întârzie avizarea noii propuneri şi prin urmare întârzie de asemenea anunţarea noului executiv comunitar, relatează vineri agenţia EFE.

Ursula von der Leyen insistă pentru egalitate de gen în viitoarea sa Comisie Europeană, dar majoritatea celor 27 de state membre ale UE au propus bărbaţi pentru posturile de comisar şi nu s-au conformat cererii sale de a propune un bărbat şi o femeie, dintre care ea să aleagă în aşa fel încât să se obţină egalitatea de gen.

Slovenia se numără printre ţările care au propus un bărbat pentru postul de comisar european, în persoana lui Tomaz Vesel, fost preşedinte al Curţii de Conturi. În urma solicitării preşedintei Comisiei Europene să-i fie propusă o femeie, premierul Robert Golob a retras propunerea iniţială şi venit cu o alta, respectiv diplomata Marta Kos.

Dar validarea acesteia necesită aprobarea Comisiei pentru Afaceri Europene a parlamentului de la Ljubljana, o formalitate pe care opoziţia conservatoare o amână cu diferite cereri, printre care şi aceea ca premierul Golob să prezinte o scrisoare oficială din partea Ursulei von der Leyen prin care aceasta să solicite schimbarea propunerii de comisar european. Solicitarea e problematică, în contextul în care atât guvernul sloven cât şi Bruxellesul consideră că este vorba despre o chestiune stabilită prin "contacte confidenţiale", scrie cotidianul sloven Delo.

În această situaţie, şedinţa parlamentară programată pentru vineri şi la care urma să fie validată noua propunere de comisar european ar putea fi amânată pentru marţi. "Atât timp cât Slovenia nu trimite oficial propunerea, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, nu va putea să-şi prezinte echipa de comisari şi repartizarea portofoliilor", mai notează acelaşi cotidian, conform căruia premierul Golob ia în calcul să trimită Bruxellesului noua propunere de comisar fără a mai aştepta avizul comisiei parlamentare.

Pe de altă parte, opoziţia conservatoare slovenă consideră că Tomaz Vesel a fost respins pentru că nu a îndeplinit anumite condiţii, cum ar fi experienţa în chestiunile europene, şi o consideră pe Marta Kos puţin competentă pentru un post de comisar european, acuzând-o în acelaşi timp că a colaborat cu serviciul secret UDBA al fostei Iugoslavii comuniste.

Von der Leyen intenţiona să prezinte noul executiv comunitar săptămâna aceasta, dar a amânat anunţul pentru săptămâna viitoare, în aşteptarea primirii oficiale a noii propuneri slovene.AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri