Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Comisia Europeană notifică România că nu a luat măsuri pentru combaterea gazelor cu efect de seră

Comisia Europeană notifică România că nu a luat măsuri pentru combaterea gazelor cu efect de seră

Comisia Europeană a decis să trimită României un aviz motivat din cauza faptului că autoritățile nu au adoptat măsuri de sancţionare a încălcării Regulamentului (UE) nr. 517/2014 privind gazele fluorurate cu efect de seră.

Gazele fluorurate cu efect de seră, cunoscute şi sub denumirea de "gaze fluorurate", sunt o familie de gaze generate de activităţile umane, utilizate în numeroase aplicaţii industriale. Regulamentul urmăreşte să contribuie la combaterea schimbărilor climatice prin reducerea cu două treimi a emisiilor de gaze fluorurate din UE până în 2030. Gazele fluorurate au un efect puternic de încălzire globală (de până la 23.000 de ori mai mare decât cel al dioxidului de carbon, CO2).

Legislaţia UE stabileşte norme stricte privind utilizarea gazelor fluorurate şi condiţiile legate de introducerea pe piaţă a produselor care conţin aceste gaze. În temeiul normelor adoptate de statele membre, ar fi trebuit să fie introduse sancţiuni până la 1 ianuarie 2017 şi să fie luate măsurile pentru asigurarea punerii lor în aplicare.

Sancţiunile trebuie să fie efective, proporţionale şi cu efect de descurajare. Existenţa acestora este importantă pentru prevenirea comerţului ilegal cu hidrofluorocarburi.

Statele membre au convenit să notifice Comisiei măsurile naţionale privind sancţiunile până la 1 ianuarie 2017.

Până în prezent, Comisia nu a primit nicio notificare din partea României referitoare la măsurile naţionale privind sancţiunile, astfel încât a trecut la a doua etapă și a trimis autorităților de la București, în urma scrisorii de punere în întârziere din iulie 2019, un aviz motivat.

România are la dispoziţie două luni de la data primirii avizului motivat pentru a comunica măsurile Comisiei.

Avizul motivat reprezintă cea de-a doua etapă a procedurii de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor. Acesta constă într-o cerere oficială prin care Comisia solicită statelor membre vizate să se conformeze cu legislaţia UE şi să o informeze cu privire la măsurile luate în acest sens într-un anumit termen. În lipsa unui răspuns la avizul motivat sau în cazul în care observaţiile prezentate în răspuns nu sunt satisfăcătoare, Comisia poate decide să treacă la etapa următoare a procedurii de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor şi să sesizeze Curtea de Justiţie a UE cu privire la acest caz.

AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri