Comisia Europeană (CE) a stabilit noi niveluri maxime pentru cadmiu și plumb într-o gamă largă de produse alimentare, în cadrul planului european de luptă împotriva cancerului.
Aceste măsuri au scopul de a reduce și mai mult prezența contaminanților cancerigeni în alimente și de a face alimentele sănătoase mai accesibile. Măsurile se vor aplica de la 30 august în ceea ce privește nivelul maxim de plumb și de la 31 august în ceea ce privește cadmiul.
„Știm că alimentația nesănătoasă sporește riscul de cancer. Decizia de astăzi urmărește să pună consumatorii în prim-plan, făcând ca alimentele noastre să fie mai sigure și mai sănătoase, așa cum ne-am angajat în contextul Planului european de luptă împotriva cancerului. Facem, de asemenea, un pas înainte în întărirea, în cadrul lanțului alimentar al UE, a normelor UE, care sunt deja la un nivel ridicat și de calibru mondial, și furnizăm alimente mai sigure, mai sănătoase și mai durabile pentru cetățenii noștri”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară.
Nivelurile maxime de cadmiu, un contaminant cancerigen din mediu, pe care ar putea să îl conțină alimente precum fructele, legumele, cerealele și semințele oleaginoase, vor fi reduse. Unele produse de bază vor trebui, de asemenea, să îndeplinească această cerință de la data intrării în vigoare a noului regulament.
În plus, se vor reduce nivelurile maxime de plumb din numeroase produse alimentare, inclusiv alimentele destinate sugarilor și copiilor de vârstă mică. De asemenea, vor fi stabilite noi niveluri maxime de plumb pentru mai multe produse alimentare, cum ar fi ciupercile sălbatice, mirodeniile și sarea.