Amplificat în ultimele zile de noua lege privind securitatea națională a metropolei semiautonome Hong Kong, impusă de liderii comuniști de la Beijing, și de eliminarea companiei Huawei de pe piața britanică, la insistențele Casei Albe, războiul ideologic și comercial dintre SUA și China ridică ștacheta sancțiunilor la un nivel greu de imaginat. Administrația Trump are acum în vedere impunerea interdicției de călătorie în SUA pentru toți membrii Partidului Comunist Chinez (PCC) și pentru familiile acestora.
Un decret prezidențial aflat în prezent în stadiu de proiect le-ar putea interzice atât celor 92 de milioane de membri ai PCC, cât și familiilor acestora să mai pună piciorul pe teritoriul american, susține publicația „The New York Times”, citând patru surse familiarizate cu planul administrației de la Washington. De asemenea, propunerea prevede revocarea vizelor tuturor comuniștilor chinezi care dispun deja de acestea și se află în SUA. Inițiativa este similară cu interdicția de călătorie impusă deja majorității statelor musulmane de către Casa Albă, în 2017, atunci când președintele Trump a obținut dreptul de a interzice accesul în SUA al unor cetățeni străini, considerați că aduc „prejudicii interesului național”. Aplicarea proiectului-șoc, conceput de Casa Albă, are însă o serie de lacune, iar cea mai mare dintre ele pare să fie faptul că oficialitățile americane nu pot verifica statutul cetățenilor chinezi.
Război total
După ce a emis o ordonanţă executivă pentru anularea statutului privilegiat al Hong Kong în relaţiile comerciale cu SUA, din cauza legii privind siguranţa naţională impusă guvernului-marionetă al regiunii semiautonome de către conducerea de la Beijing, președintele Donald Trump a dat de înțeles, miercuri, că este gata să ia sancțiuni suplimentare contra oficialităților chineze. Concomitent, șeful diplomației americane, Mike Pompeo, a anunțat că SUA vor impune restricții de viză „anumitor angajați” ai firmelor de tehnologie, între care și Huawei. Cu câteva ore mai devreme, în aceeași zi, Ministerul chinez de Externe îl convocase pe ambasadorul SUA, Terry Branstad, pentru a protesta faţă de decizia lui Trump de anulare a statutului special al provinciei Hong Kong, considerată de către Beijing „o ingerință grosolană în afacerile interne ale Chinei”. „China va adopta măsurile necesare, inclusiv sancţiuni contra persoanelor şi entităţilor relevante din SUA, pentru a-şi apăra interesele”, a declarat Zheng Zeguang, adjunct al ministrului chinez de Externe, citat de Reuters. „Intervenția irațională și amenințările nerușinate ale Statelor Unite sunt tipice intimidării și logicii utilizate de gangsteri”, avea să afirme și biroul de legătură al Chinei în Hong Kong, citat de „The Guardian”.
Dispute fără număr
SUA și China sunt angrenate în momentul de față într-un război fără sfârșit, care include impunerea reciprocă de tarife comerciale exagerate, sancțiuni în avalanșă legate de Hong Kong, Taiwan și regiunea uigură Xinjiang, eliminarea de companii tehnologice și de comunicație, expulzarea de jurnaliști sau spinoasa controversă legată de statutul Mării Chinei de Sud. În acest context, eventuala decizie de a impune tuturor comuniștilor chinezi interdicția de intrare în SUA nu mai pare o simplă utopie, ci o nouă sancțiune extremă, într-un conflict care se acutizează pe zi ce trece.
„Intervenția irațională și amenințările nerușinate ale Statelor Unite sunt tipice intimidării și logicii utilizate de gangsteri”
Biroul de legătură al Chinei în Hong Kong