Jurnalul.ro Ştiri Social Concediu până la vindecare pentru bolnavii de TBC

Concediu până la vindecare pentru bolnavii de TBC

de Monica Cosac    |   

România a făcut, ieri, un pas important în lupta împotriva tuberculozei, afecţiune care reprezintă, de foarte mulţi ani, o problemă majoră de sănătate publică în ţara noastră. Persoanele diagnosticate cu TBC vor avea concediu şi indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă până la vindecare, dacă Legea Tuberculozei, adoptată, ieri, de Camera Deputaţilor, va fi promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.

După ce a stat mai bine de doi ani prin sertarele Parlamentului, proiectul de lege care prevede mai multe soluţii anti-tuberculoză a fost aprobat în plenul Camerei Deputaţilor, cu 262 de voturi „pentru” şi un vot împotrivă. Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz, astfel că legea merge la promulgare.

Potrivit raportului Comisiei pentru sănătate, documentul prevede că persoanele diagnosticate cu tuberculoză, asigurate în cadrul sistemului public de asigurări de sănătate, au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă, fără condiţii de stagiu de cotizare, pe toată perioada de tratament, până la vindecare. Până acum, aceşti bolnavi obţineau cel mult un an de concediu medical, în ciuda faptului că există forme grave de TBC care necesită şi peste doi ani de tratament, până la vindecare.

Totodată, proiectul prevede că, în perioada tratamentului medical, pacienţii au dreptul la servicii pentru aderenţa la tratament şi de suport psihosocial. În privinţa asigurării aderenţei la tratament, bolnavii vaor primi o indemnizaţie lunară de hrană, pe toată perioada de tratament.

În prezent, foarte mulţi pacienţi abandonează tratamentul, pe de o parte, din cauza lipsei banilor şi a spijinului din partea statului, iar pe de altă parte, din pricina stigmei sociale. În lipsa terapiei, bolnavii redevin contagioşi.

Statisticile arată că România este, în prezent, statul european cu cele mai multe cazuri noi de TBC, cu cele mai mici rate de vindecare precum şi cu cele mai multe decese din această cauză.

Măsuri de prevenire a TBC

Principalele măsuri de prevenire a tuberculozei constau în informarea şi educarea în mod continuu a populaţiei generale cu privire la riscul de îmbolnăvire de tuberculoză, calea de transmitere a bolii, principalele semne şi simptome, serviciile disponibile, precum şi măsurile de prevenire şi combatere a infectării; controale periodice ale stării de sănătate şi examene de screening, după caz, pentru grupurile considerate la risc; educarea şi consilierea pacienţilor cu tuberculoză cu privire la natura bolii, tratament şi măsurile specifice de igienă, în scopul de a preveni răspândirea bolii; intervenţia rapidă prin acţiuni specifice în focarele de tuberculoză realizată în conformitate cu documentele strategice pentru managementul tuberculozei în România; examinarea tuturor persoanelor cu care pacienţii diagnosticaţi cu tuberculoză au intrat în contact şi stabilirea tratamentului profilactic pentru aceştia, după caz.

 

 

 

 

Subiecte în articol: bolnavi TBC
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri