Jurnalul.ro Cultură Muzica Concert REGAL la Sala Radio

Concert REGAL la Sala Radio

de Magdalena Popa Buluc    |   

În continuarea unei tradiții stabilite de mulți ani, în luna mai ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO propune la Sala Radio un eveniment de înaltă ținută: CONCERTUL REGAL, ce marchează sărbătoarea regalităţii în România. Evenimentul se bucură de fiecare dată de prezența unor membri ai Casei Regale.

Vineri, 10 mai 2024 (de la 19.00), celebrul violonist REMUS AZOIȚEI, stabilit la Londra, va sosi la București pentru a interpreta BRUCH: Concertul nr. 1 pentru vioară și orchestră. După ce în 1995 a absolvit Conservatorul din Bucureşti, a obținut o bursă de studii la renumita Juilliard School din New York. A concertat în săli prestigioase precum Carnegie Hall - New York, Concertgebouw Amsterdam, Salle Cortot - Paris, Konzerthaus - Berlin, Teatro La Fenice – Veneţia ș.a. În 2005, a fost decorat de către președintele României cu titlul de Ofiţer al Ordinului Meritul Cultural, iar în mai 2013 Regele României Mihai I l-a numit ofițer al ordinului „Coroana României”. 

Remus Azoiţei cântă pe o vioară de patrimoniu universal Gagliano, creată în 1740. A înregistrat în premieră mondială integrala lucrărilor pentru vioară şi pian de Enescu (alături de pianistul Eduard Stan), pentru casa de discuri Hanssler (Germania).  În 2001,  Remus Azoiţei a fost numit profesor de vioară al Academiei Regale de Muzică - Londra, la acel moment fiind cel mai tânăr profesor de vioară din întreaga istorie de 200 ani a instituției. În 2005, a interpretat Dublul concert de Bach alături de violonistul Nigel Kennedy, în cadrul Festivalului Enescu, concert preluat de către 19 posturi de radio și televiziune din Europa.

Evenimentul se va derula sub bagheta dirijorului NICOLAE MOLDOVEANU. Seara se va deschide, în mod tradițional, cu Imnul Regal (E. HÜBSCH) și se va încheia cu RAHMANINOV: Dansuri simfonice.

Violonist, corepetitor, organist şi nu în ultimul de rând dirijor, NICOLAE MOLDOVEANU este unul dintre muzicienii români care şi-a construit un vast parcurs în lumea artistică internaţională. Pregătirea sa muzicală l-a purtat în apreciate instituţii de învăţământ superior europene, de la Conservatorul din Leipzig (unde a studiat orga) la cursurile Conservatorului din Zürich (unde s-a dedicat artei dirijorale) şi apoi la Basel şi Berna şi în cele din urmă la Academia Regală de Muzică din Londra.

Printre ansamblurile importante pe care le-a dirijat de-a lungul anilor se numără: Filarmonica Regală din Liverpool, Orchestra Radio din Olanda, BBC Concert, BBC Philharmonic, Orchestra Filarmonicii din Malaezia, Orchestra de Cameră din Stockholm, Orchestra de Cameră din Scoţia, Orchestra Simfonică din Islanda, Orchestra Simfonică Radio din Praga, Orchestra Filarmonicii din Varşovia, Melbourne Symphony, Orchestra Filarmonicii George Enescu. Printre ansamblurile de care îl leagă o colaborare deosebită se află English Sinfonia şi London Mozart Players.

Subiecte în articol: Sala Radio concert regal
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri