Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Condamnat în SUA pentru corupţie, afacerist prosper în România

Condamnat în SUA pentru corupţie, afacerist prosper în România

de Cristian Anton    |   

Dumitru Martin, afaceristul constănţean condamnat în SUA la 13 ani de închisoare pentru conspiraţie în vederea unor fapte de corupţie şi mituirea unui funcţionar public, nu se poate plânge că-i merge rău în România. Firmei pentru contractele căreia a dat şpagă şi aici, şi peste ocean, i s-au prelungit licenţele pentru următorii patru ani, în timp ce instanţa i-a dat dreptate într-un proces în care a cerut peste 90 de milioane de euro Primăriei Constanţa.

Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSCUP) a prelungit, în ultimele zile ale anului 2016, licenţa pentru serviciul public de salubrizare a firmei Polaris M Holding SRL Constanţa, valabilă până în noiembrie 2020. Firma pentru care patronul său, Dumitru Martin, face acum puşcărie în SUA, îşi vede astfel liniştită de treabă în România, unde derulează contracte de sute de milioane de euro. Mai mult, în aprilie 2017, Polaris M Holding a câştigat definitiv un proces prin care obligă Primăria Constanţa să-i plătească 91 de milioane de euro, reprezentând ajustarea valorii contractului încheiat în 2008 cu inflaţia. Culmea, vorbim despre acelaşi contract pentru care fostul primar Radu Mazăre şi fostul deputat Eduard Martin, asociat al Polaris M Holding, au fost trimişi în judecată de DNA pentru prejudicierea Constanţei cu 100 de milioane de euro.

Imperiul Polaris rezistă şi fără patron

Polaris M Holding SRL este una din cele mai mari firme de salubrizare din ţară, cu afaceri în 2016 de peste 150 milioane lei şi un profit net de 20 milioane lei, cu peste 1.400 de angajaţi. Firma familiei Martin a fost înfiinţată în 1998, iar de atunci a bifat tunuri după tunuri cu statul: contract de 10 ani cu Primăria Constanţei, reînnoit din 2008 pentru 25 de ani; în 2004, contract pentru salubrizarea Aradului; în 2007, contract similar cu Primăria Târgu Jiu; în 2008, contracte cu Eforie, Năvodari, Mangalia; în 2013, preia, literalmente, salubrizarea tuturor celor 97 de localităţi din judeţul Teleorman; tot în 2013, semnează contractul de salubrizare cu Primăria Alba Iulia; în 2014, primeşte servicii identice la Bumbeşti Jiu, Slobozia, Consiliul Judeţean Timiş. Cel mai mare a fost contractul atribuit pentru un sfert de secol de către fostul primar Radu Mazăre, în valoare de 335 milioane de euro.

Şpaga din România, mai mare ca în SUA

În dosarul privind salubrizarea Constanţei, ajuns în instanţă în 2015, DNA susţine că Polaris M Holding, prin fostul deputat Eduard Martin, l-a mituit pe Radu Mazăre cu şapte milioane de euro pentru a fi sigură de contractul de 25 de ani cu primăria tomitană. Tot în 2015, unchiul deputatului, Dumitru Martin, a fost arestat de FBI după ce a dat prima tranşă dintr-o şpagă de un milion de dolari unui ofiţer US Air Force pentru obţinerea de către Polaris M Holding unui contract de 10,3 milioane de euro cu armata americană la baza Mihail Kogălniceanu. Chiar dacă mita din SUA era de 10 ori mai mică, autorităţile de peste ocean s-au mobilizat mult mai bine şi l-au trimis deja la închisoare pe constănţean pentru infracţiunea comisă în 2015. În România, pentru fapta din 2008 vom mai aştepta câţiva ani buni până la o primă sentinţă.      

Firme în toate domeniile

Polaris M Holding nu este singura afacere a lui Dumitru Martin. Românul care face 13 ani de închisoare în SUA după ce a avut tupeul incredibil de a mitui un ofiţer US Air Force pentru un contract la Mihail Kogălniceanu a derulat business-uri în cele mai variate domenii. În Agrement Moieciu SRL este partener cu Costin Frâncu, de la celebra Dunărea SA, firma aflată acum în faliment care a livrat telegondolele din Mamaia şi Piatra Neamţ. Alături de fosta soţie Corina Martin (şefa turismului de pe litoral, fostă preşedinte ANAT, preşedinta Asociaţiei Litoral- Delta Dunării) a patronat firme precum Ping Pong SRL (restaurante), Martin Resorts SRL (hotel şi pensiune în Moeciu, ponton de lux cu 10 camre în deltă), Mistral Voyages SRL (agenţie de turism), Millenium Leasing SRL etc.

În 2011, când au divorţat, soţii Corina şi Dumitru Martin au trebuit să împartă o avere uriaşă, de peste 40 de milioane de euro, bani proveniţi în special din deşeuri şi turism

Dumitru Martin a mai deţinut Servicii de Salubrizare SRL, Cleaning System SRL, Aris Production SRL (construcţii), Top Protect SRL, Top Security SRL şi Grupul de Pază şi Protecţie G & T SRL (firme de pază), International Agro Travel SRL (agricultură), Total New International SRL (contabilitate), Motor Machine SRL (vînzări auto), Meconst Trading SRL (utilaje).

Firma baronilor din Constanţa

Cea mai interesantă a fost Thomas Cook Services & Distribution SA, specializată în tipărirea ziarelor, intrată în faliment în 2014 cu datorii de 8,5 milioane lei. Dumitru Martin este asociat aici cu fraţii Mazăre, Sorin Strutinsky (eminenţa cenuşie a „Republicii Mazăre”) şi Nicuşor Constantinescu (fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, condamnat în mai multe dosare de corupţie). În câteva din firmele menţionate mai sus, Dumitru Martin era asociat cu nepotul Eduard Martin (actualul patron al imperiului Polaris), dar şi cu fratele său, Gheorghe Martin, fost prefect PSD al judeţului Constanţa. Asocieri care reprezintă tabloul de familie al celor care au stăpânit autoritar întreaga Constanţă timp de un deceniu şi jumătate.

Familia Martin este una din cele mai bogate şi influente din judeţul Constanţa, pe care l-au condus alături de Radu Mazăre şi Nicuşor Constatinescu

Subiecte în articol: condamnat sua coruptie afacerist romania
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri