Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Cine se poate pensiona anticipat fără penalizare: ”Trebuie să îndeplinească o singură condiție”

Cine se poate pensiona anticipat fără penalizare: ”Trebuie să îndeplinească o singură condiție”

de Redacția Jurnalul    |   

Noua lege a pensiilor aduce multe schimbări importante. Printre acestea se află și pensionarea anticipată.

Potrivit reprezentanților Casei de Pensii a Municipiului București, persoanele care vor să se retragă mai devreme din activitate trebuie să îndeplinească o singură condiție. 

”Angajații care lucrează în acest moment pot ieși mai devreme la pensie, fără să fie penalizați, în cazul în care îndeplinesc o condiție. Condiția este să aibă stagiul complet de cotizare prevăzut în Anexa 5.

Citiți și Pensionarii români ale căror pensii se vor diminua, deși au crescut după recalculare

Stagiul complet de cotizare nu este pentru toată lumea de 35 de ani. În funcție de anul nașterii, există un anumit stagiu complet de cotizare. Dacă persoana a realizat acest stagiu complet de cotizare contributiv, prevăzut în Anexa 5, trebuie să mai aibă încă 5 ani în plus față de acest stagiu complet de cotizare.

În cei 5 ani pot fi incluse facultatea, armata, deci stagiile necontributive. În această situație, persoana respectivă se poate pensiona cu 5 ani mai devreme decât vârsta standard de pensionare, fără penalizare. Această perioadă de 5 ani nu se cumulează cu nicio altă reducere”, au declarat reprezentanții Casei de Pensii a Muncicipiului București. 

Citiți și China crește vârsta de pensionare

”În cazul în care nu are acei cinci ani în plus și are doar doi sau trei ani, atunci se pensionează anticipat, și va fi penalizată în funcție de numărul lunilor de anticipare dar și de stagiul complet de cotizare depășit. Aceasta este pensia anticipată.

Pe legea actuală există doar pensie pentru limită de vârstă și pensia anticipată, nu mai există pensia anticipată parțială”, au mai explicat aceștia, potrivit Antena3 CNN.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri