x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China crește vârsta de pensionare

China crește vârsta de pensionare

de Redacția Jurnalul    |    13 Sep 2024   •   15:15
China crește vârsta de pensionare

China a anunțat vineri creșterea treptată a vârstei de pensionare, ca parte a măsurilor luate pentru a face față crizei demografice și îmbătrânirii populației.

China a declarat vineri că va crește treptat vârsta de pensionare, ca răspuns la criza demografică și la scăderea dramatică a ratei natalității, informează AFP.

Conform deciziei oficiale, vârsta de pensionare pentru bărbați va fi extinsă de la 60 de ani la 63 de ani, în timp ce pentru femei, va fi majorată de la 50 sau 55 de ani la 55 și 58 de ani, în funcție de tipul locului de muncă.

Modificările vor intra în vigoare din 2025, pentru o perioadă de 15 ani.

Începând cu 2030, perioada minimă de contribuții pentru pensie va fi crescută de la 15 ani la 20 de ani, cu o majorare anuală de șase luni.

Noile reguli vor permite, de asemenea, prelungirea vârstei de pensionare dacă angajații ajung la un acord cu angajatorii lor.

China se confruntă cu o scădere a populației, care a continuat și în 2023, și cu o îmbătrânire accelerată a populației, având în vedere scăderea semnificativă a natalității.

Experții sunt de părere că aceste măsuri sunt necesare pentru a stabiliza rata de participare a forței de muncă și pentru a menține dezvoltarea economică și socială.

Mo Rong, directorul Academiei Chineze de Muncă și Securitate Socială, a descris modificările ca fiind „o alegere inevitabilă”.

(sursa: Mediafax)

×