"Totul va depinde de poziţia Occidentului. Când va exista o disponibilitate de a lua în considerare preocupările noastre, atunci situaţia se va schimba", a spus Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului.
Și adjunctul șefului diplomației ruse, Serghei Ribakov, a spus că Rusia va "monitoriza următoarele acţiuni ale SUA şi ale aliaţilor săi, inclusiv în vederea adoptării unor noi contramăsuri, dacă va fi necesar".
El a mai precizat că nu exclude denunțarea tratatului de către SUA.
"Nu exclud nimic. SUA au denunţat în decursul timpului multe tratate" și a afirmat că nu există acum vreun dialog între cele două părți.
Totodată, diplomația rusă a precizat că va respecta în continuare limitarea arsenalului nuclear până la data limită a tratatului, 5 februarie 2026.
În discursul său de marți, Vladimir Putin a anunțat suspendarea Rusiei din tratatul de control al armelor nucleare.
În perioada anterioară invaziei ruse în Ucraina, Vladimir Putin a cerut garanții scrise de securitate din partea NATO și SUA de neextindere spre est, pe care însă nu le-a primit.
Tratatul a fost semnat în 2010 la Praga, devenit efectiv din 2011 și prelungit în 2021 pentru 5 ani. Acesta limitează arsenalele nucleare ale SUA și Rusia la câte 800 lansatoare şi 1.550 de focoase și permiterea de inspecții reciproce. Ambele state au atins aceste limite în 2018. Rusia are cel mai mare arsenal nuclear din lume, de circa 6000 de focoase iar cele două țări dețin împreună 90% din totalul focoaselor nucleare ale planetei.