Jurnalul.ro Cultură Conferință despre evreii din Iași, la ICR Tel Aviv

Conferință despre evreii din Iași, la ICR Tel Aviv

de Magdalena Popa Buluc    |   

„Contribuția comunității evreilor din Iași, în frunte cu reprezentanții ei de seamă, la progresul și dezvoltarea orașului sub toate aspectele sunt motiv de mândrie și satisfacție pentru întreaga evreime a României, recunoașterea și aprecierea acestei contribuții fiind de datoria autorităților române” – a subliniat dr. Alfred Poplingher, invitat al Institutului Cultural Român de la Tel Aviv pentru a susține, împreună cu ing. Gigi Cernes – ambii israelieni originari din Iași – conferința „Personalități evreiești în viața orașului Iași”.

Evenimentul, desfășurat la data de 22 februarie 2024, în sala arhiplină a Institutului Cultural din Tel Aviv, s-a bucurat de largul interes al israelienilor originari din Iași, și nu numai. Cei doi lectori – activi și cunoscuți membri ai comunității românești din Israel – au susținut prezentări extrem de bine documentate intitulate „Personalități ale comunității evreilor din Iași sec. XIX - mijlocul sec. XX pe fundalul istoriei și evoluției întregii obște”, „Personalități ale vieții medicale din Iași - membrii ai comunității evreilor” (Alfred Poplingher), respectiv „Personal didactic evreu în învățământul superior ieșean” și „Evrei în viața artistică și sportivă a Iașului” (Gigi Cernes).

Interlocutorii, prezentând biografiile și operele șirului nesfârșit de personalități evreiești care au contribuit la viața culturală, științifică, culturală, literară, sportivă a orașului, dar și la arhitectura acestuia, au fost urmăriți cu sufletul la gură de cei prezenți în sala mare a ICR Tel Aviv, fiind întrerupți doar de căte o exclamație sau de aplauze, atunci când se rosteau numele unor personalități ai căror descendenți se aflau în public, sau când era prezentat vreun medic sau profesor care le-a îngrijit cândva trupurile sau sufletele celor din sală.

„Prin munca lor meticuloasă și precisă, dr. Alfred Poplingher și dl. Gigi Cernes au realizat și prezentat azi un adevărat tablou de absolvire peste decenii și secole ale alma mater-ului ieșean, care a cuprins pleiada infinită de oameni de carte, de știință sau literați evrei, datorită cărora Iașiul a devenit ceea ce este azi: un bastion al culturii și civilizației românești și est-europene” – a mulțumit lectorilor Martin Salamon, directorul ICR Tel Aviv, îndemnându-i pe cei doi să își publice materialele rezultate din cercetările efectuate, extrem de valoroase pentru generațiile prezente și viitoare.

Alfred-Rennert Poplingher s-a născut în orașul Dorohoi în 1952, dar de la vârsta de trei luni și până la emigrarea în Israel (în 1980), a trăit la Iași. Este absolvent al Facultății de Medicină din Iași, iar în Israel a profesat medicină internă și geriatrie în cadrul propriului cabinet. În ultimii doi ani a început colaborarea cu reviste de literatură din Israel, România, Germania și Canada care i-au publicat eseuri, articole de opinie și poezii.

Gigi Cernes, născut la Iași în 1947, este absolvent al Institutului Politehnic „Gh. Asachi” din Iași. A emigrat în Israel în 1979. Din 2016 este membru al AMIR (Organizația Israelienilor Originari din România), în cadrul căreia s-a implicat activ în organizarea simpozionului „Omagiu Comunității Evreilor din Iași”, desfășurat în 2017 la Tel Aviv, în colaborare cu ICR Tel Aviv. A fost invitat la „Simpozionul Internațional – Pogromul Iași ”(30.06.2021) al Universității din Iași și este autorul capitolului „Inscripții ale memoriei Pogromului” apărut în 2022, la Editura Universitară Iași. Are o intensă activitate publicistică, publicând la Revista „Prietenia” a Comunității Evreilor din Iași și la ziarul „Viața Noastră”.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri