Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Confidas, afacerea care ajută antreprenorii corecți

Confidas, afacerea care ajută antreprenorii corecți

de Luciana Cocoș    |   

Afacerile corecte ar trebui să fie o stare de normalitate în mediul antreprenorial românesc în care persistă încă mentalitatea de a fenta statul, partenerii sau investitorii și dorința de profit cu orice preț. Ideea unui student vine să schimbe acest lucru și să transforme corectitudinea într-o stare de fapt în business-ul românesc.

 

Eduard Burghelia (21 ani) și-a descoperit pasiunea pentru afaceri din copilărie, când făcea mici favoruri vecinilor pentru a fi recompensat.  Plăcându-i să meargă pe bicicletă și-a ajutat tatăl făcând diverse drumuri cu acte la contabilă sau la Trezorerie.  La 16 ani a decis să îmbine utilul cu plăcutul și a decis să-și facă propria firmă de curierat pe bicicletă. A fost, de altfel, primul serviciu de acest gen din Constanța. Un business pe care Eduard l-a derulat în perioada liceului și care i-a deschis ochii către următoarea idee de succes. “Când aveam firma de curierat pe bicicletă vindeam către corporații, mici firme, instituții, și la un moment dat mi-am dat seama că nu mă plătesc la timp sau nu mă plătesc deloc. Nu prea aveam ce să le fac. Inițial m-am gândit să fac o listă a firmelor rău platnice. Asta se întâmpla pe la 18 ani. Am știut că e o idee cu potențial, dar mi-am zis apoi că voi face mai mult decât o listă a rău-platnicilor, o să dezvolt o platformă unde poți să găsești informații actualizate despre absolut toate firmele din România, iar în care membrii platformei pot înregistra restanțe de plată pentru a-i ajuta pe alți membri ai platformei să prevină colaborarea cu firmele rău-platnice”, spune Eduard.

 

Student în prima serie la Facultatea de Antreprenoriat

La terminarea liceului, Eduard și-a dat seama de drumul pe care trebuie să meargă. Având deja experiență antreprenorială practică, a realizat că știe mult mai mult decât studenții de la ASE, de exemplu. “Planul meu era să mă mut din Constanța la București, să-mi deschid o altă afacere, și între timp să am și studii la ASE, la fără frecvență, ca să am o diplomă. Între timp, la începtul clasei a XII, am aflat că se va deschide The Entrepreneurship Academy - Academia de Antreprenoriat - și mi-a plăcut foarte mult ideea.  Am zis ok, aici trebuie să fiu, și am ajuns să fac parte din prima generație de studenți. Învăț acolo teorie conbinată cu practica, teorie actuală de la experți. Am rămas surprins când m-am întâlnit cu un profesor de la ASE care preda antreprenoriatul și mi-a mărturisit că el nu a avut niciodată o firmă”, povestește tânărul. La Facultatea de Antreprenoriat a învățat mai mult despre el, despre ce-i place și ce nu-i place cu adevărat, și dacă antreprenoriatul este cu adevărat calea sa de urmat. “Apoi am mai învățat, ceea ce este foarte important, că totul pornește de la cine ești atunci când conduci o echipă. Oamenii te iau ca model.  Am mai învățat să ascult. Sunt chestiuni care m-au ajutat în interacțiunea mea directă cu potențiali investitori, membri ai echipei, parteneri de business, parteneri strategici etc. Învățând să ascult, am înțeles de fapt ce-și doresc oamenii să-mi transmită atunci când vorbesc cu mine. Un alt lucru care m-a impactat este mindset-ul. Oamenii pe care i-am întâlnit acolo, lecțiile pe care le învățam după fiecare curs mi-au conturat cumva un nou mindset. Acum privesc lucrurile într-o altă perspectivă. Dacă ar fi să rezum, am învățat mai multe despre mine, am învățat să ascult activ, nu doar pentru a da o replică, și mindset-ul. Asta pe lângă faptul că am învățat cum să fac business mai bine, mai corect, mai etic, mai organizat, mai educat. “

 

Bani și motive de încredere

Cu lecțiile învățate și cu ideea de business bine conturată, Eduard Burghelia s-a apucat de treabă.  “Acum doi ani, la 19 ani, când am intrat la facultate, am început singur, fără bani, fără cunoștințe tehnice. Aveam doar o idee pe care nu eram capabil să o pun în practică.  Am început să fac research, am adus lângă mine oameni tehnici, am reușit să conving investitori, iar doi ani mai târziu am lansat Confidas. După experiența asta pot spune că oricine este organizat și educat poate lansa un business în online fără cunoștințe tehnice. Prima investiție a fost de 80 de mii de euro și a fost condusă de Iulian Cîrciumaru și Andrei Crețu prin fondul de investiții V7 Capital cărora li s-au alăturat Paul Murariu (consultant în dezvoltarea afacerilor) și Ioana Marcu (executive coach). Înainte de a-i aborda am făcut un research, adică am știut ce vreau să fac, am avut o validare a ideii, și foarte important, oamenii au crezut în mine.  Iar eu am încredere în ei. Businessul fără încredere nu funcționează. Iar noi asta vrem să facem, să aducem încredere în mediul de business.”

 

Firmele rău-platnice, scoase la lumină

Confidas e o platformă online care ajută firmelor mici să evite clienții rău-platnici. Companiile pot publica pe platformă restanțele de plată pe care le au de la clienți, iar când o restanță de plată este înregistrată, Confidas alertează ceilalți membri ai platformei pentru a-i ajuta să evite colaborarea cu firmele rău-platnice.

Membrii comunității Confidas pot vedea plățile restante declarate de alte companii, pot verifica informaţiile financiare şi juridice ale tuturor firmelor active din România, primesc alerte atunci când intervin schimbări în situațiile clienţilor şi îşi pot înregistra clienţii rău-platnici pentru a-i determina pe aceştia să plătească.

 

 

 Fiecare companie şi restanță de plată sunt verificate pentru a asigura corectitudinea informațiilor. “Un incident de plată, o restanță, este o pată neagră în raportul de credit al firmei respective, rămâne acolo pentru 5 ani și noi alertăm partenerii sau colaboratorii firmei rău-platnice.  Toate restanțele de plată sunt verificate înainte de publicare. Avem contracte cu instituții publice, colaborăm pentru îmbogățirea bazei de date. Putem servi și statul. Având poate sute de milioane de date, statul ne poate cere să monitorizăm toate firmele dintr-o comună, de exemplu, pentru a afla când intră în insolvență”, spune fondatorul.  “Inițial am avut teama că oamenii vor folosi acest instrument pentru a se răzbuna pe competitori. Adevărul este că oamenii nu abuzează de intrumentul nostru, nu am avut nicio contestație a unui incident de plată, iar asta ne bucură. Asta înseamnă că ne adresăm unor antreprenori cinstiți. Am mai observat că majoritatea celor care au întregistrat incidente de plată, au acea restanță de la firme cu care au colaborat în trecut, cu care au avut o relație bună, unii fiind chiar prieteni. Ei bine, astfel de situații pot fi cumva prevenite dacă monitorizezi compania și afli din timp dacă a intrat în insolvență, dacă are alte incidente de plată la alte companii, dacă are noi dosare în instanță. Chiar dacă lucrezi, colaborezi cu o firmă de mult timp trebuie să fii precaut, și dacă nu poți să fii cu ochii pe firma respectivă, lasă-ne pe noi, Confidas, să ținem un ochi automat pe portofoliul tău de clienți. Confidas vine de la încredere.”, ne spune Eduard.

 

Plăți restante de peste 1 milion de euro

În mai putin de 4 luni de la lansarea primei versiuni de test a platformei, peste 3.000 de IMM-uri au verificat firme înainte de a încheia contracte. Iar antreprenorii au raportat plăți restante în valoare de peste un milion de euro.

Acum la Confidas lucrează 10 oameni, iar planurile de viitor înseamnă investiții serioase. “Planul nostru este să devenim cel mai bun furnizor de date pentru IMM-uri. Avem o misiune ambițioasă de a face mediul de afaceri mai sigur pentru antreprenorii corecți, iar pentru asta trebuie să investim masiv”, spune Eduard. Acum, Confidas pregătește o nouă runda de investiții de peste 150.000 de euro.

 

 

Statul îți dă, dar nu te învață

Fiind familiarizat cu antreprenoriatul de la vârsta adolescenței, Eduard nu vede niciun impediment pentru ca cei din generația sa să se apuce de afaceri.

“Este mai ușor să faci un business acum pentru că nu vei pierde nimic în afară de timp. Îți va fi mai greu atunci când vei avea o familie, un copil.  Sunt o gramadă de idei care pot fi începute cu zero lei, sau cu ajutorul unor investitori care văd potențial în tine și in idee. Succesul unui business e cumva egal cu volumul de muncă pe care-l depui și cu nivelul de cunoștințe pe care le acumulezi și pe care le aplici. Dacă faci un business cu cap și corect atunci șansele de eșec sunt mici” spune el. Din păcate însă, educația antreprenorială la noi este precară. 

 

 

 

“Statul te ajută cu bani să începi un business, dar școala nu te învață cum să-l faci. Statul, dacă vrea să încurajeze cu adevărat antreprenoriatul ar trebui să înceapă de jos, de la educație. Nu doar să-l înveți pe tânăr cum să-și deschidă o firmă, ci și mindset-ul pe care i-l implementezi este foarte important. Să nu-i fie frică de eșec, de riscuri, să se gândeacă mereu la bani, pentru că subiectul bani nu prea se discută la noi în școală.“

 

Eduard Burghelia, fondator Confidas

 

Sloganul nostru este – motive de încredere. Confidas rezonează cel mai mult cu misiunea noastră, aceea de a ajuta mediul de afaceri, și aici mă refer la antreprenorii corecți, să evite firmele rău-platnice. Vrem să facem un mediu de afaceri mai sigur pentru antreprenorii corecți.”

 

Eduard Burghelia, fondator Confidas

 

* Peste 3.000 de IMM-uri au verificat firmele rău-platnice înainte de a încheia contracte;

* Membrii comunității Confidas au raportat restanțe de plată de peste 1 milion EUR;

* Confidas va realiza în următoarea perioadă o investiție de peste 150.000 EUR pentru accelerarea creșterii.

 

 

Subiecte în articol: Eduard Burghelia Confidas
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri