Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Confindustria România la Forumul Economic de la Roma, focus pe Parteneriatul Italia-România

Confindustria România la Forumul Economic de la Roma, focus pe Parteneriatul Italia-România

S-a încheiat la Roma Summit-ul Interguvernamental dintre Italia și România, ce a fost urmat de un important Forum Economic în cadrul Ministerului italian al Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale.

Confindustria Romania, interlocutorul economic de referință pentru societățile italiene care doresc să stabilească interacțiuni economice cu România și pentru societățile italiene prezente pe teritoriul României a participat cu o importantă delegație de experți, condusă de Președintele Giulio Bertola. Organizatorii Forumului au pus la dispoziția Confindustria România un Desk special dedicat întâlnirilor B2B.

 

Au fost abordate teme fundamentale pentru România, precum energia, agro-industria, digitalizarea, dezvoltarea infrastructurii și lipsa forței de muncă specializate.

În ceea ce privește energia Europa se află într-o situație extrem de nefavorabilă în urma conflictului din Ucraina. În acest scenariu neașteptat, România a menținut mereu o anumită autonomie față de gazul rusesc, având două caracteristici fundamentale: o capacitate de extracție care acoperă peste 60% din necesitățile propri și o dependență scăzută de gaz pentru producția de energie electrică. Drept o consecință a războiului, România a devenit și mai independentă de gazul rusesc, deoarece s-au creat coridoare de furnizare care înainte nu existau. E interesant de constatat și faptul că dezvoltarea sectorului energetic românesc depinde parțial de activitatea unor importante companii italiene: Ansaldo Nucleare pentru actualele și viitoarele reactoare de la Cernavodă. De ce mă concentrez pe acest subiect? Deoarece fără energie nu există industrie și nu există progres. Stabilitatea furnizării reprezintă primul element în măsură să garanteze dezvoltarea pe termen lung și să ofere un minim de siguranță planurilor industriale. Consider că România – mulțumită unei contribuții importante în sectorul privat – este în măsură să asigure pentru sine și pentru societățile care își desfășoară aici activitatea o siguranță energetică în viitor”, a declarat Președintele Bertola.

E interesant de remarcat și faptul că dezvoltarea sectorului energetic românesc depinde parțial de activitatea unor importante companii italiene, cum ar fi Ansaldo Nucleare pentru actualele și viitoarele reactoare de la Cernavodă.

 

Pe tema Agroindustriei, Bertola a dorit să reamintească misiunile economice comune, în Italia, ale Confindustria România și ale Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale din România, un exemplu de cooperare bilaterală concretă între cele două țări, pentru a aduce o contribuție reală în întregul lanț agroindustrial românesc, pe teme strategice precum restructurarea întreprinderilor agricole mici și mijlocii, modernizarea sistemului de irigații și dezvoltarea industriei de prelucrare a materiilor prime agricole.

Președintele Confindustria România a abordat în cadrul întâlnirilor și problema lipsei forței de muncă specializate, o problemă comună tuturor țărilor europene. Soluția ar putea fi proiectul inovator al Confindustria România, singura asociație de investitori străini din această țară care a abordat în mod structurat lipsa forței de muncă specializate. Proiectul inovator denumit „Vino Acasa” este considerat în prezent un exemplu de best practices la nivel european.

„Este un proiect care se adresează celor care și-au părăsit patria din motive economice. Proiectul „Vino Acasa” se adresează diasporei românești, pornind de la motivele care îi împiedică pe reprezentanții acesteia să se întoarcă în țară, creând condiții atractive pentru a evalua o posibilitate reală de întoarcere pentru toți membrii familiei", a conchis Bertola.

 

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri