Jurnalul.ro Ştiri Externe Conflict deschis între Casa Albă și Turcia

Conflict deschis între Casa Albă și Turcia

de Şerban Mihăilă    |   

Divergențele tot mai mari apărute încă de anul trecut în relațiile dintre Ankara și Washington au degenerat în cele din urmă într-un conflict deschis. Arestarea fără dovezi a pastorului american Andrew Brunson, de către autoritățile din Izmir, a determinat administrația de la Casa Albă să adopte sancțiuni împotriva unor membri ai executivului turc. Ankara a luat foc și amenință cu o ripostă fără precedent.

„La ordinul preşedintelui Donald Trump, Departamentul Trezoreriei i-a sancţionat pe ministrul turc al Justiţiei şi pe ministrul turc de Interne pentru rolurile lor în arestarea pastorului Andrew Brunson", a anunțat, miercuri seară, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sarah Sanders, citat de site-ul Politico.com. „Toate proprietăţile şi activele celor doi miniştri aflate în jurisdicaţia Statelor Unite sunt blocate, iar cetăţenii americani au interdicţie de a efectua tranzacţii cu ei”, a precizat Sanders. Cu numai câteva zile înaintea acestei decizii, atât președintele american, Donald Trump, cât și vicepreședintele Mike Pence avertizau că autoritățile de la Ankara trebuie să-l elibereze „imediat” pe pastorul protestant, dacă nu vor să primească sancțiuni economice severe. De altfel, Trump ceruse în mai multe rânduri eliberarea pastorului, susținând că arestarea acestuia este „o rușine”. În vârstă de 50 de ani, pastorul Brunson a fost arestat în orașul turc Izmir, în 2016, fără ca autoritățile de la Ankara să prezinte dovezi care să susțină acuzațiile potrivit cărora acesta ar fi ajutat organizații teroriste sau ar fi obținut informații guvernamentale secrete. Acuzat de terorism și spionaj, Brunson a fost eliberat miercuri din închisoare, din rațiuni de sănătate, însă, a fost plasat imediat în arest la domiciliu.

Turcia amenință cu represalii

MAE de la Ankara a cerut SUA să renunţe la sancționarea celor doi miniștri, susţinând că aceste măsuri „ostile” sunt „o intervenţie lipsită de respect în sistemul legislativ” turc, şi a avertizat cu măsuri imediate de răspuns. La rândul său, ministrul turc de Interne, Suleyman Soylu, unul dintre cei doi oficiali vizaţi de sancţiunile Casei Albe, a lansat ironii la adresa SUA, în comentarii postate ieri pe Twitter. „Avem o proprietate în America: FETO”, a scris Soylu, referindu-se la mişcarea lui Fethullah Gulen, clericul aflat în exil în SUA şi pe care regimul Erdogan îl consideră vinovat pentru tentativa de lovitură de stat din 15 iulie 2016. „N-o vom lăsa acolo. O vom obţine”, a adăugat el. Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, sugerase că Brunson ar putea fi extrădat în schimbul lui Gulen. Casa Albă afirmă însă că nu există suficiente dovezi pentru a-l extrăda pe acesta. Ofensiva Turciei contra kurzilor din nordul Siriei, coaliția antiamericană strânsă de Erdogan contra politicii proisraeliene a Casei Albe și refuzul SUA de a-l extrăda pe Gulen au deteriorat în mod periculos relațiile dintre Washington și Ankara.

SUA vor impune ample sancţiuni contra Turciei pentru detenţia pe termen lung a pastorului Brunson, un mare creştin, un om de familie şi un om minunat. Acest om de credinţă nevinovat trebuie eliberat imediat”.

Donald Trump

 

Subiecte în articol: conflict SUA şi Turcia
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri