Jurnalul.ro Ştiri Externe Scandal diplomatic fără precedent: Rusia acuză Israelul că susține „neonaziștii” de la Kiev

Scandal diplomatic fără precedent: Rusia acuză Israelul că susține „neonaziștii” de la Kiev

de Şerban Mihăilă    |   

Moscova ripostează la criticile israeliene la adresa șefului diplomației ruse, care a spus că Adolf Hitler „avea sânge evreiesc”. Rusia acuză acum Israelul că susține „regimul neonazist” de la Kiev, escaladând astfel o dispută diplomatică cu unul dintre puținii aliați apropiați ai SUA care nu s-a alăturat sancțiunilor contra Kremlinului și nici nu a trimis Ucrainei ajutor militar letal.

Atât disputa legată de remarcile ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, care a declarat într-un interviu că Adolf Hitler „avea sânge evreiesc”, iar „cei mai furioși antisemiți tind să fie evreii”, cât și reacția ulterioară a Moscovei riscă să tulbure poziția prudentă de până acum a Israelului față de războiul Rusiei din Ucraina.

„Scandalos și impardonabil”

La începutul săptămânii, Israelul l-a convocat pe ambasadorul Rusiei la Ministerul de Externe, iar șeful diplomației israeliene, Yair Lapid, a calificat remarcile lui Lavrov drept „impardonabile și scandaloase (...) precum și o eroare istorică teribilă”.

„Evreii nu s-au sinucis în Holocaust. Cel mai josnic nivel de rasism împotriva evreilor este să îi acuzi pe evrei înșiși de antisemitism!”, a transmis Lapid, citat de „The Guardian”.

Într-un interviu acordat site-ului israelian de știri „Ynet”, publicat luni seară, Lapid s-a referit la acuzațiile omologului său: „Acest lucru mă înfurie nu numai ca ministru de Externe, ci și ca fiu al tatălui meu, care a fost în ghetoul din Budapesta. Nu evreii au fost cei care l-au băgat în ghetou. Naziștii l-au pus acolo. Naziștii i-au persecutat pe evrei și au ucis 6 milioane de evrei. Ucrainenii nu sunt naziști, doar naziștii au fost naziști!”.

În replică, Ministerul rus de Externe a turnat și mai mult gaz pe foc, acuzându-l pe Lapid că a făcut remarci „antiistorice” despre Holocaust, care „explică în mare măsură cursul actualului guvern israelian în susținerea regimului neonazist de la Kiev”.

„Din nefericire, istoria cunoaște exemple tragice de cooperare a evreilor cu naziștii.”, a precizat Ministerul rus de Externe, într-un comunicat.

Ierusalimul își reevaluează poziția

Comentariul lui Lavrov despre originile lui Hitler pare să fi sporit presiunea internă și occidentală ca Israelul să renunțe la încercările sale de a menține o poziție neutră în privința războiului din Ucraina, atitudine care i-a înfuriat până acum pe aliații americani ai statului evreu.

Mai mult, potrivit presei locale, se pare că o serie de oficiali de la Ierusalim sunt îngrijorați de faptul că echilibristica continuă a Israelului între Rusia și Occident ar putea afecta industria de armament, transmițând mesajul că israelienii vor sta deoparte și în alte conflicte viitoare.

De la izbucnirea războiului, Israelul a înființat un spital de campanie în vestul Ucrainei, a furnizat provizii umanitare, precum și veste și căști de protecție pentru armata ucraineană. Până în prezent, autoritățile de la Ierusalim s-au abținut să trimită însă un ajutor militar mai substanțial sau să impună rușilor sancțiuni. Israelul are o relație delicată cu Rusia, deoarece ambele state au interese strategice importante legate de Siria.

Pe măsură ce războiul din Ucraina se prelungește și au ieșit la iveală numeroase dovezi ale atrocităților comise de forțele rusești asupra civililor, criticile israeliene au devenit însă tot mai vocale, Lapid acuzând Rusia, luna trecută, de crime de război.

De altfel, cotidianul israelian „Haaretz” a relatat, marți, că instituțiile militare și politice ale țării au luat în considerare consolidarea asistenței acordate Ucrainei în urma disputei diplomatice cu Rusia. Lista articolelor care pot fi trimise Kievului va fi revizuită în următoarele zile, a anunțat ziarul.

Cu toate acestea, potrivit unei surse citate de „Haaretz”, Israelul se va feri să trimită armament avansat sau tehnologie defensivă, cum ar fi sistemele de apărare antirachetă pe care președintele Volodimir Zelenski a cerut Knessetului să le furnizeze. Noile livrări de echipamente militare vor fi probabil „simbolice”, a declarat sursa, în conformitate cu politica existentă a Israelului de a evita antagonizarea Moscovei.

Diplomație distrusă

Remarcile incendiare ale lui Lavrov, care amenință să antagonizeze una dintre puținele țări dispuse să mențină legăturile cu Rusia, sunt un indiciu al „radicalizării” unei mari părți a guvernului rus și al lipsei de coerență a obiectivelor sale în Ucraina, susțin analiștii politici.

„Diplomația, ca abilitate, ca artă, s-a prăbușit pe 24 februarie!”, afirmă Alexander Baunov, analist politic rus și fost diplomat. Nu mai există „nicio regulă, nicio abilitate, nicio raționalitate... nimic nu mai este ca înainte. Toți sunt dezorientați în această lume nouă, inclusiv oameni precum Lavrov și Putin însuși, care nu știu cum să vorbească, ce este permis și ce nu se poate spune.”, precizează el, citat de ziarul „The Guardian”.

„Ei sunt concentrați pe o singură sarcină, care este aceea de a justifica lucrul pe care l-au făcut și care nu merge așa cum se așteaptau.”, spune Baunov, referindu-se la invazia Ucrainei. „Și, încă trebuie să justifice acest lucru!”.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri