Jurnalul.ro Ştiri Externe Congresmenii republicani vor demisia directorului OMS în schimbul deblocării fondurilor

Congresmenii republicani vor demisia directorului OMS în schimbul deblocării fondurilor

Congresmenii republicani au lansat un apel preşedintelui Donald Trump pentru acordarea de fonduri Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS)  sub condiția demisiei Tedros Adhanom Ghebreyesus, transmite AFP. Americanii îl acuză pe acesta că nu a reacționat adecvat la pandemia de coronavirus. 

"Directorul general Tedros a eşuat în misiunea sa de a răspunde obiectiv la cea mai mare criză sanitară mondială, după ce pandemia de HIV/SIDA şi-a atins vârful la mijlocul anilor 2000.

Recomandăm să condiţionaţi toate viitoarele contribuţii voluntare la OMS pe anul fiscal 2020 de demisia directorului general Tedros.

Înţelegem şi apreciem rolul vital pe care OMS îl joacă în lume, mai ales în contexte umanitare dificile", se arată în scrisoarea adresată preşedintelui american, de către 17 membri republicani ai Comisiei pentru politică externă din Camera Reprezentanţilor.

Aceștia au anunțat că sprijină anunțul președintelui Trump care a declarat, la 14 aprilie, că suspendă finanţarea OMS.

Washingtonul contribuie cu cele mai importante fonduri la OMS, adică peste 890 de milioane de dolari plătiţi la bugetul în curs, stabilit pentru o perioadă de doi ani.

Congresmenii s-au arătat îngrijorați de gestionarea inițială a epidemiei de către OMS și Partidul Comunist Chinez.  "Minciunile PCC şi proasta gestionare a acestei crize de către OMS au permis ca o epidemie regională să se transforme într-o pandemie".

Liderii G7 au cerut, într-o videoconferință care a avut loc ieri, o reformă profundă a OMS.

Specialist în paludism, microbiolog şi fost ministru al sănătăţii şi de externe al Etiopiei, Tedros Adhanom Ghebreyesus este primul director african al OMS. El este și primul director general al OMS care a fost ales. Însă a fost criticat că a ignorat o scrisoare trimisă de Taiwan către OMS, la sfârșitul lunii decembrie, prin care organizația era avertizată asupra riscului reprezentat de virusul Covid-19. 

În plus, OMS a retras statutul de observator Taiwanului, în 2016, din cauza presiunilor exercitate de China. 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri