Jurnalul.ro Special Clădire guvernamentală, în risc de prăbușire: Consolidarea sediului Ministerului Economiei, monument istoric, va costa 40 de milioane de euro

Clădire guvernamentală, în risc de prăbușire: Consolidarea sediului Ministerului Economiei, monument istoric, va costa 40 de milioane de euro

de Ion Alexandru    |   

Ministerul Dezvoltării a pus în dezbatere publică un proiect de Hotărâre de Guvern, prin care ar trebui să fie aprobați indicatorii tehnico-economici pentru lucrările de reabilitare, consolidare și renovare a clădirii Ministerului Economiei, din Calea Victoriei nr. 152. Costul acestor lucrări se ridică la 40 de milioane de euro, iar investiția ar trebui să fie finalizată în termen de doi ani. Clădirea, monument istoric, a mai făcut obiectul unor lucrări incipiente de consolidare, dar care, conform inițiatorului acestui proiect de HG, au fost sistate în cursul anului 2004. Iar faptul că lucrările începute nu au fost conservate conduce, astăzi, la un risc de prăbușire a clădirii la un eventual cutremur.

Investiția care urmează să fie aprobată de Guvernul României, prin HG, este inițiată de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor și Administrației, care, în nota de fundamentare a actului normativ pus în dezbatere publică, arată că mobilul în care se află sediul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, situat pe Calea Victoriei, nr. 152, din sectorul 1 al Capitalei,  a fost construit în perioada 1934-1941 și „are o valoare arhitecturală și urbanistică unică la scara Bucureștiului”. 

Clădirea în cauză se află în proprietatea publică a statului și a fost dată în administrarea instituției în anul 1992. Construcția se compune din șase tronsoane, din care trei au fost consolidate şi modernizate în perioada 2002-2006. De asemenea, în ceea ce priveşte tronsoanele 1, 2 și 3, lucrările de consolidare şi modernizare au fost inițiate în baza Hotărârii Guvernului nr. 1968/2004 privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii „Menţinerea siguranţei în exploatarea şi alinierea la exigenţele actuale, aferente funcţionării instituţiilor publice centrale, a imobilului din Bucureşti, Calea Victoriei nr. 152 - sediul Ministerului Economiei şi Comerţului” și sistate în anul 2004, în fază incipientă, fără conservarea lucrărilor, ceea ce a generat o continuă degradare suplimentară celei care a determinat necesitatea intervențiilor inițiale și care ar putea sta la baza unei posibile prăbuşiri a imobilului la un eventual cutremur.

Este nevoie de intervenție în primă urgență

Clădirea Ministerului Economiei  este clasificată monument istoric, având o valoare arhitecturală și urbanistică unică la scara Capitalei, „fiind un reper în parcursul Căii Victoriei”. De asemenea, se mai arată în documentul citat, aceasta se află în zona de protecție a mai multor imobile aflate în lista Monumentelor Istorice a municipiului București și este inclus în Zona protejată nr.16 – Calea Victoriei, instituită prin Hotărârea Consiliului General al Municipiului București nr.  279/2000. 

„În acest context, protecția responsabilă și valorificarea durabilă a patrimoniului construit reprezintă o componentă a dezvoltării sustenabile a teritoriului, care presupune păstrarea unui echilibru între existența surselor mobile și exploatarea economică a acestora”, arată inițiatorii proiectului, care susțin că, „având în vedere vechimea şi gradul major de deteriorare al tronsoanelor 1, 2 şi 3, este necesară şi obligatorie realizarea lucrărilor de intervenţie pentru consolidarea, restaurarea, modernizare şi aducerea la exigenţele prevăzute în legile, standardele şi normativele în vigoare, în perspectiva reintegrării totale a monumentului în circuitul funcţional al instituţiilor publice, precum şi în cadrul urbanistic al uneia dintre cele mai reprezentative artere bucureştene”. 

Potrivit proiectului de HG, imobilul în cauză are nevoie de lucrări de intervenție în primă urgență și lucrări de consolidare, restaurare, reabilitare și refuncționalizare în conformitate cu normele actuale și cu statutul de monument istoric și zonă construită protejată.

De precizat este și faptul că, prin Ordonanța de Urgență 59/2023 privind stabilirea unor măsuri la nivelul administrației publice centrale, Ministerul Economiei s-a reorganizat prin fuziune prin absorbție cu Ministerul Antreprenoriatului și Turismului. În procesul fuziunii Ministerul Economiei a preluat de la Ministerul Antreprenoriatului și Turismului toate activitățile, posturile și personalul aferent, precum și patrimoniul corespunzător. În acest fel, numărul de personal din cadrul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a crescut de la 275, exclusiv demnitarii și personalul angajat la cabinetele acestora, la 657 de persoane, exclusiv demnitarii și personalul angajat la cabinetele acestora. „În prezent, aceștia își desfășoară activitatea în mai multe locații, fapt ce face dificilă conlucrarea și colaborarea între direcții din cauza distanțelor mari între acestea și a traficului intens care este în Capitală”, se mai arată în Nota de Fundamentare.

După renovări, imobilul va fi încadrat în clasa energetică A

Inițiatorii, susțin, de asemenea, că, în urma renovării în conformitate cu recomandările formulate în auditul energetic, clădirea va fi încadrată în clasa A – eficiență energetică ridicată. Lucrările vizează beneficii din punct de vedere arhitectural, cât și din punct de vedere al condițiilor de muncă ale angajaților Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.

Astfel, operațiunile au ca scop  scăderea cheltuielilor curente de întreținere, eficientizarea fluxului activităților specifice ministerului, precum și menținerea siguranței în exploatare, alinierea la exigențele actuale aferente funcționării instituției publice centrale, dar și conservarea, protejarea și valorificarea patrimoniului cultural local, „factor care stimulează dezvoltarea economică a Capitalei României, București, cu respectarea principiilor dezvoltării durabile și protecției mediului, prin activități de conservare și menținere a stilului arhitectonic conform”.

Clădirea își va păstra funcțiunea de clădire administrativă, în administrarea Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. Pentru spațiile tronsoanelor 1, 2 și 3 se propun funcțiuni și utilizări care se pot acomoda în spațiile istorice conservate sau restaurate și care vor veni în completarea benefică a necesităților aparatului administrativ al Ministerului Economiei. Intervențiile vor avea drept rezultat refuncționalizarea spațiilor interioare și exterioare prin amenajarea acestora în vederea realizării activităților curente și excepționale ale Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, pe de o parte, iar, pe de altă parte, rezolvarea cerințelor funcționale necesare pentru buna administrare a clădirii și în același timp pentru asigurarea obținerii autorizației de funcționare în condițiile legale actuale de sănătate și siguranță în exploatare.

Finanțarea, asigurată de la bugetul de stat/ Compania Națională de Investiții vine cu „grosul” banilor

În proiectul de hotărâre, se precizează faptul că durata de proiectare a obiectivului de investiții este de 6 luni, iar durata efectivă de execuție a investiției este de 18 luni. În total, lucrările ar urma să dureze doi ani. 

Suprafața construită a Corpului C1, constând în tronsoanele 1, 2 și 3, și a Corpului C4 este de 1.457 de metri pătrați, în timp ce suprafața desfășurată este de 10.080 metri pătrați, dispusă pe subsol, parter, cinci etaje, la care se adaugă un etaj tehnic. 

Valoarea totală a investiției este de 192.664.000 de lei cu tot cu TVA, adică aproximativ 40 de milioane de euro, din care 128.285.000 de lei este valoarea construcției și montajului. În anexa documentului citat se precizează faptul că valoarea finanțată de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin Compania Națională de Investiții, este de 192.378.000 de lei, în timp ce Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului va suporta o finanțare de 286.0000 de lei.

Investiția, care se întinde pe doi ani, este împărțită și din punctul de vedere al finanțării, Astfel, pentru primul an, se dorește alocarea sumei de 113.581.000 de lei, în timp ce pentru anul al doilea se dorește o finanțare de 79.083.000 de lei.

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administraţiei va asigura finanțarea cheltuielilor aferente realizării obiectivului de investiții prin Programul național de construcții de interes public sau social, derulat de Compania Națională de Investiții SA. Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului va finanța, conform legii, cheltuieli în sumă de 286.000 de lei lei pentru lucrări de asigurare a utilităților necesare și branșamente.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri