x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special SGG, ÎCCJ și Ministerul Dezvoltării, „resuscitate”, din nou, din Fondul de Rezervă. Se pregătește să stea cu mâna întinsă și Ministerul Justiției

SGG, ÎCCJ și Ministerul Dezvoltării, „resuscitate”, din nou, din Fondul de Rezervă. Se pregătește să stea cu mâna întinsă și Ministerul Justiției

de Ion Alexandru    |    19 Aug 2024   •   09:15
SGG, ÎCCJ și Ministerul Dezvoltării, „resuscitate”, din nou, din Fondul de Rezervă. Se pregătește să stea cu mâna întinsă și Ministerul Justiției

Tot mai multe instituții guvernamentale apelează la Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziția Executivului pentru a-și acoperi cheltuielile, cu toate că, până la încheierea anului fiscal, mai sunt aproape patru luni și jumătate. Au solicitat, doar săptămâna trecută, și au primit fonduri de la „pușculița-minune” Înalta Curte de Casație și Justiție, Secretariatul General al Guvernului și Ministerul Dezvoltării. Banii se vor duce pe plata salariilor, pe bunuri și servicii, precum și pe finanțarea unor proiecte aflate în derulare. Iar Ministerul Justiției pregătește un nou proiect prin care să ceară suplimentarea bugetului Administrației Naționale a Penitenciarelor cu 220 de milioane de lei, în nota de fundamentare fiind recunoscut faptul că bugetul aprobat a fost epuizat, în primul rând din cauza majorărilor salariale operate în acest an.

La data de 16 august, Guvernul condus de Marcel Ciolacu a adoptat Hotărârea nr. 988/2024, prin care a fost aprobată suplimentarea bugetului Înaltei Curți de Casație și Justiție pe anul 2024 cu suma de 31.715.000 de lei, reprezentând credite de angajament și credite bugetare, la capitolul „Ordine publică și siguranță națională”, titlul „cheltuieli de personal”, din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziția Guvernului.

Din acești bani, suma de 19.377.000 de lei este destinată plății drepturilor salariale cuvenite personalului desemnat în birourile electorale, la alegerile din acest an. De asemenea, la capitolul „Bunuri și servicii”, se alocă suplimentar suma de 6.727.000 de lei, pentru plata chiriei spațiului unde își desfășoară, temporar, activitatea, personalul Înaltei Curți de Casație și Justiție pentru serviciile de preluare, prezentare, prelucrare și expediere a actelor de procedură, precum și serviciile interne și internaționale din sfera serviciului poștal universal și materiale de coletărie pentru Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru extinderea implementării Platformei software integrate pentru managementul economico-financiar și administrativ la Înalta Curte de Casație și Justiție. Mai mult, la „Alte cheltuieli”, se alocă un buget suplimentar de 65.611.000 de lei, pentru plata contribuției la Fondul Special de solidaritate socială pentru persoanele cu handicap. Potrivit acestei hotărâri de guvern, Înalta Curte de Casație și Justiție răspunde de modul de utilizare, în conformitate cu dispozițiile legii, a sume alocate, iar sumele rămase neutilizate urmează să fie restituite Fondului de rezervă bugetară aflat la dispoziția Guvernului, până la data de 31 decembrie 2024.

Până și Domeniul Scroviștea este pe minus

O altă majorare dispusă face obiectul HG 987/14 august 2024, prin care a fost aprobată suplimentarea bugetului Secretariatului General al Guvernului pe anul 2024, din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, respectiv a creditelor de angajament și a creditelor bugetare, la capitolul „Autorități publice și acțiuni externe”, cu suma de 39.600.000 de lei.

Astfel, pentru cheltuielile de personal, se majorează bugetul cu 21.772.000 de lei. Pentru bunuri și servicii a fost aprobată o suplimentare de 12.000.000 de lei. Pentru transferuri între unități ale administrației publice, suplimentarea este de 5.203.000 de lei. Pentru alte transferuri, s-a alocat o suplimentare de 125.000 de lei, iar pentru alte cheltuieli, 500.000 de lei. De asemenea, a fost suplimentat bugetul SGG și la capitolul „Cultură, recreere și religie”, cu suma de 27.342.000 de lei. Astfel, 400.000 de lei sunt destinați pentru implementarea proiectelor privind dezvoltarea durabilă derulate de către Secretariatul General al Guvernului, iar 26.942.000 de lei sunt pentru sprijinirea organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale.

Aceste sume, se precizează în actul normativ citat, sunt necesare pentru plata cheltuielilor salariale în bani și în natură și a cheltuielilor aferente pentru activitatea proprie a Secretariatului General al Guvernului și pentru unele dintre instituțiile din subordine, pentru efectuarea lucrărilor de amenajare, refacere, extindere, restaurare, înlocuire, recondiționare, reparații și întreținere a obiectivelor aflate în patrimoniul Regiei Autonome „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat”, cum ar fi Sucursalele Sinaia și Triumf, respectiv pentru activitatea proprie a Departamentului Scroviștea, pentru plata unor cotizații la organismele internaționale, pentru plata unor despăgubiri civile stabilite în sarcina Guvernului României, pentru finanțarea implementării proiectelor privind dezvoltarea durabilă derulate la nivelul Secretariatului General al Guvernului și pentru sprijinirea organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale.

Dezvoltarea, încă 5 milioane

Tot săptămâna trecută, prin HG 989/2024, Executivul a aprobat și suplimentarea bugetului Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației pe anul 2024 cu suma de 5 milioane de lei, din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024.

Această suplimentare reprezintă credite de angajament și credite bugetare, la capitolul „Acțiuni generale economice, comerciale și de muncă”, titlul „Proiecte cu finanțare din fonduri nerambursabile postaderare”, pentru finanțarea Programului Interreg VI-A România – Ungaria, 2021 – 2024.

Penitenciarele, cu salarii mărite, au rămas fără bani pentru septembrie și octombrie

Pe lângă toate aceste alocări, dar și pe lânge alocările anterioae de suplimentări ale bugetelor adoptate în ultimele trei luni, Ministerul Justiției, condus de Alina Gorghiu, se pregătește să ceară din nou alți bani. Astfel, instituția are în dezbatere publică un proiect de HG  privind suplimentarea cu 219.150.000 de lei credite de angajament și credite bugetare a bugetului Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Sumele, așa cum rezultă din nota de fundamentare, sunt destinate pentru aparatul central al Administrației Naționale a Penitenciarelor, inclusiv pentru activitățile specifice desfășurate în penitenciare-spital care, în conformitate cu HG 584/2005 privind stabilirea activităților specifice și a finanțării unităților sanitare din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională, precum și a unităților sanitare din rețeaua Ministerului Justiției, se finanțează de la bugetul de stat, în vederea angajării și achitării cheltuielilor de personal.

Ministeru Justiției susține că, din bugetul de 1.455.724.000 de lei cu această destinație, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, au fost deja cheltuiți 1.263.869.000 de lei. Astfel, bugetul rămas de utilizat pentru perioada septembrie – octombrie 2024 este de 191.857.000 de lei, în timp ce necesarul de fonduri pentru plata cheltuielilor de personal (în bani, natură și contribuții angajator), fără titluri executorii, din perioada septembrie – octombrie 2024, este în sumă de 410.968.000 de lei.

Bugetul aprobat la începutul anului s-ar fi epuizat, deoarece media lunară a plăților salariale pe ultimele opt luni nu este relevantă, întrucât au fost acordate majorări salariale în anul 2024, pentru personalul din sistemul penitenciar, pentru personalul medico-sanitar din sistemul penitenciar și pentru polițiștii de penitenciare.

×