Jurnalul.ro Special Anchete Președinția a finalizat afacerea cu WC-uri. Containere modulare, în curtea Palatului Cotroceni. Furnizorul, contractat pe rând, de Spitalul „Bălăceanca”, de Penitenciarul Găești și de SRI

Președinția a finalizat afacerea cu WC-uri. Containere modulare, în curtea Palatului Cotroceni. Furnizorul, contractat pe rând, de Spitalul „Bălăceanca”, de Penitenciarul Găești și de SRI

de Ion Alexandru    |   

Președinția României a atribuit, cu doar câteva luni înaintea încheierii de către Klaus Iohannis a ultimului său mandat, unul dintre cele mai neuzuale contracte din ultimii zece ani. Este vorba despre o achiziție despre care „Jurnalul” a făcut dezvăluiri, în primăvara acestui an, și care vizează montarea unor containere modulare chiar în curtea Palatului Cotroceni. Cele două loturi ale acestui contract au fost adjudecate de o firmă de specialitate care a mai prestat astfel de servicii pentru Spitalul de Psihiatrie „Bălăceanca”, pentru Penitenciarul Găești – unde a livrat un container destinat vizitelor intime – și pentru Serviciul Român de Informații.

Afacerea, demarată în februarie 2024, a fost finalizată la data de 3 iulie, când Administrația Prezidențială a încheiat cu SC Cros Construct SRL două contracte aferente loturilor 1 și 2. Primul lot va scoate din bugetul instituției suma de 588.850 de lei fără TVA, respectiv 700.735,5 lei cu TVA inclusă, în timp ce al doilea lot va costa 139.110 lei fără TVA, respectiv 165.540 lei cu TVA inclusă. În total, investiția se ridică la 866.276,4 lei cu tot cu TVA, adică 176.791,1 euro.

Noua investiție, total neobișnuită, a fost gândită de Administrația Prezidențială la începutul acestui an. Mai exact, în data de 21 februarie 2024, Președinția României a publicat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) un anunț de participare, prin intermediul căruia și-a făcut cunoscută intenția de a încheia un contract de achiziție publică de furnizare de containere. Afacerea este împărțită în două loturi distincte, din care primul lot vizează achiziția unui depozit modular multifuncțional ce urmează să fie amplasat în incinta Complexului Palat Cotroceni, iar al doilea lot vizează achiziția a două containere ce vor avea funcția de grupuri sanitare, la care se adaugă alte două containere cu funcția de depozitare.

Uși duble din oțel ondulat

Caietul de sarcini care a stat la baza acestei achiziții publice nu explică de ce are nevoie Administrația Prezidențială de aceste containere. Însă, conform acestui document, autoritatea contractantă solicită servicii de furnizare, manipulare, transport și montare la amplasamentul ales a unor structuri de containere, instalarea acestora și racordarea la rețelele de utilități, precum și punerea acestora în funcțiune. 

Criteriul de atribuire a contractului a fost cel mai bun raport calitate-preț, din care prețul contractului este evaluat la 90 de puncte, iar componenta tehnică este evaluată la 10 puncte. Astfel, vor fi montate în curtea Palatului Cotroceni șase structuri metalice prefabricate de containere maritime, noi, ce vor fi amplasate în regim înșiruit pe o platformă. Containerele trebuie să aibă dimensiunile exterioare de aproximativ 12 metri, pe 2,438 de metri, pe 2,891 de metri, construite pe bază metalică stabilă, cu pereți realizați din panouri tristrat, cu fețe metalice și termoizolații de poliuretan. 

Potrivit documentației de atribuire, aceste containere trebuie să fie prevăzute cu câte două uși metalice și cu câte opt ferestre din PVC, dar să fie totodată dotate cu instalații electrice, cu echipamente de aer condiționat, cu minicentrale de detecție a incendiului și cu lamele din lemn de pin termotratat pentru lambriuri. 

Containerele cu destinația de grup sanitar vor fi dotate cu patru vase de WC ceramic, cu bazine de tras apa și cu capace din PVC, cu două lavoare ceramice prevăzute cu oglinzi, cu patru dispensere pentru hârtie igienică, cu două dispensere pentru săpun lichid și cu câte un boiler de 20 de litri. 

Containerele pentru depozitare trebuie să fie construite din oțel anticoroziv, cu cadre din oțel și uși duble din oțel ondulat.

La parcare de lux, toalete pe măsură

Primul lot, care constă în depozitul modular, înglobează șase containere alipite, care va avea o arie totală a amplasamentului de 180 de metri pătrați, montate pe o platformă din beton armat cu suprafața de 205 metri pătrați, ridicată la o cotă de 10 centimetri față de sol. În acest lot vor intra 200 de metri pătrați din beton armat cu o grosime de 150 de milimetri, containerele în sine, ușile metalice, aparatele de aer condiționat, două pergole din lemn și o centrală de detecție a incendiului.

Lotul al doilea se referă la containere de tip grup sanitar care vor fi amplasate în Zona Garaje, în Zona Parcării Ecologice și în Zona Corpului C8. Acestea vor fi așezate pe dale din beton prefabricate. Contractul trebuia să fie finalizat până pe data de 30 noiembrie 2023.

Aflăm, așadar, că unele dintre aceste containere se vor amplasa în zona parcării ecologice care există în curtea Palatului Cotroceni. Reamintim că „Jurnalul” a dezvăluit, în exclusivitate, faptul că, în luna februarie a anului 2020, Administrația Prezidențială era preocupată de contractarea unor lucrări privind amenajarea unei parcări, în curtea Palatului Cotroceni. Este vorba despre o parcare „ocazională”, ecologică și care să se integreze în peisajul verde al parcului prezidențial și care să aibă o capacitate de a aduna 135 de autoturisme.

Contractul în sine, care scotea, la acel moment, din bugetul Președinției aproximativ un milion de lei, a fost atribuit cu patru zile după epuizarea stării de urgență. Afacerea a fost încheiată pe 19 mai, în ziua în care Klaus Iohannis preciza, într-o declarație de presă, că este nevoie de o „relansare economică”, din pricina faptului că pandemia de coronavirus a afectat pe toată lumea.

Prestatorul agreat de Administrația Prezidențială, o companie de construcții din București, abonată la contractele Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, dar și ale Serviciului Român de Informații, se află pe lista beneficiarilor unor fonduri europene acordate printr-un pachet al Ministerului Dezvoltării. Valoarea inițială a contractului, care era de 949.537,8 de lei cu TVA, a fost suplimentată, ulterior, până la 967.841,6 lei cu TVA, cu 14.267,8 lei mai mult. Societatea care a primit acest contract de la Administrația Prezidențială, SC Adirom Activ Construct SRL București, a luat ființă, conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), în 24 septembrie 2014, având ca obiect de activitate lucrările de construcție a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale. 

Furnizorul, o companie româno-olandeză, cu lipici la afacerile cu statul

SC Cros Construct SRL, societatea care livrează și montează aceste containere în curtea Palatului Cotroceni, a fost deținută, până de curând, de compania De Meeuw International BV Olanda, reprezentată de asociatul unic De Meeuw Holding  BV, precum și de Cristian Olteanu din București. După care, De Meeuw International BV a decis să cesioneze părțile sale sociale către entitatea Famway Beheer BV Olanda, capitalul social cesionat având o valoare de 3.972.420 de lei.

Firma în cauză figurează în baza de date a SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) cu 50 de contracte cu statul, în valoare totală de 152.324.687,6 lei cu TVA, parafate din 2018 până în prezent.

Pe lângă Administrația Prezidențială, SC Cros Construct SRL este prestator al unor instituții mai mult decât interesante. Spre exemplu, la data de 27 octombrie 2019, a primit un contract de 416.900 de lei fără TVA de la Spitalul de Psihiatrie „Bălăceanca”, pentru livrarea de containere modul pentru amenajare și triaj pacienți și pentru amenajarea unui laborator. Apoi, la data de 17 noiembrie 2021, același spital de psihiatrie a mai atribuit companiei în cauză un contract de 192.000 de lei fără TVA pentru furnizarea de containere de depozitare.

O altă instituție publică semnatară a unui contract cu firma care prestează, în prezent, pentru Administrația Prezidențială este Penitenciarul Găești, care, la 18 octombrie 2023, a atribuit un contract în valoare de 264.250 de lei fără TVA, pentru furnizarea de containere modulare, containere de birou și containere modulare pentru vizita intimă.

Un alt client al SC Cros Construct SRL este Serviciul Român de Informații. Spre exemplu, la data de 29 octombrie 2021, UM 0466 București a atribuit un contract de 345.000 de lei fără TVA, pentru achiziția unui ansamblu modular pentru antrenamentul cu substanțe explozive al câinilor de serviciu. Iar la data de 15 decembrie 2023, UM 0929 București a încheiat cu firma respectivă, dar și cu o altă societate un contract de 8.355.204,49 de lei fără TVA, pentru proiectarea și execuția de lucrări în cadrul unui proiect de investiții.

 

A fost contractată și de CJ Prahova, în mandatul lui Iulian Dumitrescu

Furnizorul de containere pentru Palatul Cotroceni a mai avut, drept client, Consiliul Județean Prahova, condus de „baronul cu Lamborghini”, Iulian Dumitrescu”, aflat sub control judiciar pentru o mită de 3,2 milioane de euro.

Concret, la data de 10 august 2022, împreună cu alte două firme, SC Cros Construct SRL a primit de la Consiliul Județean Prahova un contract de 12.276.850 de lei fără TVA pentru proiectarea, execuția și dotarea unui spital modular.

Conform unor surse judiciare, DNA ar fi extins cercetările în dosarul lui Iulian Dumitrescu și ar fi descins, recent, la sediul Consiliului Județean Prahova, pentru a ridica noi documente. Unele dintre aceste documente vizează unele contracte, inclusiv cel încheiat cu SC Cros Construct SRL. Procurorii au cerut, conform acestor surse, documentația emisă și înregistrată în relația dintre instituția publică și asocierea din care a făcut parte și furnizorul Palatului Cotroceni, aferentă perioadei 2022 – 2024.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri