Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Contează ce ești în viață, nu ce ai

Contează ce ești în viață, nu ce ai

de Paul Bardasu    |   

Hai, trage tare de tot să faci bani. Mulți bani. Sacrifică familia, somnul, sănătatea. Cumva, dacă ți-ai propus asta și perseverezi, la un moment dat vor apărea banii. Pe măsură ce vor apărea, vei vedea cum ți se vor schimba dorințele. Și vei crede că e cazul să te muți în altă casă, mai mare și mai frumoasă. E cazul să-ți schimbi mașina. E cazul să iei niște haine scumpe. Apoi constați că această combinație nu te mai mulțumește. Sunt alții în jur care au case mai frumoase, mașini mai puternice, haine și mai scumpe. Intri într-un malaxor din care nu mai ieși. Și știi de ce? Pentru că așa e firea umană.

Banii nu reprezintă un rău, spune medicul și motivatorul Vasi Rădulescu. Dar relația omului cu banii reprezintă un rău. E-n regulă să-ți dorești să faci bani, ideal rupându-te de un job și devenind stăpân pe afacerile tale. Dar nu te aștepta ca acei bani să repare niște carențe din tine, care multe apar în timpul în care tu te străduiești să faci bani. Și pe care nu le mai astupi în veci. Că așa funcționează lucrurile.

Există o tentație, mai ales în rândul tinerilor, de a obține mult în viață, cât mai rapid. Se consumă, trag până la epuizare, își aleg modele false, vor bani pentru a construi o imagine în fața celorlalți, când în esență ei se distrug, se îndepărtează de ei înșiși. Iar obiectivul de a face bani e unul cel puțin absurd.

 

Când faci lucruri bune pentru cei din jur, banii vin colateral

În bucata asta de lumină de-o numim viață, oricine ar trebui să se concentreze pe propria persoană și pe valoarea adusă celorlalți. Când faci lucruri bune pentru cei din jur, banii vin colateral. Când păstrezi un echilibru și ai grijă de tine, când investești în lucruri și acțiuni care te dezvoltă, când ești generos și oferi din cunoștințele și timpul tău, când faci pace cu tine, observi că banii sunt undeva și tu ești în locul tău, prețuindu-i. Fericirea ta nu vine din ei.

Pe măsură ce câștigi mai mult, îți schimbi standardul de viață. În esență totul e cam la fel, dar aparențele se modifică. Sunt mai împopoțonate, îți iau ochii. În realitate poți trăi bine-mersi cu chirie, într-o casă mică. Dar tu sari într-un apartament uriaș. De ce nu? Poți trăi cu câteva tricouri no name, dar tu vrei haine de calitate, cât mai scumpe, care să te facă să te simți bine? Dar cum ar fi să înveți să te simți bine fără acele haine? Cum ar fi să ai o personalitate atât de frumoasă încât să-i farmeci pe ceilalți doar cu ea, fără alte șiretlicuri? Fericirea e un lucru genuin, intrinsec. Poți călători cu bani puțini. Poți fi liber cu bani puțini. Poți fi bogat în atâtea feluri. Poți mânca sănătos cu bani puțini.

Caută să faci pace cu tine, să-ți păstrezi sănătatea, să rămâi întreg la cap, să te rupi de fugile stupide după acumulări pur materiale. Contează ce ești și ce știi în viață, nu ce ai.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri