Jurnalul.ro Cultură Carte Contestații la licitațiile pentru construcții, încă din secolul al XIX-lea:  Istoria Restaurării Bisericii Episcopale de la Curtea de Argeș

Contestații la licitațiile pentru construcții, încă din secolul al XIX-lea:  Istoria Restaurării Bisericii Episcopale de la Curtea de Argeș

de Diana Scarlat    |   

Studiul lansat ieri, la sediul BNR, de fostul ministru al Lucrărilor Publice, prof. ing. Nicolae Șt. Noica, arată că problemele din domeniul construcțiilor nu sunt nicidecum noi, ci datează din secolul al XIX-lea. Amănunte importante ale modului de desfășurare a lucrărilor de acest tip sunt prezentate, în exclusivitate, în cel mai recent studiu publicat de profesorul Nicolae Noica, “Istoria Restaurării Bisericii Episcopale de la Curtea de Argeș (1863-1886)”.

Cuvântul de deschidere a evenimentului de lansare a cărții i-a aparținut guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. Acesta a explicat că Banca Națională este preocupată de istorie pentru că este parte fundamentală a culturii generale, iar cultura generală este un fundament solid al culturii financiare, a declarat miercuri guvernatorul Băncii Naționale a României. Cartea oferă, pentru prima dată, o istorie mai puțin cunoscută a lucrărilor de restaurare, aducând la lumină documente, fotografii și schițe tehnice din arhive. Un episod interesant, comentat și de guvernatorul BNR, descris de psofesorul Noica, este licitația pentru refacerea acoperițului monumentului arhitectural, contestată de constructorii români, după ce a fost câștigată de o companie străină. “Noica spune despre licitațiile care se țineau atunci. Ca și acum, toate erau cu cântec. Au fost câștigate - precum licitațiile privind acoperișul - de o firmă străină. Am înțeles că au apărut contestații, mai ales din țară, și s-a contestat puternic, nu numai tabla de pe acoperiș, ci întreaga lucrare. Dânsul spune cam așa: furioși că au pierdut licitațiile, au tunat și fulgerat că restaurarea va fi eliminat semnificațiile artei bizantine, înlocuite cu accente reci, occidentale. Dar, cu toate criticile protestatarilor, îndreptățite sau neîndreptățite, măreția arhitecturală și bogăția monumentală este prezentă. E ceea ce vedem în prezent la Curtea de Argeș”, a precizat Isărescu.

Mugur Isărescu a mai precizat că Banca Națională cultivă istoria prin mai multe canale, dintre care două au semnificații mai puternice: lansarea de emisiuni numismatice dedicate unor evenimente din istoria națională și dezbaterea de cărți sau lucrări de referință. Cu ocazia lansării acestei cărți, BNR a lansat în circuitul numismatic un set de trei monede de aur, argint și tombac cuprat dedicate împlinirii a 500 de ani de la sfințirea bisericii Mânăstirii Curtea de Argeș.

Mănăstirea Curtea de Argeş a devenit celebră prin asocierea cu mitul creaţiei, reprezentat de celebra legendă a Meşterului Manole. Necropola domnească şi mai apoi regală a fost ctitoria voievodului muntean Neagoe Basarab (1512-1521), iar ansamblul este considerat o capodoperă a artei medievale şi cea mai valoroasă realizare a arhitecturii bisericeşti din ţara noastră. Mănăstirea se află în nordul judeţului Argeş, în depresiunea intracolinară a bazinului superior al râului Argeş.

 

Subiecte în articol: nicolae noica
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri