Jurnalul.ro Special Anchete Contract secret al SRI cu armament individual, de la consilierul lui Glock, consul al României în Austria

Contract secret al SRI cu armament individual, de la consilierul lui Glock, consul al României în Austria

de Ion Alexandru    |   

Armurierul oficial al producătorului de arme austriac Glock a primit, la jumătatea lunii trecute, de la SRI, un contract de aproximativ zece milioane de euro cu TVA, pentru livrarea unor produse catalogate ca fiind armament individual, procedura de atribuire, caietul de sarcini și specificațiile achiziției fiind clasificate cu “secret”. Acționarul unic al companiei care va livra, în următorii cinci ani, către Serviciul Român de Informații, aceste echipamente figurează ca și consilier al consulului onorific al României în Austria, Gaston Glock. SRI arată că nu a organizat nicio procedură de selecție concurențială, deoarece doar compania contractată prin negociere directă poate furniza produsele solicitate. În ultimii doi ani, aceeași companie a derulat cu mai multe unități militare ale MApN, dar și cu o companie de stat care activează în domeniul armamentului, contracte în valoare de alte cinci milioane de euro.

 

Serviciul Român de Informații, prin entitatea de logistică denumită U.M. 0461 București, a făcut o achiziție-mamut de armament individual. Contractul este clasificat cu indicativul “secret”, astfel încât cantitățile, produsele efective și echipamentele care urmează să intre în dotarea SRI nu sunt cunoscute. În schimb, am aflat valoarea contractului, durata sa, că banii sunt de la bugetul de stat și ce companie va livra autorității contractante produsele achiziționate.

Astfel, pe data de 14 octombrie 2020, U.M. 0461 București anunță atribuirea contractului cu numărul 0/111/2020, în valoare de 8.179.939,8 euro fără TVA, către compania bucureșteană SC Lotus Distribution & Service SRL. Achiziția face obiectul unui acord-cadru de furnizare de armament individual, iar anunțul de atribuire a fost făcut public chiar de Ziua Națională a României, 1 Decembrie. Durata contractului este de 5 ani (60 de luni calendaristice), conform unui anunț de atribuire postat de SRI pe portalul SICAP (Sistemul Informatic Centralizat al Achizițiilor Publice). După aplicarea taxei pe valoarea adăugată, valoarea finală a achiziției se va ridica la 47.438.301,16 lei, adică aproximativ zece milioane de euro.

Conform anunțului sărac în informații referitor la această atribuire, mai aflăm că armamentul individual achiziționat se încadrează în categoria pistoalelor, a echipamentelor de securitate, de luptă împotriva incendiilor, de poliție și de apărare sau a pieselor pentru arme ușoare de foc. 

 

Motivele pentru care nu s-a făcut licitație

 

Contractul a fost încheiat de Serviciul Român de Informații fără organizarea unei licitații deschise sau a unei licitații electronice și fără un concurs de selecție. Metoda aleasă a fost aceea a negocierii directe, fără publicarea, în prealabil, a unei invitații de participare la o procedură concurențială, fiind invocată o prevedere din articolul 32 al Directivei 2014/24/UE, respectiv că lucrările, produsele sau serviciile solicitate pot fi furnizate numai de un anumit operator economic. În acest sens, se citează din articolul 102, litera “e” al OUG 114/2011, cu modificările și completările ulterioare, sau articolul 31, alineat 1, litera “b” din Directiva 2004/18/CE, care au permis autorității contractante să aplice procedura de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare, “din motive tehnice”, “acordul-cadru putând fi atribuit numai unui agent economic”.

“Jurnalul” a studiat istoricul acestui agent economic, denumit SC Lotus Distribution & Services SRL București, din arhiva Oficiului Național al Registrului Comerțului.

În acest sens, am aflat că societatea respectivă a fost fondată, în anul 2001, de o anume Elena Popescu, din București, în firmă având, pentru o scurtă perioadă de timp, jumătate din acțiuni și cetățeanul elvețian Daria Elisabeth von Planta Peyer. În perioada 2004 – 2012, însă, calitatea de asociat unic al companiei a revenit Elenei Popescu.

Din data de 14 martie 2012, însă, Elena Popescu renunță la calitatea de administrator, în favoarea soțului său, Petre Agripa Popescu, iar, începând cu data de 2 aprilie 2012 și până în prezent, acesta din urmă a preluat compania de la soția sa, devenind unicul asociat și administrator.

 

 

Relația diplomatică a lui Glock cu Popescu

 

Tot de la Registrul Comerțului aflăm că, în anul 2002, Petre Agripa Popescu activa ca administrator și ca reprezentant al sauditului Fashad A.S. Alsaleh, care deține mai multe companii imobiliare. Una dintre acestea se numește SC Mare Hills Inc. SRL, iar a doua se numește Casalease SA, controlată în documente de entitatea luxemburgheză Euroexpress Corporation SA. 

Petre Agripa Popescu, acționarul unic al companiei care livrează produse secrete către Serviciul Român de Informații figurează pe portalul Uniunii Consulilor Onorifici din România (UNCOR) cu calitatea de consilier al Consulului României în Austria, Gaston Glock, reprezentant onorific al României în Klagenfurt. Numele consulului este identic cu cel al fondatorului companiei producătoare de arme de foc Glock.

Compania austriacă Glock a fost înființată în anul 1963, iar, ca urmare a legăturilor sale cu mediul militar austriac, a dezvoltat, începând cu anul 1970, produse pentru armata austriacă. Este vorba despre cuțite de luptă, baionete, lopeți de infanterie, grenade de antrenament, benzi și cartușe pentru puști-mitralieră, devenind, ulterior, producătorul celebrelor pistoale Glock. 

În 2003, Guvernul României, prin Departamentul pentru Comerț Exterior,  a aprobat înființarea reprezentanței companiei Glock GmBH Austria în București, iar, în prezent, armurierul unic al Glock din România este SC Lotus Distribution & Services SRL. Astfel, s-a închis “cercul” care a motivat decizia SRI de a negocia doar cu această companie pentru contractul încheiat în octombrie.

 

 

52,4 milioane de lei contracte, în ultimii doi ani

 

În ultimii doi ani, SC Lotus Distribution & Services SRL a derulat nouă contracte cu instituții din domeniul apărării, în valoare de 52.377015,36 de lei cu TVA inclusă (11.263.874,3 euro).

În 12 iulie 2018, UM 01369 Cluj-Napoca, un service auto al MAPN, a încheiat cu armurierul Glock un contract în valoare de 1.414.740 de lei fără TVA, pentru achiziția unei cantități de 3.400 – 6.460 de bucăți de poliesteri (perne) din cauciuc pentru șenile. Aceeași unitate militară a mai atribuit companiei în cauză, la data de 20 iulie 2020, un contract în valoare de 710.016 lei fără TVA, pentru livrarea de perne din cauciuc pentru șenilele Gepard.

În 19 octombrie 2018, UM 02571 Călărași a parafat cu SC Lotus Distribution & Services SRL un contract în valoare de 97.920 de lei fără TVA, pentru furnizarea unui sistem pentru măsurarea caracteristicilor balistice de viteză pentru muniția de infanterie. La data de 14 octombrie 2019, aceeași autoritate contractantă a încheiat cu același agent economic un nou contract, în valoare de 390.370 de lei fără TVA, pentru furnizarea altui sistem de măsurare a caracteristicilor balistice de precizie a tragerii în panou pentru muniția de infanterie. Iar ultimul contract încheiat de UM 02571 Călărași cu SC Lotus Distribution & Services SRL a fost parafat pe data de 5 octombrie 2020, a costat 756.500 de lei fără TVA și a vizat, de asemenea, livrarea unui sistem de tragere cu țevi balistice pentru muniția de infanterie.

O altă entitate care a contractat compania SC Lotus Distribution & Services SRL este compania SC Carfil SA Brașov. Aceasta este o societate de stat, la care acționari sunt Romarm și Ministerul Economiei, care, în data de 16 septembrie 2019, a parafat cu societatea lui Popescu un contract în valoare de 152.869 de lei fără TVA, pentru achiziția unei instalații electronice de măsurat viteze la probele ce se execută în poligonul de testare. Al doilea contract al SC Carfil SA Brașov a fost parafat la 29 noiembrie 2019, a costat 169.248 de lei fără TVA și a avut ca obiect achiziția unui sistem de măsurare a presiunii. 

MApN, prin UM 02648, a achiziționat, în 28 octombrie 2019, de la SC Lotus Distribution & Services SRL, un sistem cu țevi balistice pentru testarea caracteristicilor balistice ale munițiilor și un echipament pentru determinarea și analiza fenomenelor balistice, pentru care a plătit 148.017 lei fără TVA.

La data de 13 octombrie 2020, MApN, prin UM 02512/c București (Centrul de Cercetare Științifică pentru Apărare) a încheiat cu aceeași companie un contract în valoare de 310.500 de lei fără TVA pentru achiziția unui banc de tragere pentru tunelul de tragere containerizat.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri