Jurnalul.ro Special Anchete Un apropiat al fraţilor lui Hayssam, grădinarul de lux al Capitalei

Un apropiat al fraţilor lui Hayssam, grădinarul de lux al Capitalei

de Ion Alexandru    |   

Indiferent cine s-a aflat la conducerea administraţiei locale a Bucureştiului, fie că vorbim despre Primăria Capitalei sau despre sectoare, afacerile din banii contribuabililor au mers impecabil pentru firma unui partener de afaceri al fraţilor lui Omar Hayssam şi al fiului fostului şef al Inspectoratului General al Poliţiei Române, chestorul Dumitru Sorescu. Societatea controlată şi administrată de afaceristul bucureşean Sorin Cristian Cosac a încheiat cu aceste instituţii, dar şi cu Municipiul Codlea, contracte de aproapte 234 de milioane de lei pentru întreţinerea spaţiilor verzi. “Jurnalul Naţional” prezintă schema acestor afaceri şi legăturile patronului Cosac cu familia celui care a fost condamnat la 20 de ani închisoare în dosarul răpirii jurnaliştilor din Irak. Pe lângă asocierea cu fraţii lui Hayssam, Sorin Cristian Cosac a fost partener şi cu societatea siriană Ogharit, implicată în operaţiunea de privatizare a IPRS Băneasa, privatizare care face, astăzi, obiectul unui dosar instrumentat de Direcţia Naţională Anticorupţie.

 

Afacerea cu spaţii verzi, derulată de către firma asociatului fraţilor Omar, implică mai multe instituţii ale administraţiei publice locale, unele dintre ele având, la data derulării contractelor, la conducerea lor persoane care, astăzi, fac obiectul unor dosare penale. Printre ele, se numără şi fostul director al Administraţiei Cimitirelor din Bucureşti, denunţătorul lui Sorin Oprescu, Cornel Bogdan Popa.

 

Partener cu familia Omar, până în anul răpirii

În 2002, potrivit unor date din arhiva Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, a fost înfiinţată societatea comercială SC General Grup SRL, cu sediul în Otopeni, judeţul Ilfov, pe Şoseaua Bucureşti-Ploieşti, la numărul 247. La momentul creării societăţii, asociaţi erau Mukhles Omar, fratele cel mic al lui Omar Hayssam, cu domiciliul în Siria – Honas, omul de afacerei bucureştean Sorin Cristian Cosac, compania siriană Ogharit, controlată de Omar Hayssam prin intermediul unui alt frate, Mohamad Omar, dar şi tânărul Sergiu Dumitru Sorescu. Acesta din urmă este nimeni altul decât fostul inspector general al Inspectoratului General al Poliţiei Române, chestorul Dumitru Sorescu, aflat la conducerea Poliţiei până în anul 2005, fiind înlocuit de Valentin Fătuloiu.

În 2005, asociaţii SC General Grup SRL Otopeni se întrunesc, deoarece poblemele penale în care se afla la acea dată Omar Hayssam deveniseră publice, iar situaţia privind scandalul răpirii jurnaliştilor români în Irak atinsese un nivel de emoţie la nivelul opiniei publice, încât sirianul a căutat să-şi lichideze toate afacerile din România.

 

În cadrul unei şedinţe, fratele lui Hayssam, Mukhles Omar, dar şi firma siriană Ogharit, decid să cesioneze acţiunile către Sorin Cristian Cosac şi către Sergiu Dumitru Sorescu, ieşind din structura acţionariatului.

 

Peste 100 de milioane de lei, în ajunul Revelionului 2014-2015

Legăturile cu familia Hayssam, dar mai ales cu fiul fostului şef al Poliţiei Române, i-au oferit lui Sorin Cristian Cosac o nouă pesrpectivă în ceea ce priveşte afacerile. În 2003, acesta a înfiinţat o firmă, pe care o deţine şi astăzi în proporţie de 100%, pe nume SC Criscosor SRL, societate care s-a ocupat, la origini, cu comerţul cu ridicata. Ulterior, firma şi-a schimbat denumirea în SC Cris Garden SRL, operând în prezent în domeniul irigaţiilor şi al arhitecturii peisagistice.

În acest sens, SC Cris Garden SRL a participat, începând cu anul 2007, la mai multe licitaţii organizate de autorităţile publice locale din Bucureşti, dar nu numai, devenind, în scurt timp, deţinătorul unui monopol în privinţa afacerilor cu spaţii verzi.

Cele mai interesante contracte, dar şi ultimele de până acum, au fost încheiate cu două, respectiv o zi înaintea Revelionului dintre 2014 şi 2015, cu… Primăria Capitalei.

Prima instituţie cu care firma asociatului familiei lui Omar Hayssam a intrat în afaceri este Administraţia Lacuri Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB), care a organizat, la sfârşitul anului 2014, o licitaţie publică ce viza încheierea unui acord-cadru având ca obiect “asigurarea funcţionării instalaţiilor aferente spaţiilor verzi deja existente, care necesită reparaţii”. Pe de altă parte, autoritatea contractantă dorea să achiziţioneze servicii de executare a unor noi instalaţii pe spaţiile verzi din parcurile Capitalei, în care nu fuseseră anterior amplasate, dar şi asigurarea mentenanţei acesteia. Deşi a avut loc o licitaţie publică, singura societate care a achiziţionat caietul de sarcini a fost SC Cris Garden SRL. În data de 29 decembrie 2014, societatea lui Sorin Cristian Cosac a pus mâna pe un contract în valoare de 43.272.326,24 lei cu TVA inclus (9.616.516,9 euro).

A doua zi, o altă instituţie aflată în subordinea Primăriei Generale a Capitalei pune în braţe firmei lui Cosac un contract şi mai “greu”. Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane Bucureşti a organizat, tot la sfârşitul lui 2014, o licitaţie în vederea contractării de servicii de întreţinere a spaţiilor verzi din cimitire. În data de 30 decembrie 2014, cu o zi înainte ca anul să se înnoiască, autoritatea contractantă a respins ofertele depuse de doi agenţi economici, preferând, din nou, oferta SC Cris Garden SRL, căreia i-a atribuit un contract în valoare de 62.236.298,63 lei fără TVA (13.680.664 euro), pentru prestarea serviciilor achiziţionate pe o perioadă de patru ani. La momentul parafării acestui contract, la conducerea Administraţiei Cimitirelor se afla Corneliu Bogdan Popa, denunţătorul din dosarul lui Sorin Oprescu.

 

14 milioane de euro a fost suma alocată pentru spaţiile verzi din cimitire, buget care a ajuns tot la firma Cris Garden

 

Încă 120 de milioane de la Onţanu, Negoiţă şi Piedone

Afacerile SC Cris Garden SRL cu primăriile din Bucureşti a demarat tot la sfârşitul unui an, dar la sfârşitul lui 2007. Mai exact, în data de 12 decembrie 2007, Primăria Sectorului 4 a scos la licitaţie achiziţionarea unui prim pachet de lucrări aferente proiectului privind amenajarea arhitectural-urbanistică a unor zone, “în vederea sprijinirii confortului locuitorilor din Sectorul 4 al Capitalei. Contractul a fost unul foarte mare, la el luând parte şi firma lui Sorin Cristian Cosac. Aceasta a încheiat cu primăria lui Piedone un contract în valoare de 2,4 milioane de lei cu TVA inclus (685.714,3 euro).

Doi ani mai târziu, dar vara, de această dată, a fost rândul Primăriei Sectorului 3, condusă, la acea dată de “candidatul la funcţia de premier al lui Traian Băsescu”, Liviu Negoiţă, să facă achiziţii de profil. Nu direct, ci prin intermediul Direcţiei Parcurilor Sector 3, care a licitat, în 3 august 2009, achiziţia de material dendofloriol pentru parcuri, costând în arbori, plante vii, bulbi, rădăcini, butaşi şi altoaie, inclusiv arbuşti. Câştigătoarea contractului în valoare de 55.059.565,22 lei cu TVA (13.768.891,3 euro) a fost asocierea dintre SC Cris Garden SRL cu SC AA Marketing And Management SRL.

În toamna anului 2012, şi primăria condus de UNPR-istul Neculai Onţanu a apelat la serviciile firmei fostului partener de afaceri al fraţilor lui Omar Hayssam. Administraţia Domeniului Public al Sectorului 2 a organizat, la data de 27 septembrie 2012, o licitaţie publică în vederea încheierii unui acord-cadru privind furnizarea de produse şi montaj aferente sistemelor de irigaţii pentru spaţiile verzi. Achiziţia viza livrarea de echipamente de irigare, precum şi serviciile de instalare a acestor echipamente şi utilaje. Ca şi în celelalte cazuri, doar SC Cris Garden SRL a depus o ofertă în acest sens, câştigând un alt contract, în valoare de 62.005.555,2 RON cu TVA inclus, adică 13.779.012,3 euro.

 

Primăria Generală, dar şi trei dintre primăriile de sector au apelat la serviciile companiei administrate de apropiatul familiei Omar, bugetele fiind de ordinul zecilor de milioane de euro

 

La Codlea, firma lui Cosac a mai încasat 2,2 milioane de euro

Situaţia contractelor a continuat şi în provincie. Potrivit Sistemului Electronic al Achiziţiilor Publice, Consiliul Local al Municipiului Codlea, judeţul Braşov, a organizat, la mijlocul anului trecut, o licitaţie pentru contractarea de servicii de întreţinere a spaţiilor verzi. Este vorba, potrivit anunţului de atribuire, de spaţiile verzi aflate atât în parcuri, într-o grădină, în mai multe curţi interioare, de aliniamentele stradale, zone verzi din interiorul cvartalelor de locuit care au în compoziţie zone cu iarbă, flori, arbori, arbuşti ornamentali, garduri vii, piese de mobilier urban, alei şi trotuare.

Contractul a fost atribuit în data de 23 iunie 2015 asocierii formate din SC Magnum Dynamic Grup SA şi SC Cris Garden SRL, la o valoare de 9.292.211,94 lei cu tot cu TVA, adică 2.202/275,4 euro. Durata contractului este de 48 de luni de la data semnării.

 

Implicat în firme de pază şi protecţie. Familia, în alte scandaluri

Sorin Cristian Cosac a mai deţinut, de-a lungul timpului, şi alte afaceri. El a fost asocit în SC Urban Landscape SRL, alături de o anume Alina Cristina Duminică, dar a derulat şi afaceri în domeniul pazei şi protecţiei. Spre exemplu, el a fost asociat în cadrul societăţii Meridian Guard 2002 SRL, alături de Ion Sîrbu, patronul Companiei de Pază şi Securitate BERETA. De asemenea, el a mai deţinut acţiuni şi în firma SC Irrico-Irrigation Systems SRL, împreună cu Cătălin Eugen Constantinescu.

Împreună cu mama sa, Lidia Cosac, acesta deţine acţiuni în cadrul SC General Trade Import SRL şi SC Cris Stil SRL, iar, împreună cu tatăl său, Corneliu Cosac, în SC Cris Garden Plaza SRL Otopeni.

Părinţii lui Cosac au fost implicaţi, în 2010, într-un scandal legat de nişte terenuri ale Societăţii Feroviare de Turism. Mai exact, Lidia şi Corneliu Cosac deţineau, la acea dată, compania Romservice Corporation SRL, implicată, la rândul ei, în contracte cu Primăria Capitalei. Prin intermediul acestei firme, familia Cosac a închiriat de la Societatea Feroviară de Turism un teren la Sinaia, în suprafaţă de 56.000 de metri pătraţi, pentru care plătea o chirie lunară de 2.000 de euro. În 2010, familia Cosac, prin intermediul altei firme pe care o controlează, SC Cris Style Impex SRL, a cumpărat de la Societatea Feroviară de Turism acest teren, pentru un preţ de 35 de euro pe metrul pătrat, în condiţiile în care, în zonă, la vremea respectivă, preţul era de 300-350 de euro metrul pătrat.

 

Companie asociată cu patronul

DNA face cercetări, în prezent, privind modul în care a fost privatizată, în 2003, IPRS Băneasa, existând indicii potrivit cărora, la procedura de preluare a întreprinderii, au fost depuse mai multe înscrisuri false referitoare la experiența și capacitatea financiară a unei firme reprezentate de Omar Hayssam, acte necesare pentru a participa la privatizarea IPRS Băneasa. În 2003, pachetul majoritar de 51,4% de acţiuni a fost cumpărat de la AVAS (fosta APAPS) de compania Ogharit Trading CO Siria, aceeaşi care a împărţit capitalul social al SC General Grup SRL cu fratele Mukhles Omar, dar şi cu Sorin Cosac şi Sergiu Dumitru Sorescu. Oferta Ogharit Trading a fost de de 3,1 milioane de euro, sumă în care era inclusă şi plata datoriilor societăţii. La scurt timp după tranzacţie, statul român a şters aproape toată datoria IPRS, astfel că în realitate Ogharit Trading a cumpărat societatea pentru suma de 140.000 de euro. După ce au preluat societatea, sirienii nu au făcut nicio investiţie.
După condamnarea lui Omar Hayssam pentru acte de terorism în cazul răpirii jurnaliştilor români în Irak, Tribunalul Bucureşti a decis la 15 iunie 2007 anularea contractului de vânzare-cumpărare a 51,4% acţiuni la Întreprinderea de Piese Radio şi Semiconductoare Băneasa, încheiat în septembrie 2003, între AVAS (fosta APAPS) şi societatea siriană, controlată de Omar Hayssam, Ogharit Trading CO Siria.

 

Omar Hayssam a fost condamnat de instanțele din România în mai multe dosare: 20 de ani de închisoare pentru răpirea jurnaliștilor români în Irak, 16 ani de închisoare în dosarul "Volvo Truck", trei ani de închisoare în dosarul "Foresta Nehoiu", doi ani de închisoare pentru trecerea frauduloasă a frontierei. În noiembrie 2015, sirianul Omar Hayssam a fost condamnat de Tribunalul București la 23 de ani și patru luni închisoare în dosarul "Manhattan", în care a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT pentru săvârșirea unor infracțiuni economice. În același dosar, doi frați au fost obligați să plătească în solidar suma de 7,8 milioane de lei. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri