Jurnalul.ro Ştiri Externe Copii-spioni contra teroriștilor

Copii-spioni contra teroriștilor

de Şerban Mihăilă    |   

Ani de zile, au fost trimiși să lupte într-un sângeros conflict intern, în care au primit arme și instrucție militară din partea forțelor sprijinite de teroriștii din Al-Qaeda. Mulți dintre ei au fost răpiți direct din școli sau de pe terenurile de fotbal și obligați să ucidă.

Națiunile Unite au cerut insistent retragerea lor de pe câmpul de luptă, iar Statele Unite au condamnat vehement utilizarea acestora de către militanții islamiști pentru plasarea de bombe și comiterea de asasinate. Și când, în cele din urmă, au fost dezarmați – fie pentru că au reușit să fugă, fie pentru că au fost prinși – au descoperit o nouă față primejdioasă a războiului. De această dată, copiii au fost obligați să devină spioni ai guvernului somalez, scrie publicația „The Washington Post”, în ediția sa de sâmbătă. Numeroși copii au fost folosiți ani de zile ca informatori ai Agenției naționale de Spionaj și Securitate (NISA), structură oficială somaleză finanțată ani de-a rândul de către administrația ameri­cană, prin intermediul CIA. Contactat de publicația americană, purtătorul de cuvânt al CIA a refuzat să comenteze informația. De-a lungul timpului, oficia­litățile de la Washington au sprijinit structurile somaleze de securitate, invo­când necesitatea combaterii grupărilor teroriste precum Al-Shabab, deși știau despre numeroase încălcări ale dreptu­rilor omului comise de aceste agenții.

 

Doi dolari pentru un suspect

Ținuți în custodie de către NISA chiar și patru ani, după ce au fost prinși sau au dezertat din Al-Shabab, copiii sunt trimiși în unele dintre cele mai periculoase cartiere ale lumii pentru a-i identifica pe foștii lor camarazi. Copiii, dintre care unii în vârstă de 10 ani, au primit în câteva rânduri doi dolari din partea agenților pentru fiecare suspect identificat. Spre deosebire de informatorii „profesioniști”, copiii nu au fețele acoperite. Unii dintre aceștia au fost uciși, iar unul a încercat să se spânzure în arest, scrie publicația, care a intervievat mai mulți copii. Șeful NISA neagă că acești copii au fost obligați să spioneze pentru guvern, dar a recunoscut că numeroși copii-combatanți care au ocupat pozi­ții-cheie se află încă în custodia forțelor de securitate, deoarece sunt periculoși și dețin informații valoroase care îi ajută pe agenți să prevină atacuri teroriste.

În cei 25 de ani de război civil, copiii au luptat frecvent alături de facțiunile rebele, clanurile rivale și militanții islamiști. În 2015, UNICEF a anunțat că 300 de copii sunt soldați guvernamentali.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri