Jurnalul.ro Ştiri Social Copiii cu autism, trataţi cu ajutorul roboţilor umanoizi

Copiii cu autism, trataţi cu ajutorul roboţilor umanoizi

de Theodora Şutiu    |   

Opt centre din Cluj-Napoca, care oferă asistenţă copiilor cu tulburări din spectrul autist, vor face parte dintr-un proiect unic la noi în ţară, care are ca bază folosirea roboţilor umanoizi NAO, în tratamentul complicat al micuţilor care suferă de aceste afecţiuni. Acest tip de terapie, spun specialiştii, este foarte eficientă şi în cazul adulţilor.

Ambiţiosul proiect, care se va desfăşura intensiv timp de câteva săptămâni, face parte dintr-un program mai larg, derulat de o echipă de cercetători de la Centrul Avalon al Departamentului de Psihologie Clinică şi Psihoterapie al Universităţii Babeş-Bolyai: „Ideea de a utiliza roboţii nu este o idee nouă. Însă, abia în 2014 a fost articulată prin colaborarea dintre psihologi, informaticieni şi ingineri, astfel încât am câştigat un proiect la nivel european prin care să testăm în mod riguros dacă într-adevăr utilizarea roboţilor duce la îmbunătăţirea aspectelor psihologice în cazul copiilor cu tulburări din spectrul autist”, a declarat coordonatorul proiectului, psihologul Daniel David.

Ce aduce nou proiectul

Coordonatorul proiectului a precizat că echipa pe care o conduce a făcut, în ultimii cinci ani, un studiu controlat, cel mai mare la nivel internaţional de până acum, cu 75 de copiii cu tulburări din spectrul autist, iar rezultatele l-au convins să aducă tehnologia la Cluj-Napoca. Astfel, opt roboţi umanoizi NAO, care au 54 de centimetri înălţime, vor fi folosiţi, timp de câteva săptămâni, în cadrul unui protocol terapeutic oferit unor centre din oraş.

 

Ce ştie să facă robotul

NAO este programat să vorbească şi limba română şi ştie o serie de cântece şi expresii prin care interacţionează cu copiii. Cercetătorii clujeni au explicat că terapia asistată de roboţi a fost considerată benefică deoarece s-a observat că micuţii care au tulburări din spectrul autist reacţionează pozitiv la interacţiunea cu ei. „Practic, NAO a fost construit special pentru interacţiunea cu copii. Este un robot umanoid. Simulează înfăţişarea unui copil prietenos, care să fie un prieten de joacă. (...) Care este ideea de a-l utiliza în tratamentul copiilor cu tulburări de spectru autist? În principal, ştim că aceşti copii sunt reticenţi la interacţiunea cu oamenii”, explică Silviu Matu, care este membru al echipei de cercetare şi lector universitar.

 

Un astfel de robot costă aproximativ 5.000 de euro, iar studiul efectuat la Cluj a avut rolul de a analiza date culese de aceştia

 

„Studiile care au testat utilizarea roboţilor au observat că acesta este perceput ca o jucărie mai degrabă, decât ca un factor stresor. Este perceput ca un partener de interacţiune plăcut, care îi motivează să interacţioneze” - Silviu Matu, cercetător.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri