Jurnalul.ro Ştiri Social Copiii vulnerabili au acces limitat la hrană şi medicamente

Copiii vulnerabili au acces limitat la hrană şi medicamente

de L.Budin    |   

Mai mult de o treime din familiile vulnerabile din punct de vedere socio-economic a întâmpinat dificultăți în a procura hrană pentru copii, în timpul stării de urgență. Unii dintre părinţii chestionaţi (23%) spun că nu le-au putut asigura celor mici medicamentele necesare, arată un studiu Salvaţi Copiii.

Studiul a fost efectuat în perioada 22 – 25 aprilie, în rândul celor care beneficiază de programele organizației. Cercetarea arată riscurile suplimentare la care sunt supuși copiii vulnerabili, în situație de criză. Astfel, imposibilitatea de a participa, în timpul stării de urgență, la programele socio-educaționale, unde, pe lângă îndrumare pedagogică și sprijin psiho-emoțional, primeau și o masă caldă, i-a expus o dată în plus marginalizării sociale.

 

Probleme profesionale

Datele de pe teren arată că 66% din subiecţi afirmă că cel puțin o persoană din gospodărie a fost afectată pe plan profesional în timpul crizei. Cei mai mulți spun că nu mai pot găsi de muncă ocazional (27%) sau că sunt în șomaj tehnic (17%). Dintre respondenţi, 7% au rămas fără loc de muncă, 36% afirmă că nu şi-au putut procura produse sau alimente de strictă necesitate, iar 23% că nu au putut procura medicamente necesare copiilor. Unii susţin că nu au avut acces la servicii medicale (15%).

 

Educaţia, un lux

Un factor suplimentar de discriminare l-a constituit în această perioadă accesul limitat sau lipsa accesului la educație. Dintre cei 891 de școlari din familiile cuprinse în eșantion, 162 au avut lecții online la toate materiile și 351, doar la unele materii. Asta înseamnă că 378 de copii (42,42%) nu au avut acces la învăţământ online, ci doar la alte intervenții de educație la distanță, la sprijin din afara școlii sau au fost complet privați de educație.

Printre cauzele fenomenului de marginalizare se numără lipsa unor politici publice naționale care să includă şi familiile vulnerabile și, într-un sens mai larg, familiile unde accesul la internet și tehnologie pentru școala online lipsește sau este limitat, spun cei de la Salvaţi Copiii.

 

Speranţe firave

Cercetarea mai arată că, dintre şcolari, 10% nu au deloc acces la internet, 60,7% au acces doar prin intermediul telefoanelor mobile şi că doar 29,2% au acces la internet şi de pe PC, laptop sau tabletă. Dintre aceştia din urmă, doar o mică parte (12,2%) are acces individual la echipamentele respective, restul trebuind să împartă echipamentul cu fraţii de vârstă şcolară.  

În ceea ce-i privește pe părinți, doar una din 10 persoane a reuşit să își ajute suficient copiii,  pentru a continua să învețe. Doar unul din 10 părinți speră să primească ajutor de la autorități, dacă efectele crizei se vor prelungi.

 

Salvați Copiii România lansează un apel pentru ca 2.000 de elevi să poată beneficia de acces la tablete conectate la internet.

 

400.000 de elevi, din familii defavorizate, nu au putut participa la cursurile online, arată estimările Salvaţi Copiii.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri