Cu siguranță, fiecare dintre noi se întreabă cât va mai dura această criză provocată de coronavirus și când va reveni viața la normal. Ce trebuie să știți încă de la început, dacă nu cumva știți deja, e că nici măcar virusologii și epidemiologii n-au cum să dea acest răspuns cu certitudine. Peste tot în lume, experții studiază acest virus și boala pe care o generează, încearcă să înțeleagă cât mai multe despre el dar și să previzioneze evoluția ulterioară, luând în calcul inclusiv posibilitatea de a suferi mutații.
O altă îngrijorare este legată de cazurile de tineri considerați perfect sănătoși la care boala a avut manifestări grave, înregistrându-se decese inclusiv în rândul copiilor. Despre toate acestea a vorbit, într-un interviu pentru revista Time, pe care îl găsiți AICI în întregime, expertul Organizației Mondiale a Sănătății care se ocupă exclusiv de această pandemie coronavirus, dr. Bruce Aylward, un virusolog canadian renumit, cu o experiență de 30 de ani în combaterea epidemiilor, care acum este principalul consilier al Directorului General OMS și care a condus misiunea OMS în China, în luna februarie.
„ Unul dintre lucrurile care mă înspăimântă acum, când se răspândește spre vest, este prezența unui sentiment de invincibilitate printre tineri. Și absolut nu ar trebui să fie așa. 10% dintre cei aflați la terapie intensivă în Italia au vârste de 20, 30, 40 de ani. Aceștia sunt oameni tineri, sănătoși, fără comorbidități, fără alte boli. Nu înțelegem de ce unele persoane tinere evoluează în forme severe ale bolii și chiar mor iar alții nu. Nu avem predicții clare,” a declarat dr. Bruce Aylward.
„Aceasta este una dintre cele mai serioase maladii cu care vă veți confrunta în viață, recunoașteți și respectați asta. Este periculos pentru voi ca indivizi. Este periculos pentru părinții voștri, pentru bunicii voștri, pentru vârstnici în special dar și pentru societate în general. Nu sunteți niște insule, sunteți parte dintr-o comunitate amplă, sunteți parte dintr-un lanț de transmitere. Dacă vă infectați și complicați lucrurile, puneți și pe alții în pericol, nu doar pe voi. Niciodată nu subestimați o boală nouă, pur și simplu sunt prea multe necunoscute. Ce știm este că va ucide și oameni tineri, că va îmbolnăvi și mulți tineri. Trebuie să respectați asta,” a explicat expertul OMS.
Citește aici interviul integral tradus în română