Jurnalul.ro România inteligentă Costel Fotea, președinte CJ Galați: Am achiziționat 200.000 de pubele iar fiecare pubelă va avea un cip

Costel Fotea, președinte CJ Galați: Am achiziționat 200.000 de pubele iar fiecare pubelă va avea un cip

de Redacția Jurnalul    |   

Autoritățile locale au achiziționat 200.000 de pubele care vor avea cipuri, afirmă Costel Fotea, președinte CJ Galați, la Conferința Națională „Ieșirea din criza deșeurilor, reguli și soluții noi de sustenabilitate, colectare, reciclare și economie circulară”, organizată prin platforma România Inteligentă de Antena3CNN și cotidianul Jurnalul.

"Nu este o soluție să  amendăm tot timpul autoritățile locale pentru că acele deșeuri menajere aruncate pe câmp sau la întâmplare, nu e vina doar a primarului sau a președintelui de consiliu județean,că trebuie să stea  să vadă cum aruncă fiecare acele deșeuri menajere. Cred că e nevoie să intensificăm informarea și conștientizarea populației. Pentru că aceste  gunoaie nu înseamnă un mediu poluat dar înseamnă foarte mulți bani aruncați. 

La Galați am reușit, prin Programul operațional Infrastructură Mare să accesăm un proiect de 110 milioane de euro, un sistem de management integrat al deșeurilor, care va avea stație de compostare. Vor fi stații de compostare pentru deșeurile vegetale, astfel ca acele deșeuri vegetale să nu mai ajungă la depozite sau în groapă și să fie transformate în fertilizatori. Să avem o stație de tratare mecano-biologică cu digestor și prin digestie să rezulte un biogaz care va intra într-o turbină și vom produce energie electrică care va intra în rețea. Se poate transforma în energie electrică, se pot recicla acele deșeuri menajere care pot fi folosite. Și tratarea termică pentru produsele care nu pot fi reciclate",  spune acesta.

La Galați există un sistem de management integrat al deșeurilor. 

"La ora actuală acest sistem de management integrat al deșeurilor la Galați este updatat la tot ce înseamnă legislație europeană actuală. A fost aprobat de Comisia Europeană. În momentul de față suntem în proporție de 60-70% implementat. Ar trebui ca în 2025 să fie funcțional tot. În momentul de față, depozitul de deșeuri menajere cu stațiile de sortare și compostare sunt gata. Suntem spre final la licitație pentru TMB, este o procedură nouă în România. Design Building Operation - proiectare, execuție și operare. Sperăm să finalizăm procedura pentru a înființa și această stație de tratare mecano-biologică", explic[ pre;edintele CJ Galați.

Fiecare român produce 160 kg de ambalaje anual. 

"Europa, la ora actuală, produce 2,5 miliarde tone de deșeuri menajere. Dacă ne uităm doar la ambalaje, pentru că în ultimii 2 ani, datorită pandemiei, am început să folosim cateringul, în România doar un cetățean produce anual 160 kg de ambalaje. Va trebui ca populația să conștientizeze colectarea selectivă.

La Galați am achiziționat 200.000 de pubele iar fiecare pubelă va avea un cip, astfel încât, în momentul în care se va ridica deșeul menajer de la fiecare cetăețan, se va ști cantitatea și se va ști cetățeanul de la care s-a ridicat deșeul menajer. Astfel că în pubelă nu va trebui să mai avem deșeuri inerte, cum ar fi molozul, nu mai trebuie să avem deșeuri compostate, cum ar fi gazonul sau frunza de la arbori. 

Țintele pe care le avem asumate prin proiect până în 2025 ar trebui, deși va fi foarte greu, să ajungem la 55%, iar în 2035 va trebui să fie 95%. Printr-o informare și conștientizare mai puternică a populației cred că avem șanse", conchide Costel Fotea.

Subiecte în articol: deşeuri galaţi costel fotea pubele cip
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri