Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Costurile construcțiilor dinamitează piața imobiliară

Costurile construcțiilor dinamitează piața imobiliară

de Diana Scarlat    |   

Prețurile materialelor de construcții s-au dublat în ultimele luni, ca efect al pandemiei. Contractele  semnate deja ar trebui să se modifice, pentru că nicio firmă de construcții nu-și mai permite să lucreze cu vechile prețuri. Reprezentanții firmelor propun o modificare legislativă, pentru a putea adăuga acte adiționale la contractele cu statul. O altă propunere este pentru persoanele fizice, care ar putea fi ajutate cu un credit bancar facilitat de stat, acolo unde lucrările au început și nu mai pot fi continuate, din cauza schimbărilor de ultim moment de pe piața materialelor de construcții. Efectele se vor resimți și pe piața imobiliară.

 

Toate materialele de construcții au devenit mult mai scumpe, în ultimele luni, din cauza schimbărilor de pe piețele externe, în anul pandemiei. La produsele din metal sunt deja creșteri de prețuri între 40 și 80%, iar la unele materiale de construcții au crescut prețurile cu până la 120% și fenomenul continuă. „Nu avem cum să facem lucrările contractate nici dacă am aduce bani de acasă, pentru că prețurile aproape s-au dublat. Se poate reveni asupra contractelor doar în anumite situații. În cazul lucrărilor private, fiecare decide dacă își continuă investiția sau dacă renunță la anumite părți din lucrare. Ar putea să existe o propunere ca cei care au pornit astfel de investiții să poată lua niște credite bancare în condiții mai avantajoase, pentru a putea finaliza lucrarea. La noi, în construcții, oprirea unui șantier, precum și costurile pentru reluarea lucrărilor sunt foarte mari. În schimb, pentru lucrările publice, statul ar trebui să înțeleagă situația și să accepte majorările de preț. Dacă sunt contracte pentru drumuri încheiate cu CNAIR, cu clauză de majorare a prețurilor, nu vorbim despre același lucru în cazul altor lucrări cu statul, pentru că multora le este frică de controale și de dosare penale. Trebuie să fie făcute niște intervenții în legislație, pentru a se accepta clauzele contractuale de majorare a prețului”, explică reprezentanta unei firme de construcții.

 

Nimic nu mai este sigur pe piață

 

Federația Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC) va organiza o conferință de presă, săptămâna viitoare, pentru a prezenta nivelul creșterii prețurilor pentru materialele de construcții și predicțiile pentru viitorul apropiat, precum și o listă cu propuneri de modificări legislative care să deblocheze acest sector economic. În acest moment, se fac analize de impact pe piață, în condițiile în care România nu are aproape deloc materiale de construcții produse local sau, dacă acestea există, au aceeași problemă ca și cele de import, pentru că materia primă este adusă din alte țări. China este principalul furnizor de materiale de construcții și de materie primă, iar prețurile majorate de această țară în ultimul an au un impact deosebit de puternic asupra întregului sector economic din țara noastră. Noi creșteri de prețuri la materialele de construcții pe piața internațională ar putea genera alte reacții în lanț, iar lipsa de predictibilitate pune în dificultate atât investitorii, cât și proiectele cu finanțare din fonduri europene sau guvernamentale, pentru că bugetele calculate inițial se pot dubla. Dezvoltatorii imobiliari sunt, de asemenea, afectați, iar o consecință imediată este legată de sistemul de credite bancare, unde se va genera o nouă criză, din cauza diferențelor mari de preț care vor surveni, în foarte scurt timp.

 

Cele mai mari modificări sunt la materialele mari, care sunt importate, în primul rând tot ce este metal. Apoi plasticul și polistirenul. Se pare că este o reașezare în piață a marilor producători. În România producem foarte puțin, dar și ceea ce producem aici necesită materie primă adusă din import.

 

Reprezentant firmă de construcții

 

 

Programul de reabilitare termică s-ar putea bloca

 

Printre lucrările care urmează să fie afectate grav de creșterea prețurilor la materialele de construcții sunt cele de reabilitare termică a clădirilor și a programului de reabilitare a clădirilor cu risc seismic ridicat. Dacă cel de-al doilea program a fost aproape abandonat de autorități, în ultimii ani, pentru cel de reabilitare termică există deja buget alocat și o țintă foarte nerealistă a actualului guvern. Anul trecut, primăriile din întreaga țară au primit de la Guvern 15,9 milioane lei pentru reabilitarea termică a blocurilor, în cadrul programului finanțat de la bugetul de stat. Bugetul pe anul 2020 a fost mai mult decât dublu față din 2019, dar s-a reușit eficientizarea energetică a unui număr mai mic de blocuri decât în anul precedent, respectiv 29 de blocuri, cu 60% mai puțin decât în 2019, cheltuind doar jumătate din bugetul alocat. Și numărul de apartamente care au beneficiat de acest program a fost de numai 945, după ce se reabilitaseră 2.838 în anul precedent. Ținta Ministerului Dezvoltării, la începutul anului trecut, era de 156 de clădiri reabilitate termic, având un total de 9.845 de apartamente, urmând să se înregistreze o creștere cu 30% față de 2019, dar s-a realizat doar 18,5% din acest plan. În acest an sunt programate 30 de blocuri cu 960 de apartamente pentru reabilitarea termică, dar cu un buget redus cu aproape jumătate - de la 30 de milioane de lei la 16 milioane de lei, iar în noile condiții de dublare a prețurilor materialelor de construcții e posibil să fie blocate toate contractele.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri